Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Jubiláló népművészek

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet, évente megszervezi a tagságnak azt a kiállítást, amelyben legszebb és legújabb alkotásaikat tárhatják a közönség elé. Most   szakágát legalább huszonöt éve művelő , hatvanöt esztendő  feletti népművészek tárták a közönség elé munkáikat, az Eger Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódva .
Teljes cikk
Képgaléria

„DIVAT A HAGYOMÁNY” Hollókő újragondolva

2015. szeptember 11-én Hollókőn a Guzsalyas Házban „Divat a hagyomány” címmel nyílt meg Fehér Jánosné, a Népművészet Mestere, Csokonai-díjas népi iparművész  állandó kiállítása.

Fehér Jánosné egy kis hevesi palóc faluból, Fedémesről származik.  A szülői házból nem csak a család fontosságát, a munka szeretetét, de a „palóc identitást” is magával hozta.

Igényesség, letisztultság, frissesség, aprólékosság és harmónia- talán ezek jellemzik leginkább a kiállítás anyagát. A palóc viseletek mindig is a nemes egyszerűség jegyében születtek. továbbélésük a múltból a jelenbe több mint tradíció, elköteleződés.

Gratulálunk ehhez a szép kollekcióhoz,  mely mostantól nem csak Hollókő  Guzsalyas házának dísze, hanem kincse egész „Palóc ország”-nak is. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, látogasson el a Guzsalyas Házba megnézni ezt a gyönyörű kiállítást.

A Demokrata cikke

Képgaléria

MAGYAR ÉRTÉKEK NAPJA BUDAPESTEN

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségével közösen rendezte meg szeptember 12-én a Magyar Értékek Napját Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren.

A téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje, valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatták be kulturális értékeit.

A rendezvényen Heves Megye népművészetét a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásaival képviseltük. A pavilonban Forgács Antalné, Ízer Istvánné és Fejes Mártonné hímzései kerültek kiállításra, de láthatóak voltak Baji Imréné kosárfonó alkotásai, Kelemen Andrásné szövött textiliái, Szontághné Demeter Ágnes lószőrékszerei, Tóth Lóránt fajátékai, valamint Gelsei Sándor  festett bútorai
Képgaléria

XX. Eger Ünnepe

20. alkalommal szervezték meg az idén EGER Ünnepét.

A szombati érsekkerti  Eger Ünnepe – Civil Fesztiválra  több mint 100 egri szervezet és intézmény jelentkezett  színpadi műsorral, sportprogramokkal. Legtöbben pedig az Érsekkertben felállított sátrakban mutatkoznak be és nyújtanak  tevékenységi körükhöz tartozó  ingyenes szolgáltatásokat.

Ezek között  a 13. sátorban  a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alkotói várták a vendégeket.

 Bemutatókat, termékismertetőket tartottak, a látogatóknak.  Szontághné Demeter Ágnes, Kovács Zsolt, Tóth Lóránt, Erdélyi László személyesen,  Erdélyi Boglárka, Gelsei Sándor és Tamus Antal pedig alkotásaikkal várták az érdeklődőket.

Képgaléria

Tanulmányút Somogyba

A Heves Megyei  Kereskedelmi és Ipar Kamara  és   a Heves Megyei  Népművészeti  Egyesület  sikeres együttműködési megállapodása alapján  meghívást kaptunk  az  “Ezer év kézművesség a Kárpát-medencében” rendezvény- sorozat és konferencia  Somogy megyei  eseményeire.

A Heves  Megyei Népművészeti Egyesületet Erdélyi Boglárka, Farkas József és Barta Zsolt képviselte. Az előadások Kardosfán és a zselici Csillagparkban voltak.

Képgaléria

Csipkeverő szakkör Kunmadarason

Kunmadarason a csipkeverésnek nagy hagyománya volt – most bekerül a települési értéktárba is -, sajnos nagyon kevesen, csak a nagyon öregek, és egy-két középkorú asszony műveli ezt a szép foglalkozást. Elhatározták ezért, hogy „feltámasztják” ezt a nagyszerű szakmát, művészeti ágat. A helyi  Református Általános Iskolában  11-12 éves leánykáknak csipkeverő szakkört  szerveztek. A város szülöttjét Bódi Klára népi iparművészt , Egyesületünk tagját  kérte fel a szakkör vezetésére a református egyház. Bódi Klára maga is iskolai szakkörben kezdte el a csipkeverést tanulni, még 1958-ban, ezért gondolta úgy, hogy most visszaadja, szeretett szülővárosának a hajdan útravalónak kapott tudást.

Képgaléria

Magyar Kézműves Remek díj

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatára beadott több mint 110 pályaműből 43 kapta meg a díjat, közülük hetet magas színvonala alapján külön is méltattak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte: a valódi kreativitást díjazták, azt a munkát, amelyben együtt él a hagyományőrzés az új alkotással. A kézművesek a hagyományokat úgy örökítik át, hogy közben hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez is. Képesek újat alkotni, anyagba foglalva a tradíciókat úgy, hogy közben használható, piacképes terméket állítanak elő – tette hozzá.

Egyesületünk tagjai közül Magyar Kézműves Remek dijat kapott

  1. Tóth Lóránt  fafaragó , fajátékaiért külön kiemelésre is került.
  2. Erdélyi Boglárka játékkészítő  (Fakanálbábok és bábtartó)
  3. Horváth Tiborné bőrműves (Szőrbetétes garnitúra (női táska, csípő öv, övtarsoly, Papírzsebkendő-tartó, karkötő)

Ez elért sikerhez ezúton is gratulálunk.

Teljes cikk
Képgaléria

Milánói Világkiállítás 2015.

Milánói Világkiállítás 2015. szeptember 15-től október 1-ig tartó turnusában  Tátrai Zita tojásíró, Sajgó Zoltánné gyöngyfűző, Nyikus Anna szövő és hímző, Nagyné Török Zsóka fazekas, Nagy László fazekas, Vincze Mátyás papírmerítő, Egyesületünk képviseletében pedig Lovászné Juhász Rita csipkeverő és Fehér Jánosné  viseletkészítő mutathatták be a a magyar népművészet,és kézművességet.
Beszámoló az expóról képekkel