Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Mesterségek Ünnepe -2015.

Az idén huszonkilencedik alkalommal, 2015. augusztus 20-23. között, került megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, most is meghívta a Heves megyei Népművészeti Egyesületet.

Egyesületünkből 11 mester kapott meghívást a rendezvényre.

Egyesületünk az előző évekhez hasonlóan 2 műhelyt: Gyöngyfűző, valamint Bőrös műhelyt alakított ki, ahol az adott mesterség eszközeit, munkafolyamatait és termékeit látványosan mutatták be a mesterek a közönségnek.
teljes cikk
képgaléria

Honismereti-népművész tábor Parádon

2015. augusztus 3-tól augusztus 8-ig került megrendezésre Parádon a Honismereti és népművészeti tábor Somfai Tiborné Elvira néni vezetésével.

A tábor célja a hagyományápolás a „palócföld” értékeinek megismerése, kézművességének elsajátítása, Parád történetének és nevezetességeinek megismerése.

A „palócföldi” barangolások címen szervezték a tábort a népszokások, a népművészet, a hagyományápolás keretében. Arra keresték a választ hogy a mesterek hogyan viszik tovább a kézművesség minden fizását a mai civilizált világban.
teljes cikk és fotók

Történelmi Emlékút Szankon

A Kiskunság szívében, a bugaci puszta és Kiskunmajsa között terül el Szank . A község mindig is nagy barátja volt a fafaragóknak. 1998 óta tartanak fafaragó táborokat különböző célok érdekében. Igy szépítették a falu köztereit, kopjafákkal, emlékművekkel, a születés fáival díszítve azokat. Így kapott új gyermekbarát, fa játszóteret az óvoda és faragott kapuk hirdetik az alkotók keze munkáját.

Régi kapcsolat hívta életre az Heves Megyei Népművészeti Egyesület és Szank község együttműködését. Immár harmadik alkalommal vettek részt az Egyesület faragói a közös munkában.
A táblákat és ácsolt kereteket Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Farkas József , Kiss István, Varga Csaba Heves Megyei faragók mellett Figura László, Kányádi Béla, Novák Géza és Vámos László készítették az alkotótáborban. Helyi mesterek segítségével kerültek helyükre a táblák. A megnyitó ünnepség nagy érdeklődés mellett zajlott. A fafaragók munkájuk elismeréseként megkapták a „Szank Községért” emlékérmet, melyet Patkós Zsolt polgármester adott át.
teljes cikk
képgaléria

,,ÖRÖKSÉG és ÚJÍTÁS – KORTÁRS MAGYAR KÉZMŰVES REMEKEK”

2015. augusztus 20-án 11 órakor nyílt meg az „ÖRÖKSÉG és ÚJÍTÁS – KORTÁRS MAGYAR KÉZMŰVES REMEKEK” című kiállítás Budapesten a Várkert Bazárban
A kiállításra a Heves megyei Népművészeti Egyesületből az alábbi Alkotóink kaptak meghívást:

Gulyás Béla Gyertyaöntő mester Egyházi liturgikus gyertyái.
Bódi Klára csipkeverő népi iparművész csipkéi.
Horváth Tibor bőrös népi iparművész a népművészet mestere míves bőrtáskái.
Tóth Lóránt fafaragó, fajáték készítő népi iparművész alkotásai.
Fehér Jánosné viseletkészítő népi iparművész a népművészet mestere palócviseletei.
A kiállítás november 22-ig látogatható lesz.

„XVI. Élő Népművészet” Országos Népművészeti Kiállítás – Mezőkövesd

2015. augusztus 7-én nyílt meg a mezőkövesdi Közösségi Házban a „XVI. Élő Népművészet” Országos Pályázat Észak-Magyarországi Regionális Kiállítása.

A Heves megyei Népművészeti Egyesületből 9 népművész vett részt a pályázaton. A pályázaton részt vett alkotóink munkái kiállításra kerültek. A szakmai zsűri az ősszel Budapesten a Nemzeti Múzeumban megrendezendő Országos Népművészeti Kiállításra is javasolta az alkotóink munkáit.
teljes cikk
képgaléria

Fesztivál és Kiállítás Gyöngyösön

Az augusztus 11-16. megrendezésre kerülő Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál alkalmából számos érdekes kísérőprogramok várják az érdeklődőket. Augusztus 7-től látható a Mátra Művelődési Központban Lovászné Juhász Rita viseletkészítő és a Vidrócki Néptáncegyüttes közös kiállítása. A népművész nógrád és heves megyei palóc viselet feldolgozásait mutatja be. Legkiemelkedőbb ezek közül a Gránátalma-díjas heves megyei menyasszony, vőlegény, menyecske viselete. Látható még a kiállításon a Palóc Gyűjtemény eredeti anyagából is egy kis kollekció, mely a régi paraszti világ hangulatát varázsolja ide. A Vidrócki Néptáncegyüttes 21 év fesztivál relikviáiból mutat be egy szép válogatást.

Teljes cikk és fotók