Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Szakköreink életéből
  Egyesületünk népi iparművészei, népművészet mesterei által vezetett szakkörök alkotásaiból nyílt kiállítás a Bartakovics Béla Közösségi házban, 2014. február 19-én,
  Köszöntőt mondott : Csathóné Sebők Erika irodavezető, Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája
  A kiállítást megnyitotta: Nagyné Váradi Anna a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alelnöke
  A kiállítás anyagáról fotók itt láthatók
  Riportfilm a kiállításról
 • Szakkörvezetők regionális képzése
  A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület Regionális Szakmai Konferenciát szervezett a Hagyományok Háza támogatásával népi kézműves közösségek leendő és potenciális vezetői részére 2015. február 24-én.
  Magyarországon az 1980-as években közel 1500 népi kézműves szakkör, klub működött, amely mára alaposan lecsökkent. Egy-egy megyében jó, ha négy-öt felnőtt hímző közösség maradt meg és néhány gyermekszakkör. Ezen az arányon szeretnénk javítani: hogyan kell a csoportból közösséget kovácsolni, milyen eszközrendszerekkel tudjuk a közösséget fejleszteni, hogyan tudunk sikerélményeket biztosítani a közösség tagjainak – és egyéb más hasznos ismeretekkel hozzájárulni egy-egy új közösség megszervezéséhez.
  Előadást tartott Kary József központi vezető, Nemzeti Művelődési Intézet Országos Minőségfejlesztési Központja, valamint Beszprémy Katalin tárvezető, Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely
  Szakkörök működéséről: Koscsó Istvánné hímző, csipkeverő szakoktató, (Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesület, Fügedi Márta Népművészeti Egyesület)
  Zeleiné Pap Bernadett hímző, népi iparművész, (Matyó Népművészeti Egyesület)
  Lovászné Juhász Rita hímző, csipkeverő népi iparművész ( Heves Megyei Népművészeti Egyesület)
  Pataki Miklósné, szövő, Népművészet Mestere (Csillagvirág Népművészeti Egyesület) tartottak előadást, bemutatva a ” jó gyakorlatot”
  A terület nyolc egyesülete tagsága képviseltette magát, a kiváló előadásokat nagy érdeklődés övezte.
  Még több kép itt látható
 • Szent Apollónia szobrának felszentelése.
  Ez az év a Fertálymesteri testület életében jelentős évforduló, hiszen most ünneplik az újra indulás 20. évfordulóját. Erre az alkalomra – mint a testület tagja – Kiss István egri fafaragó, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagja, felajánlotta, hogy elkészíti védőszentjük, Szent Apollónia szobrát. A szobrot 2015. február 07-én a Fertálymester avatás során áldották meg. A szobor hordszekrényen áll, négy köpenyes fertálymester saroglyán vitte a menetben. Ezzel a szobor megkezdte körmeneti szolgálatát, ezután a jelentős ünnepeken a Fertálymester felvonulások élén halad majd.
  A HEOL cikke itt olvasható
  Képek az avatásról