Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Csipkekészítők VII. Nemzetközi Konferenciája: A Csipkekészítők VII.Nemzetközi Konferenciáját rendezték meg Nagykállóban 2016.október 7-9. között.
  E konferenciára kiírt pályázati témák voltak:
  I. Felnőtt kategória: csipkés táska
  II. Ifjúsági kategória: csipkés mobiltelefon-tartó
  Az Ifjúsági kategóriában a Bódi Klára által vezetett Kunmadarasi Református Iskola Csipkeverő Szakkörének két kislánya is pályázott (Pócsi Boglárka 11 éves, és Csóka Viktória 12 éves).
  Nagy örömünkre szolgál, hogy az Ifjusági Kategória I. díját Csóka Viktória – gömöri stílusú vert csipkével díszített – mobiltelefontartója nyerte el, de emléklapot kapott Pócsi Boglárka is- felvidéki stílusú vert csipkével díszített – mobiltelefontartójáért. Büszke vagyok a tanítványaimra.
  Bódi Klára csipkekészítő népi iparművész szakkörvezető)
 • Kopjafa a felnémeti 56-osok emlékének: Az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról Felnémeten is megemlékeztek.Egyesületünk tagja Farkas József fafaragó készítette el az a kopjafát, amely emléket állít a forradalmi események tizennégy felnémeti résztvevőjének.A kopjafa a felnémeti templom kertjében került felállítrásra. Avatására október 23-án került sor a helyiek nagy érdeklődése mellett.A kopjafa a „ Felnémetért”Lokálpatrióta Egyesület, Zvara Zsolt fertálymester és Farkas József fafaragó adományaként került felállításra.
 • 1956-os emlékmű avatás Aldebrőn: Aldebrőn a Községi Emlékparkban került felavatásra Kiss István fafaragó által tervezett és készített ’56-os emlékmű. Amelyet, a szent misét követően Galó József plébános szentelt meg. Az ünnepségen műsorral készültek a helyi Tarnavölgye Általános Iskola tanulói, majd Herman István, a térség volt országgyűlési képviselője, a Szent György Lovagrend tagja mondott beszédet.Az ünnepség koszorúzással ért véget.Az emlékmű a “Büszkeségpont” nyertes pályázataként jött létre.

  Heol cikk és képgaléria:

  http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-forradalom-60-evfordulojara-emlekezett-a-megye-690121

  http://www.heol.hu/galerialp/77404

  https://goo.gl/photos/pmLqGm8CGKNKeneF7

 •  Szobor avatás Cserépváralján: Az első, nagy háborúba még lelkesen vonultak harcolni a katonák. A harctér pokla azonban megváltoztatta a lelkesedést. A végére már csak a kitartás maradt és a túlélés vágya. Minden népcsoport, így a magyarok is megszenvedték a háború viszontagságait. A csatazaj elültével a túlélők és a hátramaradottak számba vették veszteségeiket.Így tettek a cserépváraljai emberek is. Tizennyolc fiút, családapát, férfit nyelt el a háború pokla. Hősök voltak Ők, akikre mindig emlékezni kell. Csatatereken, jeltelen, vagy tömegsírokban nyugvó hőseik emlékére egy-egy juharfát ültettek a temetőben. A helyi védettséget élvező fasor majd száz éve hirdeti, hogy nem feledik azokat, akik életüket adták a hazáért. Az emlékezet lehet örök, de a fák élete véges, így esett, hogy a tizennyolcból egy, mint a hősök állva halt meg. A lábon száradt juhar várt a sorsára, amíg Kiss István egri fafaragót kérték fel, hogy készítsen szobrot a rönkből. A fa története adta az ötletet, hogy egy magyar baka szobra készüljön a juharból. Az elgondolást munka követte. A fatörzsből lassan kibontakozott a zászlót őrző magyar katona. Baljával tartja a zászlót, melynek „selyme” a hátánál a földre omlik. Jobbjában szuronyos puska. Elszánt tekintetében ott a harcra kész vitéz halált megvető bátorsága. S most a „Váraljai zászlóőr” őrzi a temető csendjében tizennyolc társa emlékét, mert ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újakA 230 cm magas szobrot Mindenszentek napján avatták fel, Cserépváralján, a temetőben. 
 •  Kiállítás Malonyai Dezső tiszteletére: 2016. nov. 8.-ától látható Budapesten, a Duna Palotában az a kiállítás amit Malonyai Dezső születésének 150., halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett meg az intézmény, “Hommage á Malonyai Dezső” címmel.A meghírdetett nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatra 122 alkotó küldött be pályamunkákat, ebből válogatta ki a 6 tagú szakértő zsűri a kiállítás anyagát. Egyesületünk két tagja: Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer-készítő és Torba Ildikó szűrrátét készítő pályázott, és munkáik kiállításra kerültek. Mindketten “kiváló fokozat”-ról tanúskodó Oklevelet kaptak.
 •  XIII. Virágzó Népművészet-Kiállítás: A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület 2016. évben immár tizenharmadik alkalommal hirdette meg „Virágzó népművészet” című pályázatát. Rendezvényükre a népművészet minden szakágából érkeztek pályamunkák. A pályázatot elsősorban Észak-Magyarországi Régióban élő és alkotó kézművesek részére hirdették meg. Az idén fő téma a viseletkiegészítők voltak. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet : Kelemenné Judit szövő és Torba Ildikó szűrrátét készítő képviselte. Kelemenné Judit harmadik helyezést ért el, míg Torba Ildikó különdíjat kapott.

  Teljes képgaléria:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1215811918485294.1073741858.96
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1230754526991033.1073741859.96