Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Van egy Primánk…

Gajdics Krisztián, fiatal bőrművesünk, aki a Népművészet Ifjú Mestere címmel is rendelkezik, szeptember végén elnyerte a Prima Pirmissima Junior díjat. Krisztián ez évben költözött Budapestről Nádudvarra fiatal párjával és itt, -ahol a fazekasság kiemelkedő alkotói élnek és az ország egyik legszínvonalasabb népi kézműves szakiskolája működik, -kezdi igazán felnőtt életét. Minden lehetősége megvan ahhoz, hogy a Hortobágy közelségében élve a népi bőrművesség kiemelkedő tárgyait készítse el maga és a műfaj iránt érdeklődők számára.

  • A hogyan készül a szoboszlói húzott rétes?

Ezt tanulták meg október 5.én a hajduszoboszlói Gyapjúsházban Dezsőné Borbély Emma alkotóházában, szakmai napon a megye szövő lányai, asszonyai. Emma a szövőket sütő-főző szakmai konzultációra, továbbképzésre hívta meg . A téma a kemencében sült húzott rétes volt, számos finomsággal töltve, kiegészítő versenyszám a bográcsban főtt lecsó ,szövő módra. Minden jelen levő sokat tanult, finomakat evett és megfogadták, tovább gazdagítják ismereteiket más-más étel készítésében is, Dezsőné Emma továbbképző tanfolyamain.

  • Bemutatkoznak az ország alkotóházai

A Magyar Népi Kézműves Alkotóházak Egyesülete szervezésében egyesületünk is bemutatkozik a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya Fő utcai kiállító termében. A közel 1 évig nyitva tartó kiállításon a megye legjellegzetesebb népi kézműves műfajaival jelentkeztünk: a Gránátalma díjas modern, szűrrátétes női öltözettel és lakástextillel, Sebestyénné Gyöffy Anna műhelyéből, Kovács Zoltán csont és szaru munkáival, amelyekkel óriási sikert aratott napjainkban Kinában a Világ Expo-n, Konyári Sándor egyedi rézmunkáival, ezek a csengők, fokosok ma is használatosak a Hortobágyon, éppen úgy, ahogyan Mihalkó Gyula pásztorkalap készítő, a Népművészet Mestere kalapjai. A kiállításon szerepelnek még további egyesületi tagjaink, a nádudvari fazekasok csodálatos fekete edényei és mázas étkészlete is.

  • Gránátalma kör

néven új hímző szakkör alakult a Népi Kézművesek Házában. A csoport elsősorban az úri hímzésekkel foglalkozik, kiemelten Kelet Magyarországon ismert motívumok alkalmazását tanulmányozzák és dolgozzák fel. A csoport vezetője egyesületünk hímző szekciója vezetője Tarsoly Andorné népi iparművész.

  • A Szilágyságba látogatunk

A megyében dolgozó hímző körvezetők és tagok részére a továbbképző előadás sorozat folytatódik. Az asszonyok, lányok 2014. október 18-án a Népi Kézművesek Házában a Szilágyság hagyományos kultúrájával, építészetével, textilművészetével ismerkednek, majd a varrottasok világát alkotó módon tanulmányozzák. Mustrákat tekintenek meg, ismerkednek a sajátos technikákkal és motívumokkal. A foglalkozást az egyesület vezető szakemberei tartják.

  • Nagyváradra repült az „éneklő kismadár” október 21-én

A Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület sikeres kiállítás sorozata, az „Éneklő kismadár motívuma a népművészetben” című, eljutott a határainkon túlra is. A Nagyváradon működő Pro Familia egyesület meghívására a Kanonok Soron levő csodaszép kiállító terembe, a Tibor Ernő Galériába szerepel a kollekció, amelyben fa, fém, textil, mézeskalács, nemez, szaru-csont, fejtett tojás munkák vannak. A kiállítás november 9-ig látogatható.

  • Megváltozott a kihelyezett zsűrizés napja Debrecenben

 A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett NIO zsűrit egy nappal korábban, 2014. november 20-át tartják Debrecenben az egyesület székházában /Debrecen, Hatvan u. 57/

Az adatalapot és a zsűrizés díját igazoló dokumentációt  /1.500 Ft tárgy/ november 10-ig kell eljuttatni a NIO-hoz. A tárgyakat a zsűrizés napján, november 20.-án 8.00-10.00 óra között kell eljuttatni a székházban.