Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Családi játszóházakat szervezünk november 14-től december 13-ig minden hétvégén a Népi Mesterségek Házában. A programokat elsősorban azoknak az óvodáknak, iskoláknak ajánljuk, akikkel a TÁMOP pályázatunkkal munkakapcsolatban kerültünk ebben az évben, akik nagy érdeklődéssel fordultak a népi kézműves játszóházi programjaink felé. A péntek délutáni és a szombat délelőtti játszóházakban hiteles alkotók, természetes anyagokból, eredeti mintákkal, kipróbált technikákkal készítenek ünnepi és mindennapi használati tárgyakat a téli ünnepkörhöz kapcsolódva. Lesz  Mikulás  csizmakészítés textilből, Mikulás álarc és ruha papírból, adventi koszorúkészítés, gyertyamártás, mézeskalácssütés, karácsonyfadíszek készítése természetes anyagokból és Házhoz jön a Mikulás is december 6-án!
  • Aki még soha nem zsűriztetett… Segítséget kaptak azok az alkotók, akik a Népi mesterségek Házában 2014. november 10-én  9.00-11.00 óra között megjelentek tárgyaikkal együtt. Itt ingyenes szakmai tanácsadás volt a népi kézművesség minden szakágában. Ezt a szolgáltatást a debreceni NIO zsűri előtti napokban ajánlottuk fel minden megyei népi kézműves tárgyalkotó részére.
  • A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrizését tartjuk november 20-án a Népi Mesterségek Házában. A zsűrire a NIO jelzése szerint rekord mennyiségű alkotás érkezik a megyéből és a régióból is.
  • November 6-ig láthatták a nagyváradiak a Tibor Ernő Galériában az „Éneklő Madárka a Népművészetben” című kollektív kiállításunkat. A megnyitón nagy érdeklődés mutatkozott a textilek, fafaragások, kerámia munkák, mézeskalács, szaru-csont alkotások iránt. A kiállítók által felajánlott tárgyakhoz a szerencsések tombolahúzáson hozzá is juthattak.
  • Az egyesületünk is meghívást kapott a Nemzeti Művelődési Intézet Megyei Irodája által szervezett járási értéktanácskozásokra, november hónapban Hajdúböszörménybe és Hajdúhadházra. Jelenlétünkkel és javaslatainkkal a települések és a megye népi kézműves értékeire hívjuk fel a figyelmet és részt veszünk a Megyei Értékbizottság munkájában is.
  • Elkészült az új honlapunk, megújult formában, korszerűbb megjelenéssel, változatlan elérhetőséggel! www.hbmne.hu Elérhetik híreinket a facebook-on is!
  • A tavalyi sikeres év végi rendezvényeket megismételjük ez év decemberében. Komádiban immár hagyományosan, december első hetében jelentkezünk kollektív kiállításukkal a Városháza reprezentatív bemutató termében, a programot népi kézműves vásárral gazdagítjuk, amely a karácsonyi ajándékozáshoz segít ötletek adni a helyieknek. Az érdeklődők ifj. Fazekas István fazekas alkotásait, a Tiszta Forrás és a Kabai Kézimunka Szakkör hímzéseit és Kovácsné Szeitz Ágnes, Kiss Árpádné, Sebestyénné Györfi Anna, Tóthné Dénes Anikó viseletvarrók öltözeteit láthatják majd.
  • Mikulás napján nyitjuk meg a Nyíradonyban a Sport és Rendezvény csarnokban a Regionális Népzenei Fórumhoz kapcsolódva kollektív kiállításunkat. Viseletvarróink kollekcióinak kínálatával segítjük kialakítani a népzenészek színpadi megjelenését