Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A VIII. Nemzetközi Fazekasfesztivál pályázati kiállításának lebontásával május 30-án befejeződött a kétévente megszervezett rendezvény. A pályázat kiemelkedően magas színvonalú volt, a meghirdetett 3 díj helyett hat került kiosztásra, miután megosztott díjakat ítélt meg a zsűri. Megosztott első díjas lett Szűcs Imre és családja Tiszafüredről, valamint a nádudvari Fazekas család, megosztott második díjat kapott Les Gábor és családja és Verseghy Ferenc és mestere Tamás László, Megosztott harmadik díjjal jutalmazták Czibor Imre és Kajtár Annamária, valamint Donkó Károly és Angyal Kornélia alkotópárost. A pályázatra 56 alkotó 357 munkája érkezett, 19 alkotóközösségtől, családtól. A két napos szabadtéri vásárt igen kellemetlen időjárási körülmények között tartottuk, de a fazekasok és az érdeklődők kitartottak, fazekas versennyel, bemutatókkal kedveskedtek a látogatóknak. Volt program a gyengén látók részére és fazekasok által készített hangszereket mutatott be egy jeles debreceni népzenekutató. A fazekasok által benépesített téren néptáncosok tartottak flash-mob-ot és táncházat.

hbmne_fazekas

  • A Nemzeti Művelődési Intézet meghívására „Jó gyakorlatokat” mutattak be azok az egyesületi vezetők, közöttük a Hajdú-Bihar megyei is, akik 2013 végén kapcsolódtak be a közös munkába. A június első napjaiban Kiscsőszön megtartott továbbképzés ismét igen tartalmas és hasznos volt a résztvevők számára. A népi kézművesek és néptáncosok szakmai beszámolói mellett megismertünk és vendégei voltunk egy olyan helybeli civil szervezetnek, amely a 80 lakosú kistelepülésről kiindulva néptáncos, népzenei tevékenységével világszerte ismertté vált sokszínű és színvonalas munkájával. 
  • Az első határon túli Kapunyitogató programon vettünk részt június 7-én. Az érmelléki, csodálatos fekvésű Hegyközszentmiklósra vittünk a debreceni népi kézműves értékeket, kerámiákat, szűrrátéteket, öltözeti darabokat. A játszóházzal, néptáncbemutatóval és viselet bemutatóval gazdagított program újszerű és igazán sikeres volt a helyi, elsősorban gyermek közönség körében.
  • Mézeskalácsot díszített és a fazekas korongot hajtotta az a 30 gyermek, akik vendégeink voltak a Népi Mesterségek Házában június 11-én.
  • A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 40 fős delegációja volt a vendégünk június 15.-én a Népi Mesterségek Házában. A delegáció tagjai kíváncsian hallgatták az egyesület elnökének és vezetéségi tagjának a beszámolóját az új alkotóház tevékenységéről, a gondjainkról és a terveinkről is. Javaslataikkal közös gondolkozást indítottak el a két szervezet további munkájáról.
  • „Kis Manók Műhelye” címmel kézműves játszóházi heteket indítunk gyermekek részére június 30-tól, több turnusban a Népi Mesterségek Házában. Textil bábokat, nemez használati tárgyakat, termény bábokat, gyöngy ékszereket, papírfigurákat, egyszerű agyagedényeket készíthetnek, kipróbálhatják a batik festés technikáját is a jelentkezők.

hbmne_szovotabor