Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Vas és Békés megyéből voltak látogatóink

Vas megyei civil szervezetek delegációját fogadtuk az Egyesület székházában június 13-án. A csoport tagjai között helyet kaptak az ottani városszépítő, a szociális és kulturális területen önkéntes munkát végző civil szervezetek képviselői, egyházi szervezetek delegáltjai. Élénk, elsősorban a civil léttel kapcsolatos beszélgetés alakult ki a vendégek és a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület képviselői között. Szóba került a Velemi Alkotóház és a debreceni Hosszúpályi úti Népművészeti Alkotóház mesterei közötti kapcsolat, bemutattuk székházunk állandó kiállítását és létrejöttének történetét, beszélgettünk a megye népművészetének helyzetéről, az egyesület tevékenységéről. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 46 tagja volt a Népi Mesterségek Háza vendége június 15-én. A testvér szervezet Szabolcs megyében tett kirándulását koronázta meg a debreceni látogatással. A Munkácsy Trilógia megtekintése után Alkotóházunkban a sok ismerős, barát, kolléga nagy érdeklődéssel hallgatta a Hajdú-Bihariak tájékoztatóját az egyesület életéről, nyári terveinkről, a fél éve működő alkotóházról. A további beszélgetésben az elkövetkező közös munkákról, programokról esett szó.

  • „Kikészítettük” címmel

a 20 éves Országos Bőrműves Tábor anyagaiból kiállítás lesz a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya bemutatótermében július 9. és augusztus 11. között. Az Országos Bőrműves Táborokat a Hagyományok Háza, a Nemzeti Kulturális Alap, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége anyagi támogatásával a hajdani Hajdú-Bihar Megyei Művelődési Központtal együtt 14 évig, majd 6 éve önállóan szervezi a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület. A Debreceni Hosszúpályi úti Népművészeti Alkotóház után a Nádudvar Népi Kézműves Szakiskola fogadta be a tábort, a kisváros jelenleg is a helyszíne ennek a programnak.  A jubileumi tábor első jelentős eseménye a 2014-. július 9-én 16 órakor a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya kiállítótermében nyíló kiállítás, amely a jelenlegi és a régebbi táborlakók alkotásait mutatja be. A tábor augusztus 2.-án szakmai konferenciával indul, ahová meghívtuk a Hagyományok Házának azon munkatársait, akik tevékeny szerepet vállaltak 20 évvel ezelőtt a tábor indításában, valamint az előző két évtizedben a táborban megfordult bőrműveseket. Előadást tart Torma László ny. vezető restaurátor és Molnár Imre iparművész valamint a tábor korábbi részvevői közül néhány alkotó. A 2014-es, jubileumi táborban az eszkimók bőrművessége a téma, e mellett szakmai kiránduláson is  részt vesznek a táborlakók,  ahol Hortobágy pásztor kultúrájával, az őshonos állatvilággal ismerkedhetnek meg.

  • Gyermek programok a népi kézművesség jegyében

Júliusban a Népi Mesterségek Házában gyermek programokat szervezünk, az egy hetes turnusok mellett akár egy napra is kézműves foglalkozást tudunk biztosítani az érdeklődőknek. A foglalkozásokat szakképzett szakoktatónk, játszóház vezetőink tartják.

  • Nyári varró műhely

indul július folyamán a Népi Mesterségek Házában. Hímzéssel, paszománnyal díszíthető öltözeteket, öltözet kiegészítők készítését ismerhetik meg az érdeklődők.

  • Fiatal szakköreink, alkotónk megmérettetik magukat az országos szakpályázatokon.

A szövő műhelyünk a Hevesi Országos Szőttespályázatra, a gyöngyfűzőink a sárköziek által meghirdetett országos ékszerpályázatára küldték be közös alkotásukat.

  • Hajdú-Bihari sikerek a nyár eleji országos pályázatokon.

A július elején a Vajdahunyad Várban megnyitott Magyar Kézműves Remek pályázaton két alkotónk, Kovács Zoltán szaru és csontfaragó valamint Tarsoly Andorné hímző kiemelkedően szerepelt, mellettük másik két tagunk, Gyimesiné Behina Éva ékszereit és Pappné dr. Tarányi Zita hímzéseit láthatják az érdeklődők a Budapesten a Vajdahunyad Várban rendezett kiállításon

A „Százrózsás” Országos Hímzéspályázaton Tarsoly Andorné hímző népi iparművész vezette Homokkerti Nefelejcs szakkör II. díjban részesült, különdíjat kapott a Kabai Hímző Szakkör vezetője, Molnár Tiborné. A kiállításon látható még Horváthné Nagy Olga és Szilágyi Sándorné népi iparművész, egyesületi tagjaink munkája.

  • Óvodai kézműves programok Hajdú-Bihar megyében

Egyesületünk „Hajdúsági Hagyományaink” címen elnyerte a TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0033 pályázatot. Ennek segítségével 3 debreceni és 3 megyei óvodában szervezzük a népi kézműves programokat táborokkal, szakmai napokkal, vetélkedőkkel, szakmai kirándulásokkal gazdagítva.

A gyerekeknek szakképzett oktatóink, játszóház vezetőink tartják a foglalkozásokat. A célunk az, hogy már óvodás korban a gyermekek megismerjék a „kézzel való gondolkodás,” az alkotás örömét, az értelmes és esztétikus kézműves tevékenységet.

  • „Egy nap az Alkotóházunkért”címmel tagjai részére önkéntes házszépítő programot hirdetett meg a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége.

A július 11.-re tervezett program  során a ház és a mögötte elterülő nagy kert rendbetételére,virágok és fűszernövények ültetésére gyűlünk össze, este szalonnát sütünk.

  • „Első Családi Piknik”

lesz tagjaink, gyerekeik, unokáik részételével augusztus 23-án a Hatvan utca 57. szám alatti Népi Kézművesek Házában. A közös főzésen kívül egyesületi tagjaink színes zenei programmal is készülnek egymás szórakoztatására.