Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdúszoboszló népi kézműves értékeinek reprezentatív bemutatójával indult az idén a Kulturális Központ szervezésében a Folk Hétvége

A július 23-án megnyílt kiállítás a nemrég felújított és kibővített Kulturális Központ földszinti galériájában látható. Az alkotók valamennyien ott élnek vagy erősen kötődnek Hajdúszoboszlóhoz és meghatározó tagjai a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületnek. A reprezentatív kiállításon az intézményben dolgozó népi kézműves kiscsoportok- hímző, csipkeverő, -valamint a város megbecsült művészeinek alkotásai láthatók, közöttük a Népművészet Mestere címet elnyer alkotók: Galánfi András, Császi Ferenc fafaragók, Radácsi Piroska, Tóth Aranka hímző, valamint szövők, bőrművesek, fémművesek, kosárfonók.

Akadémikusok előadásait hallgatták a 21. Országos Bőrműves Táborban résztvevők

A Magyar Művészeti Akadémia két tagja is jelen volt és előadást tartott az 2015. július 30. és augusztus 3. között megrendezésre került „képzők képzője” táborban Nádudvaron a Kézműves Szakiskolában. A  tábor művészi munkáját évek óta segítő Molnár Imre iparművész , akadémikus és Vidák István nemezes, a Népművészet Mestere akadémikus, mindketten a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai- volt a vendégünk. Mivel a táborban a kiemelt téma Ázsia bőrművessége volt, és ez utóbbi mester az elmúlt években több ázsiai országban tett látogatást, most a kirgisztáni útjairól, az ottani bőrművességről tartott illusztrált előadást. A népi bőrművesek országosan is egyetlen nyári táborában a táborlakók is felkészültek, és 20-20 perces előadásokat tartottak egyeztetett témában. A tábor szakmai vezetője ebben az évben is Torma László nyugalmazott restaurátor volt, aki a magyar bőrművesség történetének ázsiai kezdeteit tanulmányozta és kutatási eredményeit mutatta be.

A tűz és  a föld művészete

címmel egyesületi tagunk, ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész önálló kiállítását nyitották meg a Sóstói Múzeumfalum jármi kisnemesi házában 2015. augusztus 1-én. A kiállítás november 8-ig tekinthető meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében

120 órás „Kulturális közösségi munkás” képzésen vettünk részt, ami 2015. június 8-tól-2015. július 3-ig tartott. A tanfolyam során négy hétig olyan témakörökkel ismerkedhettünk meg, mint a kulturális rendezvénytervezés és rendezvényszervezés, közösségi fejlesztés a gyakorlatban, vagy a projekttervezés. A képzésen részt vettünk egy önálló projekt létrehozásában, ami kérdőíves terep kutatással kezdődött Józsán. A záróvizsgán a feladatunk volt a kutatás során feltárt helyi sajátosságok, problémák, információk, és az ezek alapján kidolgozott projekttervek ismertetése- előadás formában. A vizsgát mindenki sikeresen telesítette, s ezt néhány nap múlva meg is ünnepeltük. Közös főzéssel slambucot készítettünk a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székházának kertjében, Debrecenben a Hatvan u. 57. szám alatti Népi Mesterségek Házában. A csoport szinte teljes létszámmal eljött, az oktatók közül Herman Attila és az intézet munkatársa R. Simor Katalin, valamint az egyesület elnöke Hubert Erzsébeti is megtisztelte a csoportot jelenlétével.

Előzetes programjavaslat:

Pásztorművészet az idei Mesterségek Ünnepe kiemelt témája. Egyesületünkben jelentős alkotók foglalkoznak a pásztorművészet hagyományainak kortárs népművészeti feldolgozásával. Ostorkészítő, szaru és csontfaragó, pásztorkalap készítő, nádazó mestereink készülnek a Vár-beli bemutatkozásra!

Mézeskalács Fesztivál

lesz Debrecenben a Déri téren augusztus 15-16.-án. A 8. alkalommal megszervezett program a Virágkarnevál egyik elő rendezvénye, a Debrecenben hagyományos kismesterség, a mézeskalácsosság legjobbjainak bemutatására és a mézzel kapcsolatos ételek, termékek népszerűsítésére, az méz egészségmegőrző szerepének bemutatására szolgál. A rendezvényt a Déri Múzeum a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesülettel együtt szervezi.

Óvónők klubja

Augusztus 28-án lesz a Népi Mesterségek Házában az Óvónők Klubja szezonnyitó foglalkozása. Az Óvónők Klubjának tagjai, a megye és Debrecen óvodáiból érkező óvópedagógusok a nyári élmények feldolgozásának egyik lehetséges módszerével ismerkednek meg népi játszóházi eszközökkel. A természetes anyagokból készített használati eszközök, játékok készítése alkalmat ad a nyári élmények felfrissítésére, bemutatására a gyermek közösségekben.