Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Regionális Konferencia
  A Hajdú- Bihar megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza a Népművészeti Egyesületek Szövetsége az Észak-alföldi régióban tevékenykedő tagszervezetei számára Regionális Konferenciát szervezett 2015.márius 28-án a népi kézművesség területén tevékenykedő szakkörvezetők, leendő szakkörvezetők részére. Helyszíne: A Debreceni Művelődési Központ Pódium Terme volt. A konferencia bevezetéseként a sárándi Ezüst Évek Nyugdíjas Klub népdal köre műsorát hallhattuk. Szakmai előadások sorát – Beszprémy Katalin, Tárvezető, Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely, Angyal László Irodavezető Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei Irodája, dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, Debrecen, Tarsoly Andorné hímző népi iparművész Debrecen, -kezdte. A közös ebéd után Nagy Magdolna szövő, népi iparművész Berettyóújfalu, Benő Nagy Réka etnográfus, nemezes, Nádudvar, Dezsőné Borbély Emma szövő népi iparművész, Debrecen, Molnárné Kóródi Borbála, szövő népi iparművész, Törökszentmiklós tartotta a Jó Példákból a beszámolóját. Az egész napos program moderátora Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke volt. A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete programja keretében „Szomszédolás” címmel közös műhelylátogatás a Népi Mesterségek Házában Debrecen, Hatvan 57 szám.
  A konferencia alkalmával a régióból érkezett megtekinthették a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti egyesület viseletvarrói, csipkekészítői, gyöngyűzői alkotásaiból rendezett kiállítást.
 • ARS SACRA DEBRECENIENSIS
  A kiállítás az Arc Sacra Debreceniensis címet viseli. A szókapcsolat harmadik tagja arra emlékeztet, hogy a tárlat a katolikusok Debrecenben történt visszatérésének háromszázadik évfordulója alkalmából került megrendezésre. A kiállítás megnyitója 2015. április 10-én, pénteken 17 órakor a DMK Belvárosi Galériájában volt. Egyesületünket, -a jelentős debreceni képző és iparművészek, szobrászművészek mellett – Kiss Árpádné palást készítő, paszományos, népi iparművész, Magyar Zita fazekas, népi iparművész, Tarsoly Andorné hímző, népi iparművész képviselte. A kiállítás megtekinthető 2015. május 11-ig.
 • Óvópedagógusok Klubja
  Az óvónők havi rendszerességgel találkoznak egyesületünk székházában, a Népi Mesterségek Házában a Hatvan u. 57 szám alatt. Az április 24.-i program témája: Készülődés az Anyák Napjára. A foglalkozáson nemezből és agyagból készítenek virágokat, amelyeket a saját óvódás csoportjaik tagjainak is megtanítanak.
 • Vojtina Bábszínház
  Április 18-án 10.00 órai kezdettel Megyei Bábfórumot tartott a NMI Hajdú-Bihar Megyei irodája. A programon 9 debreceni, 2 hajdúszoboszlói, 1 derecskei, 1 létavértesi bábcsoport vett részt, közzel száz gyerek. Egyesületünk tagja Radics László népi iparművész mézeskaláccsal ajándékozta meg a gyerekeket, Fazekas István fazekas népi iparművész játszóházat tartott.
 • XXIV. WEÖRES SÁNDOR ORSZÁGOS GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ
  Április 25-én Hajdúnánáson rendezik meg 10.00 órai kezdettel a Színjátszó Fesztivált. A rendezvényen 10 gyerek cso
  Svájci diákok
 • Május 24-én, A debreceni Ady Gimnázium növendékei és svájci testvér iskolája delegációja kézműves pogromokon vesz részt egyesületünk székházában, a Népi Mesterségek Házban. Először 2014 tavaszán voltak a középiskolások a vendégeink, és olyan jól érezték magukat a kézműves foglalkozás során, hogy ismét ki szeretnék próbálni ügyességüket, és apró tárgyakat készíteni nemezből és mézeskalácsból. A foglalkozásokat két egyesületi tagunk, Bencsi Erika szakoktató, nemezes és Radics László mézeskalácsos népi iparművész vezeti.