Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Július hónapban 2 megyei és 2 debreceni óvodában tartottuk a népi kézműves foglalkozásokat, melyeket a TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0033 anyagi támogatásával valósítunk meg. A gyerekek a hajdúsági hagyományokkal ismerkednek: többek között a mézeskaláccsal, a gyöngyfűzéssel, az agyagozással egyesület tagjaink segítségével. A project során a megyében és Debrecenben több mint ezer óvodás gyermekkel kerülünk majd „alkotói kapcsolatba”.
  • Július 9-én. „Kikészítettük” című kiállítással mutatkozott be a 20 éves Országos Bőrműves Tábor a Hagyományok Háza kiállítótermében. A táborokat megszakítás nélkül a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szervezi, kezdetben  a Hagyományok Háza anyagi, ma már csak erkölcsi támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatai segítségével. A tárlaton közel 20 alkotó tárgyai láthatóak, augusztus 11-ig. Az alkotások a tábori időszakokban vagy az ott tanultakat felhasználva készültek az elmúlt 20 évben. A kiállítás látogató nyomon követheti a „képzők képzője” elnevezésű táborok témáit 20 éven át. Téma volt a bőrkikészítés számos formája, a tok-doboz-tarisznya, a lábbelik, a könyvkötés, a szűcsmunka, a lószerszám, a fejfedő, a kesztyű, a sapka, az erszény, a pásztorkészség, a könyvkötés története, néprajzi háttere és a tárgyak készítése a legapróbb részletekig.
  • 2014. augusztus 2-án, a jubileumi tábor egy napos szakmai konferenciával indult, majd a fő téma feldolgozására került sorra, ez az eszkimók bőrművessége volt. A program során zenei és archív film segítségével kerültünk érzelmileg is közel a máig is kevéssé ismert eszkimó kultúrához, kiemelten bőrművességükhöz. A tábor vezetői immár 20 éve Torma László, Molnár Imre, valamint 2002 óta Terényi Gyöngy.
  • Augusztus 17-20 között rendezik meg Debrecenben az Agráregyetemen a hagyományos Farmer Expo-t, ahová meghívást kapott egyesületünk is. A 4 napon át 8 alkotónk tart népi kézműves bemutatót és árusítja tárgyait.
  • Augusztus 16-20 között 19 fős delegáció vesz részt a Mesterségek Ünnepén a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületből. A kiemelt téma, a fémművesség bemutatására a központi bemutatóhelyen a Budai Várban legjobb mestereink vesznek részt: Kocsis Ferenc késes, Molnár József kovács, Konyári Sándor rézműves.
  • Augusztus 23-án Családi Piknik-et tartunk székházunkban az egyesületi tagjaink, gyermekeik, unokáik részvételével. A szakmai bizottságok közösen készített főztjükkel vetélkednek egymással, a gyerekek és unokák játszóházban mérik össze tudásukat.
  • Szeptember 13-án lesz a III. Debrecen Kézműves Fesztivál az egyesületi tagok részvételével a Csapó utcai sétáló övezetben. A berendezett műhelyekben kézműves bemutatók és vásár lesz, a gyermekek részére 7 próbás Ifjú Mester versenyt tervezünk, lesz néptánc bemutató és táncház is. A hölgyek divatbemutatóban gyönyörködhetnek majd, az öltözeteket egyesületi tagjaink és a Könnyűipari Szakközépiskola növendékei alkotják.
  • Szeptember 17-én „Éneklő madárka a népművészetben” című kiállítási anyagunkkal a nagyváradi Tibor Ernő Galéria meghívásának teszünk eleget.
  • Szeptember 20-án Balmazújvárosban „Népi ételek és népi játékok” című programon veszünk részt.
  • Szeptember 20-án délelőtt a Nagyerdőben a Debreceni Szabadtéri Színpad utolsó játszási napján egyesületi tagjaink gyermek programokkal és kézműves vásárral teszik ünnepélyessé az első évad zárását.