Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Népművészet Mestere címmel tüntette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kuratóriuma két Hajdú-Bihar megyei népi kézműves alkotót: Porkoláb Ferenc szűrrátétes népi iparművész derecskei és Reszeginé Nagy Mária szalmafonó népi iparművész hajdúnánási népi kézműves vehette át a Mesterségek Ünnepe alkalmával a kitüntetést. Velük együtt megyénkben már 33 alkotónak ítélték meg a népművészetben megszerezhető legmagasabb szakmai elismerést.
  • A Mesterségek Ünnepén fémműves nép kézműveseink kiemelt helyet kaptak. Szerepeltek alkotásaikkal a kiállításon és kézműves bemutatót tartott Kocsis Ferenc késes, Molnár József kovács  és a rézműves mesterünk Konyári Sándor .
  • IV. Debreceni és Hajdú-Bihar megyei Népi Értékek Fesztiválja címen rendeztük meg az idén ősszel, szeptember 13-án a hagyományos bemutatkozásunkat Debrecenben a Fórum előtti séta téren.

Gazdagodott a programunk azzal, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére a NMI Megyei Irodája munkatársai közreműködésével felállítottuk a Magyar Értékek Vándortérképét a fesztivál helyszínén. Városunk alpolgármestere, a Megyei Közgyűlés alelnöke, a Megyei és Debreceni Értéktár Bizottság elnöke jelenlétében mutattuk be az értéktérképet és helyeztük el az értéktérkép eszmeiségével egyetértő jelünket, ujjlenyomatunkat.

A fesztiválon a népi kézműves műhelyekben megtekinthették az érdeklődők a munka folyamatokat, a munkaeszközöket és anyagokat, vásárolhattak is a mesterektől.  A Tanodákban belekóstolhattak a szövés, a nemezelés, a csipkeverés, a szűrrátét készítés, a fazekasság titkaiba, kipróbálhatták képességeiket, a gyerekek küzdhettek a „7 próbás Ifjú Mester” címért, sok apró ajándékot kaptak jó feleleteikért a felnőtt mesterektől.

A programot egy nagyon látványos és sikeres divatbemutató gazdagította, itt Sebestyénné Györfi Anna és Gyönyörűné Erdei Judit szűrrétes és szűrhímzéses női öltözetei, Kovácsné Szeitz Ágnes zsinórdíszítésű ruhái és mellényei, valamint a debreceni Könnyűipari Szakközépiskola és Speciális Szakiskola varróműhelyében készült ruhák kerültek bemutatásra.

Néptánc bemutatót láthattunk a sárándi Vadvirág Néptáncegyüttes előadásában.

Az egy napos fesztivál rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények között zajlott, ennek ellenére az egyesületi tagok jó hangulatban töltötték a szombati napot, melyet Debrecen város kitűnő cukrászdája felajánlása eredményeként egy nagy csoki torta elfogyasztásával fejeztünk be.

  • A Kulturális Közfoglalkoztatási Programnak köszönhetően egy pályakezdő andragógus került egyesületünkbe, aki a Népi Mesterségek Háza működtetésében és az egyesületi munka minden területén kiváló segítségnek bizonyul.
  • Közművelődési Megállapodás jött létre Debrecen Megyei Jogú Város és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület között 2014 augusztusában, a feladatellátás szabályait a 26/ 2014. (VI.26) önkormányzati rendeletnek megfelelően vállalta el az egyesület.
  • Közhasznú maradt a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület

Jogerőre emelkedett egyesületünk alapszabályának módosítási kérelme és elfogadta a Debreceni Törvényszék közhasznúsági kérelmünket is.

  • Kapunyitogató programon vettünk részt szeptember 13-án Sáp-on és a szeptember 20-i berekböszörményi programon is játszóházi foglalkozást tartunk.
  • Svájci és magyar középiskolás diákoknak tartunk kézműves foglalkozás a Népi Mesterségek Házában.

A debreceni Ady Gimnáziumból 20 és 20 svájci diák lesz a vendégünk szeptember 22-én a Népi Mesterségek Házában, ahol mézeskalács és nemez ékszerek készítésével ismerkednek majd a diákok.