Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Húsvéti hangulatot teremtettek a Malompark szervezői március 26-ra a Bevásárló központ első emeletén. A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület játszóház vezető népi iparművészei ideális környezetben, nagy érdeklődés mellett taníthatták mesterségüket, foglalkozhattak az oda érkező gyerekekkel. A 6 féle tevékenységet közel 150 gyermek és felnőtt kísérője próbálta ki és alkotottak tavaszi színekben pompázó apróbb használati tárgyakat, öltözhet kiegészítőket.

A foglalkozások az Anyák Napjára való készülődés jegyében, április 30-án folytatódnak.

Április első két napján a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák közös programjához kapcsolódtunk. Az első napi előadások a Hungarikumokkal és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listáján szereplő népi kézműves értékekkel és a Jó gyakorlatok listájára került kincseinkkel ismertette meg a programra érkezőket. A második napon a debreceni és a megyei értéktárba került népművészeti hímzésekkel találkozhattak az érdeklődők: A debreceni hímzéseket könyv alakban is  feldolgozta alkotónk, Bujdosó Sándorné hímző-szövő népi iparművész, aki személyesen mutatta be könyvét. A hímzés bemutatót, a debreceni mézeskalács és a debreceni páros kolbászból felszolgált kóstolót nagy örömmel fogadták a jelenlevők. Az angol és magyar nyelven tartott szombat délelőtti programon részt vett a Debreceni Egyetemen tanuló örmény, indiai, kolumbiai diákok egy csoportja és a megyében dolgozó hímzők.

Április 9-én a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közgyűlése elfogadta a 2015-ről készített közhasznúsági beszámolót és a mérleget.

A Debreceni Törvényszék 2016 április 6-i dátummal elfogadta a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Alapszabályában a PTK-nak megfelelő adat változásokat, módosításokat.

2016 április 4-én elhunyt egyesületünk egy kiváló, alapító tagja, Bagdi Lajosné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere, Debrecen város kitüntetettje. Hosszú alkotó élete során sok gyermekkel és felnőttel ismertette és szerettette meg a hímzést, a népművészet kincseit, elsősorban a megyei hímzés hagyományokat. Könyvei Hajdú-Bihar megye hímzéshagyományait dolgozzák fel, kiváló elméleti felkészültséget és gyakorlati tudást tükröznek. Példamutató pedagógiai érzékkel, alapos tudással, végtelen türelemmel fordult embertársaihoz, közöttük a hímző asszonyokhoz. Az egyesületünk által alapított Vándor Plakettet Ő kapta meg első ízben.

Temetése április 18-án lesz Debrecenben.

Májusi előzetes:

Május 27-29 között lesz Debrecenben a IX. Debreceni Nemzetközi Fazekas Fesztivál. A megszokottól eltérően a Nagyerdei Békás Tó és környéke ad otthont a hagyományosan a főtéren megtartott vásárnak és bemutatóknak. Ennek oka az, hogy a nemzetközi rendezvénnyel kapcsolódunk a Magyarországi Nemzeti Parkok Országos Találkozója Programjához.