Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Elhunyt Szabó Kálmánné hímző, Népi iparművész, a Népművészet Mestere

Fél Edit etnográfus tanítványa volt. Elbúcsúztunk a 95 éves korában elhunyt Szabó Kálmánné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotónktól.

Elhunyt Szabó Kálmánné Alexa Erzsébet hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere, a sokak által tisztelt, megbecsült szakkörvezető. A Palócföldön született, pedagógus családban. Ő maga is egész életében tanított, gyermekeket és felnőtteket, néptanító, népművelő volt a kicsi faluban épp úgy, mint Debrecenben. Nyugdíjba vonulása után kapcsolódott be a hímző mozgalomba, több szakkört is vezetett, a debreceni OKJ-s hímző szakoktatói képzés meghatározó személyisége volt.

Alapos, igen jó felkészültségű hímzőként arra volt a legbüszkébb, hogy Fél Edit etnográfus tanítványának nevezhette magát. Gyűjtötte és tehetségesen feldolgozta környezete hímzés kultúrájának értékeit, a tiszafüredi, a debreceni hímzéseket, a palóc motívumokat. Legnagyobb munkát azonban a Zobor vidéki hímzések területén végezte. Egy országos és megyei szervezésű gyűjtőút során találkozott ezzel a még ismeretlen hímzés világgal. Ettől kezdve elmélyülten kutatta, feldolgozta és csodálatos mintákat adott a szakköri tagjai kezébe. A szálán varrott zobori hímzések mellett az ugyanonnan származó kolonyi fehérhímzések újra alkotásában is kiváló eredményeket ért el. Alkotótársával, Lyachovics Józsefnéval a hajdani Kölcseys Ferenc Megyei Városi Művelődési Központban a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület szakmai közreműködésével került kiadásra a Zobor vidéki női ingek című füzetet. Ez a kiadvány, elkerülve az ország hímzőihez, indította a zobor vidéki hímzés országos felfedezését és oly népszerű lett, hogy számos Élő Népművészet pályázaton díjat hozott az alkotóknak. Szabó Kálmánné szakköreivel 2 alkalommal is Gránátalma díjat kapott a zobori hímzésekkel.

Másik kutatási területe az erdélyi hímzéskultúra volt. Gránátalma díjat kapott a kalotaszegi vállfűs hímzés hiteles alkalmazásáért is.

Igazi pedagógus volt. Igényességre, a hitelesség fontosságára tanította növendékeit. Életműve meghatározó a ma Hajdú-Bihar megyében élő és alkotó hímző mozgalom tagjai számára.

Kapcsolatépítés indult a Fény Felé Alapítvánnyal

A debreceni székhelyű „Fény Felé” Alapítvány, amely a fogyatékkal élő fiatalokat segítő civil szervezete, kereste meg egyesületünket még 2015 őszén. Azóta több népi kézműves foglalkozást tartottunk részükre, amelyet igen nagy kedvvel és érdeklődéssel fogadtak a 20-30 éves fiatalok. Február első napjaiban az alapítvány vezetőjével egyeztettük a lehetséges közös terveket. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület az Alapítványt szövő szakember felkészítésével és folyamatos képzésével tudja segíteni.

További hírek

Február 12-én délután az Óvónők Klubjában Sütő Brigitta egyesületi tagunk, aki a klub vezetői feladatait látja el, februárban a farsangi álarc készítésére tanította meg a megjelenteket. A csoport egyre jobban összekovácsolódik, Debrecenből és a környező településekről érkeznek a tanulni vágyó óvópedagógusok.

Együttműködést kezdeményeztünk a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és az ott működő kézműves bemutató műhely vezetőivel. Egyesületi kiállításokat, bemutatókat ígértünk, valamint a Hídi Vásáron kollektív megjelenést vállaltunk, folytatjuk a Nemzeti Parkok Ajánlásával védjegy pályázat népszerűsítését tagjai között.

A Hagyományőrző Nyitott Műhely február 27-én tartja programját. A Nyugat-dunántúli hímzések közül a rábaközivel ismerkednek meg a résztvevők.

Március első napjaiban népes delegációval érkezünk Békéscsabára az Országos Textil konferenciára. Viseletvarrók, hímzők, csipkekészítők pályáztak az országos megmérettetésen.

Március 16-án Tavaszváró Batyus Bálra invitáljuk egyesületi tagjainkat. Ha az időjárás engedi, szabadtéri főzőversenyt hirdetünk, amelynek kiváló helyszíne lesz a székház nagy kertje. A zenés műsort egyesületi tagjaink szolgáltatják.

Március 26-án a Malomparkban húsvéti programmal kedveskedünk a népszerű bevásároló központba érkezőknek.  Ez lesz az együttműködés első programja az egyesület és a Malompark között. A tervek szerint többféle népi kézműves mesterséget mutatunk be az ide érkezőknek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Segítünk a tojásfestésben, a szálasanyag megmunkálásában, mézeskalács díszítésben.