Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

A székely festékes

volt a téma a szövők továbbképzésén 2015. november 10-én a Népi Mesterségek Házában. Előadást és gyakorlati bemutatót tartott egyesületi tagunk Dezsőné Borbély Emma népi iparművész. A foglalkozáson a festékes technikájának, motívum kincsének  alkalmazását ismerték meg öltözet kiegészítőkön, lakástextileken.

Jubileumi kiállítás Nádudvaron

Fazekas Ferenc fazekas népi iparművész legújabb alkotásaiból -60 éves születésnapja alkalmával kiállítást rendeztek, melyet a hazai fazekas társadalmon legjobbjai és Nádudvar érdeklődő közönsége előtt november 14-én, a Művelődési Házban nyitottak meg.

Az Alföld Virágai

című kollektív kiállításunk tovább színesíti Hajdú-Bihar megye kiállítótermeit. November 10 és 30 között Monostorpályiban a Művelődési Házban ismerkedhettek meg a kortárs népművészet jeles alkotásaival. A megnyitóra érkezett gyerekek népdalokon keresztül fedezhették fel a népi kézműves tárgyakon szereplő virágokat, így a közös éneklés tette még élményszerűbbé a találkozást a népművészeti alkotásokkal. Kézműves bemutatót Buka Csabáné csipkeverő népi iparművész tartott.

Gyöngyből és csipkéből

érkezett a legtöbb a nov. 20-án tartott NIO zsűri bizottság elé került közel 150 kortárs népművészeti tárgy közül. Fa bútorok, fa köztéri alkotások fotói, kisebb fa tárgyak valamint hímzések, szőttesek, kerámiák, csipkék, gyöngyök, vessző edények, kosarak kaptak bírálatot.

Hagyományos A kategóriás lett 52 alkotás, hagyományos B kategóriás 26 , modern A kategóriát 14, modern B kategóriát 14 alkotás ért el. 10 alkotást ajándéktárgyként fogadtak el. 20 munkát elutasított a zsűri.

Folytatódik a megyei hímzők továbbképzése

A hímzők részére havi rendszerességgel tartott továbbképzés témája november 21.-én a nagyon míves, moldvai csángó hímzés volt. A közel 30 érdeklődő Tarsoly Andorné népi iparművész előadását és gyakorlati bemutatóját hallhatta és láthatta és mintakendőn ki is próbálhatta a hímzés technikát. A szombat délelőtti foglalkozáson a Milánói Világkiállításon bemutatkozó Hajdú-Bihar megyei delegáció élmény beszámolóját is meghallgathatták a részt vevők.

Kiállítás látogatás a Néprajzi Múzeumban és a Parlamentben. 15 díjat kaptak a Hajdú-Bihar megyei alkotók az Élő Népművészet pályázaton

Autóbuszos kiránduláson vett részt 50 egyesületi tagunk 2015 november 29.-én. Közösen tekinteték meg Budapesten a Néprajzi Múzeumban az Élő Népművészet kiállítást . Az öt évente rendezett országos pályázaton 2015-ben bőrművességben 2 Gránátalma díjat, faművességben 1 Arany oklevelet és 1 Ezüst oklevelet, hímzés kategóriában 1 Arany oklevelet, 3 Ezüst oklevelet, szálas anyag kategóriában 1 Arany oklevelet, szőttesben 2 Arany oklevelet, 2 Ezüst oklevelet, szűrrétét kategóriában 2 Arany oklevelet kaptak a Hajdú-Bihar megyében élő alkotók.

Az ezév augusztusban a Mesterségek Ünnep alkalmával a Várkert Bazárban bemutatott kortárs népművészeti kiállításra egyesületünkből 12 alkotó kapott meghívást.

Az Adventi ünnepkör programjai

A Népi mesterségek Házában az Óvónők Klubja foglalkozásán november 27.-én adventi koszorú készítését, december 11-én gyertyamártást, 18-án mézeskalács készítést tanulhatnak a megjelenők. A foglalkozásokra minden megyei pedagógust várnak, a részvétel ingyenes.

November 27-től Miskolcon mutatkozott be egyesületi tagunk Katonáné Kalmár Terézia hímző, mézeskalácsos népi iparművész az Önkormányzat Polgármesteri Hivatala dísztermében. A kiállítás címe: Kiskarácsony-Nagykarácsony.

December 4-én „Együtt várjuk a Mikulást” címmel hirdettünk programot a Népi Mesterségek Házában. Előző nap székházunkat fény füzérekkel díszítettük ki, hogy minden vendég és a Mikulás is könnyedén odataláljon!

Délelőtt a Fény Felé Alapítvány Esély Centrumából érkezett 15 autista fiatal, akik toboz manót készítettek és mézeskalácsot díszítettek Sipos Anita játszóház vezető segítségével, majd meglátogatta őket a Mikulás. A subában, pásztorbottal és sok édességgel, gyümölccsel a zsákjában érkező vendéget dallal köszöntötték a fiatalok, akiknek bőven jutott az ajándékokból! Megvendégeltük őket helyben sütött almával, szendvicssel! Délután egyesületi tagjaink és gyerekei, unokái együtt örültek a Hortobágyi Mikulásnak, a felnőttek forralt borral, a gyerekek teával, zsíros kenyérrel, helyben sütött zserbóval,sült almával ünnepelték az első decemberi ünnepet!

Decemberben még két település várja az Alföld Virágait.

Nyíradonyban december 5-én a Regionális Népzenei Találkozó résztvevői és a koncertek közönsége láthatja a kollekciót, majd december 7-től két héten át Komádi Városháza lesz a városháza lesz a kiállításunk helyszíne. Mindkét városban kézműves bemutató és vásár színesíti a rendezvényt.