Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Értéksziget  az ódon fák alatt

Augusztus 15-25.  között a Hajdú-Bihar megye népi kézműves értékekeit láthatták a Nagyerdő felújított részében  Virágkarnevál hetében idelátogatók. Ízléses faházakban kaptak helyet a helyi értéktárak portékái, a nánási szalma, a derecskei szűrrátét, és sok más kézműves érték. A  debreceni értéktárba befogadott kézműves tárgyakat,  a gubaszövéssel készített öltözeti darabokat, a kisbunda hímzéssel díszített lakástexileket, a debreceni  kerámia hagyományaira épülő használati edényeket láthatták az érdeklődők. A Hajdú-Bihar  megyei Népművészeti Egyesület tagjai által készített alkotások megtekintése mellett kézműves bemutatókkal tettük még látványosabbá a rendezvényt. A program a Hajdú-Bihar  megyei Önkormányzat, a Fönix rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft, a Kézműves Alapítvány és egyesületünk közös vállalása volt.

Szent István Napi Faragó Vigasság

Augusztus 19-én Téglásra, a Szent István Napi Faragó Vigasságra kaptak meghívást egyesületi tagjaink. A Faragók Baráti Társasága kézműves bemutatókon népszerűsítette a faművességet, a többi népi kézműves is interaktív módon mutatta be mesterségét.

Mesterségek Ünnepe

A pásztorok művészetét is bemutattuk  augusztus 20-23 között a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén.  Ebben az évben19 fő képviselte a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületet. Úgy készültünk a műhely bemutatóval, hogy a kiemelt témát, a pásztorművészetet a legmagasabb szakmai színvonalon tudjuk bemutatni. Pásztor szállást építettünk, ott tevékenykedett az ostor fonó és a kürt faragó mesterünk. Fazekasaink, gyékényfonónk bemutatójának az idén is sok nézője akadt.

A Várban megjelent egyesületi tagjainknak mégis a legnagyobb öröm az volt, amikor az Oroszlános … Udvarban felépített színpadon  NESZ díjátadó ünnepségén egyik alapító tagunk, Császi Ferenc fafaragó, a Népművészet Mestere átvehette a NESZ legrangosabb díját, az életművet értékelő Aranykoszorú Díjat. Ilyen megtiszteltetésben szintén alapító tagunk, dr. Papp Lászlóné szövő, a Népművészet Mestere részesült közel 15 éve.

Augusztus 23-án is büszkék voltunk az egyesületi tagjainkra, hiszen két alkotónk részesült a kormány által alapított a  népművészek Kossuth díjában, a Népművészet  Mestere kitüntetésben. Csibi Gyuláné szűrhímző, szűrkészítő népi iparművésznek és Radics László mézeskalácsos népi iparművésznek tapsolhattunk a díj átvételekor.

A 2015-ös kitüntetésekkel 10 főre emelkedett a ma is élő és alkotó, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett egyesületi tagjaink száma.

Óvónők Klubja

Óvónők Klubjába augusztus 27 és 28.-án  a debreceni és a hajdúhandházi óvodákból érkeztek szakemberek, ők a kékfestő technikával készíthető textilfestéssel foglalkoztak a nyárvégi délutánon.

Szeptember

Hímző és Foltvarró fesztivál

Hímző és Foltvarró fesztivál Törökországban 2015 szeptember 4-6 között .Két egyesületi tagunk, Sütő Brigitta és Dobosné Hajdú Anikó hímzők, szakoktatók és játszóház vezetők képviselték a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületet Törökországban, Gölcük városában. A fesztiválra Magyarországon kívül Szlovéniából, Oroszországból, Nigériából, Montenegróból, Észtországból, Franciaországból és Albániából hívtak meg alkotókat, téma „Az esküvő” volt. A hímzés bemutatók mellett a saját munkák árusítására is volt lehetőség, melyet népdalokkal is fűszerezték a magyar lányok, a jelenlevők nagy örömére.

40 éves a Tiszta Forrás Hímző

Szeptember 4-én 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Kossuth u. 1-3 alatti kiállítótermében Danku Attila, Debrecen M.J. város Közgyűlése Kulturális Bizottsága elnöke és Jantyik Zsolt a DMK igazgatója köszöntőjével majd dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus szakmai bevezetőjével nyitották meg a több száz alkotást bemutató kiállítást. A jubileumi ünnepen az alkotóközösség tagjainak olyan textiljei láthatóak, amelyekkel országos és nemzetközi sikereket értek el, egy-egy hímzés kultúrát pedig ez a csoport hozott  a honi díszítőművészeti kultúrába. Ilyen  a zobor vidéki hímzések, amellyel Gránátalma díjat is nyertek egy korábbi Élő Népművészet Pályázaton. Minden, Hajdú-Bihar megyében fellelhető hímzést ismernek és feldolgoztak, a komádi, a furtai, a debreceni kisbunda hímzést, a szűrhímzéseket. A kiállításon szinte minden erdélyi hímzéskultúrával találkozhatnak az érdeklődők de vannak olyan felvidéki hímzések is, amelyekkel még nem ismertek a hazai szakemberek körében.A Tiszta Forrás Hímző Kört a kiállítás megnyitón köszöntötte és Emléklappal jutalmazta a Hagyományok Háza, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, és a Kézműves Alapítvány.

Európai Kézműves Szövetség közgyűlése

Európai Kézműves Szövetség közgyűlését szeptember 4-én Pozsonyban tartották. A rendezvényen a szövetség tagjaként, a NESZ képviseletében részt vett a NESZ ügyvezető igazgatója, Igyártó Gabriella és a NESZ egyik alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Hubert Erzsébet.

A szövetség közgyűlésének helyszíne ebben az évben Pozsony volt, a szlovákiai népi kézműves egyesület, az ULUV volt a vendéglátó. A közgyűlés fő napirendje a tisztújítás .

A leköszönő finn elnök asszony után a norvég Solveig Torgersen Grinder-et választottuk elnöknek,vezetőségi tagok Anna Ahlin svéd és Linina Veskimagi-Ileste észt szakember lett . A szlovákiai szervezet, az ULUV most ünnepelte alapításának 70. évfordulóját, ebből az alkalomból 2 napos Népművészeti Fesztivált tartottak, melyet megtekintettek az európai szövetség jelen levő tagjai is. A pozsonyi 2 napos találkozó lehetőséget adott a szlovákiai népi kézművesség legjelesebb alkotóival való megismerkedésre, kapcsolatok építésére az ottaniakkal és az európai kézműves szövetségek vezetőivel. Közös projectekről, konkrét tervekről sikerült megállapodni, amely bizonyára hasznos lesz a magyar alkotóknak, közösségeknek is.

Szeptember  12-én  Budapesten, Szent István téren  Magyar Értékek Napján szerepeltek alkotóink.

A Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségével második éve közösen rendezi meg a Magyar Értékek Napját. Ebben az évben Magyarország 19 megyéje kapott arra lehetőséget, hogy elsősorban népi kézműves értékeit bemutassa. A Szent István téren felállított pavilonokban rendeztük be a megyei értéktárba felkerült értékeinket láttató kiállításunkat: a komádi és a furtai hímzést, a debreceni cirfaszűrt, a nádudvari fekete kerámiát, a balmazújvárosi pásztorkalapot, a hajdúnánási szalmafonás tárgyait. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból rendezett mini kiállításon interaktív bemutatók is szerepeltek: a komádi hímzést és a szalmafonást láthatták helyi alkotócsoportok kezeiből, a hajdúszoboszlói pásztorkultúrát pedig Szabó István bőrműves , ostorkészítő népi iparművész mutatta be.

Debreceni Kézműves Fesztivál és Zamat Fesztivál az értékek jegyében Szeptember 18-19-20

A debreceni Nagyerdőn, a felújított Viztorony és a Stadion közötti területen kapott helyet ebben az évben a gasztronómia és a népi kézművesség ünnepe. A Zamat Fesztivál és a Debreceni Népi Kézműves Fesztivál is 5. éve áll a debreceniek érdeklődése középpontjában. Ebben az évben azonos helyen találták meg a míves pálinkákat , a debreceni páros kolbászt és a belőle készült ételkompozíciókat a népi kézművesek műhely bemutatóival, a régimódi játszótérrel, a Tanodával és a vásáros sátrakkal, a magas színvonalú néptánc és népzenei programokkal. A két rendezvény kicsit szokatlan párosítása a város vezetőinek kérése volt és az érdeklődők százait vonzotta a helyszínre. Úgy látszik hogy mindkét rendezvényszervező csapat, a Debreceni Egyetem Capmus-a valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetői a további együttműködés mellett voksolnak majd.

Óvópedagógusok klubja

Óvópedagógusok klubja lesz a Népi Mesterségek Házában szeptember 25. Téma a szálas anyagok felhasználása a tárgykészítésben, játékokban. A foglalkozásra minden, már korábbi résztvevőt és az újonnan érdeklődő pedagógusokat is várjuk. A foglalkozást Sütő Brigitta hímző,szakoktató  játszóház vezető tartja.

Virágok az Alföldön

címmel pályázatot hirdet tagjai részére a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége. Olyan alkotásokat várnak,amelyeken díszítményként virágok illetve stilizált virágok szerepelnek. A beérkező pályamunkákból az egyesület szekció vezetői választják ki a legmívesebbeket, ezekből kiállítást szerveznek. Az új, sikeres alkotások zsűrizésének díját az egyesület átvállalja az alkotóktól. Az első bemutató a Homokkerti Közösségi Házban lesz Szeptember 30-án.