Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Megyei Értéktár Nap

A Nemzeti Művelődődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája szervezésében július 2.-án Hajdúsámsonban tartották a Megyei Értéktár Napot a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézményében. Az előadók között szerepelt egyesületünk tagja, Dobosné Hajdú Anikó hímző, a helybeli Öltögetők Klubja vezetője, aki közművelődési szakemberként az intézmény munkatársa is. Dinamikus előadásában képekkel illusztrálta a népművészeti szakkör többéves tevékenységét, szakmai útjaikat, közösségi életüket. Eredményeik megyei szinten is kiemelkedőek, melyről megbizonyosodhatnak az érdeklődők az Élő Népművészet Országos Népművészeti Pályázati Kiállítás megyei bemutatóján.

  • Szilágysági néprajzi gyűjtőút

A NESZ pályázatának köszönhetően egyesületünk 7 tagja, hímzők, fazekasok, néprajzos szakember vettek részt a Szilágyságba szervezett néprajzi gyűjtőúton. Szilágy megye 7 településén múzeumokat és magángyűjteményeket, tájházakat, egyházi gyűjteményeket tekintettek meg. A munkában az ottani megyei múzeum néprajzos szakembere volt a segítségükre. A 4 napos gyűjtőútnak terveink szerint 2016-ban lesz folytatása, és létre jön a két megye népi kézműves programjainak összehangolása is.

  • I. Regionális Bútorfestő Tábor

Július 8-tól négy és fél napon keresztül a bútorfestőké volt a Népi Mesterségek Háza Debrecenben. Az I. Regionális Bútorfestő Táborba jelentkezők számára az egyesület egyetlen bútorfestő tagja, Gyimesiné Behina Éva állított össze egy nagyszerű programot. Cél az volt, hogy a részt vevők ismerjék meg festett bútor debreceni hagyományait – ebben a Déri Múzeum bútor gyűjteménye segített, dr.P Szalay Emőke muzeológus irányításával. A többi napon már a gyakorlati munka volt a középpontban. Ebben a tevékenységben Áment Éva bútorfestő népi iparművész segítette a táborlakókat, aki igen nehéz feladat elé állította a szövő, fafaragó, nemezes, gyékényfonó alkotókat. Templom kazettát kicsinyítettek és festettek. A következő feladat a debreceni stílusban készített kazetta volt, melyet mindenki maga formálta, saját ízlése szerint alkotta újjá. A kétféle kazettából a Népi Mesterségek Háza számára kompozíció készül, melyet elhelyezzük a kiállító térben. Készült még egy -egy kis láda is, ezt már minden táboros saját maga számára alkotta és a tábor hozadékaként haza is vitte. AZ első bútorfestő tábor, amely több évtizedes tetszhalálból élesztette fel a bútorfestés hagyományait Debrecenben, a résztvevők szerint is ígéretes kezdeményezés volt, melynek folytatását tervezzük.

  • Ázsia bőrművessége

Ázsia bőrművessége lesz a július 30-án Nádudvaron kezdődő 21. Országos Bőrműves Tábor témája, „a nagy hármas”, Torma László nyugalmazott restaurátor, Molnár Imre iparművész és Terényi Gyöngy népi iparművész irányításával. Vendég előadónk Vidák István nemezművész, a Népművészet Mestere, aki a kirgiz bőrtároló edényekről tart előadást. A táborban az ország különböző részeiből 13 fő vesz részt, nagyrészt bőrművességet oktató szakemberek.

  • Debreceni Mézeskalács Fesztivál

Az idén 8. alkalommal a debreceni Virágkarnevál ünnepi hetén , hagyományosan augusztus 15-16-án kerül megrendezésre a Debreceni Mézeskalács Fesztivál. A program célja város egyik legszebb közterületén, a Déri téren a hagyományos debreceni mézeskalács népszerűsítése, és másfajta mézes sütemények bemutatása és a kóstolás, a megvásárlás lehetőségének megteremtése, valamint a jeles kismesterséggel kapcsolatos egyéb kézműves mesterségek hagyományainak felelevenítése. Lesznek méhészeti és más, mézből készült termékek, és folyamatos bemutatók, ahol recepteket is kaphat az érdeklődő. A rendezvény fő szervezője a Déri Múzeum. Egyesületünk a múzeummal történt együttműködési megállapodás alapján abban segíti a rendezvényt, hogy minél több mézeskalácsos alkotó figyelmét felhívja a programra, tájékoztatja a rendezvényről majd a helyszínen segíti az ide érkező mesterek.

  • 5. Debreceni Kézműves Fesztivál

Az 5. Debreceni Kézműves Fesztiválon a műhelyek bemutatói, a gyermek programok a pásztor kultúrát hozzák előtérbe A Szeptember 19.-én tartandó szabadtéri program melynek helyszíne a Csapó utcai sétáló övezet, a kortárs népi kézművesség jelentős helyi ünnepe. Bemutatjuk a Hortobágy kézműves értékeit, és azt, hogy egyesületünk tagjai hogyan sáfárkodnak elődeink értékeivel. A népzene,a néptánc és a népi gasztronómia is a pásztoréltet idézi majd fel.