Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2015. május 9-én küldöttgyűlésén megtörtént a szakbizottsági tagok újraválasztása. Egyesületünkből 10 alkotó került a jelölőlistára, közülük 7 tagunk kapott bizalmat. A fémműves szakbizottság tagja lett Molnár József kovács, népi iparművész, a mézeskalácsos szakbizottságba Radics László népi iparművész, a viseletvarrók bizottságába Kormányos Lászlóné hímző és viseletvarró népi iparművész került. A hímzőkébe Tarsoly Andorné hímző népi iparművészt, a szövő szakbizottságba Dezsőné Borbély Emma szövő népi iparművészt, a fazekasokéba Fazekas Ferenc fazekas, népi iparművészt, a nemezes bizottságba Mihalkó Gyula pásztorkalap készítő, a Népművészet Mesterét választották. Köszönjük a tagszervezeteknek és a küldöttgyűlés résztvevőinek bizalmát!
 • A kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház 45 éve fenntartója a helyi hímző szakkörnek. A csoport jelenlegi vezetője és számos tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületet erősíti. Május 9-én nyílt jubileumi kiállításuk, ahol a megyei népművészeti egyesület nevében a hímzők szakmai bizottsága vezetője Tarsoly Andorné köszöntötte a fenntartókat, a csoport jelenlegi vezetőjét, Molnár Tiborné népi iparművészt és a csoport tagjait.
 • A Madarak és Fák Napja az Óvónők Klubjában a Népi Mesterségek Házában május 22-én. A TÁMOP-3.2-12/1-2013-0033 pályázatunk során 6 debreceni és Hajdú-Bihar megyei óvodában tartottunk „beavató” foglalkozásokat, játszóházakat. A programokban segítőként részt vevő óvópedagógusok kérésére nem szűnik meg az együttműködésünk: 2015 áprilisában, a Húsvétra felkészülve tojásfestési programot ajánlottunk, a tanultakat „gyermek nyelvre” lefordítva adják tovább AZ ÓVÓNŐK. Májusban a virágszőnyeg készítését ismerik meg Sipos Anita, hímző, néprajzos egyetemi hallgató tagtársunk segítségével.
 • A 2014-es évről készített közhasznúsági jelentés ismertetése és elfogadtatása lesz a fő napirendje a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület közgyűlésének május 26-án. A hivatalos program után a Népi Mesterségek Házában a tavaszi nagytakarítás, kertrendezés lesz a program, melyet közös ebéddel zárunk.
 • Május 21-én a debreceni Ady Gimnázium diákjai a svájci partneriskola tanulóival együtt nemezelnek és mézeskalácsot díszítenek a Népi Mesterségek Házában Radics László mézeskalácsos mester és Bencsi Erika nemezes szakoktató segítségével.
  -Május 26-ig még látható „Kösöntyűk” címmel Gyimesiné Behina Éva hímző, bútorfestő alkotónk különleges ékszerkollekciója a debreceni Tímárházban.
 • „Szekrényeink rejtett kincsei címmel” textil mustra, cserebere lesz a Népi Mesterségek Házában május 29-én. A program házigazdája Molnár Tiborné és Kormányos Lászlóné hímző, varró népi iparművész lesz.
  -Első alkalommal ad helyet Debrecen az Országos Nyári Hímző Tábornak. A június 17-21 között tartandó programban a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma anyagaival ismerkednek a részt vevők, valamint debreceni és megyei alkotók tartanak bemutatókat az ország számos térségéből érkező hímző szakember részére. Lesz kirándulás is, Hajdúnánáson és Balmazújvárosban látogatnak textiles műhelyeket a részt vevők. A programban szerepel még a részvétel az ONK regionális megnyitóján, a Múzeumok Éjszakáján és egy közös vacsora a Hajdú-Bihari egyesület tagjaival az egyesület székházában.
 • Július 8-12-ig lesz, első alkalommal Debrecenben, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület által meghirdetett bútorfestő nyári tábor, amelynek kiemelt témája a már elfeledett debreceni bútorfestő hagyományok megismerése lesz. Táborvezető Gyimesiné Behina Éva bútorfeső, a Népi Mesterségek Háza bútorfestő szakköre vezetője lesz, Vendégünk Ament Éva népi iparművész, dr. P. Szalay Emőke etnográfus, muzeológus. A táborba olyan alkotókat várunk, akik foglalkoztak már ezzel a mesterséggel, de ismereteiket gazdagítani szeretnék nálunk!