Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A kulturális közfoglalkoztatás keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei Irodája közvetítésével új közhasznú munkatársunk van, Lakatos Krisztina személyében. Naponta 8.00-15.30-ig megtalálható a Népi Mesterségek Házában, segíti az egyesület szakmai munkáját, elsősorban a PR tevékenységet.
 • A Mesterek és Tanítványok- előttem az utódom című vándor kiállításunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg Debrecenben és Hajdú-Bihar megye 5 településén 2016 második felében. A kollekcióval meghívást kaptunk a romániai Zilahra, a Szilágyság központjába is. 2016 szeptember 14-én a Homokkerti Közösségi Házban volt az első bemutató, melyet az október 4-i sárándi kiállítás követ. A kollektív kiállításon közel 50 alkotónk alkotása szerepel, 14 féle népi kézműves mesterséget bemutatva.
 • Szeptember 28-án a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata szervezésében…”egy jó kezű mester a világon is igazít” című konferenciára kapott meghívást egyesületünk. Annak volt köszönhető ez a megtiszteltetés, hogy 21 éven keresztül a HBMN volt a társ majd egyedüli szervezője az Országos Bőrműves Táboroknak. Ezek a szakmai továbbképzések nagymértékben segítettek abban, hogy a mai magyar bőrművesség minden ágában a népi bőrművesség, a bőrdíszműves, a szíjgyártó és a csizmadia mesterség hagyományait némiképp sikerült megújítani, új alkotókat bevonni a munkába. A konferencián előadó mesterek mindegyikre részese volt 21 év alatt a táborok munkájának, melyeknek szakmai vezetője Torma László bőr restaurátor,Terényi Gyöngy népi iparművész ,Molnár Imre iparművész volt. Ez utóbbi alkotó szervezte és vezette a konferenciát.
 • A gömöri hímzés hagyományokat tanulmányozta a Gránátalma Hímző Szakkör szeptember 17-én.
 • A HBMNE által szervezett VI. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál az idén 3 napos szabadtéri programmal jelentkezett. A korábbiaknál hosszabb rendezvénynek az oka az volt, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és annak HB megyei szervezete felkérésére kapcsolódtunk a” Kézművesség Ezer Éve a Kárpát Medencében” című programhoz, melynek helyszínei a Kölcsey Központ és a Kossuth tér volt.
 • A Magyar Kézműves Remek pályázati kiállítás során, melyet a Kölcsey Központban nyitottak meg, több alkotónk kapott Magyar Kézműves Remek díjat. A szakmai konferencián előadást tartott a Hagyományok Háza Tárvezetője, a NESZ elnöke és a mi egyesületünkből Dezsőné Borbély Emma szövő is. Az egyesület alkotóinak részvételével tartott 7 próbás Ifjú Mester programok nagyon népszerűek volt, közel 500 gyermek, Debrecen és a megye iskoláiból, 14 intézményből vett részt a foglalkozásokon.
  A 14 népi kézműves vásáros pavilonban egyesületi tagjainkon kívül, meghívásunkra megjelent a Csillagvirág Népművészeti Egyesület válaszon szőtteseivel, hímzéseivel és szűrrátét alkotásaival,a BAZ megyei Népművészeti Egyesült fafaragó, csizmadia, hímző és népi ékszerkészítő alkotója valamint Kovács Szabolcs bútorfestő Mezőkövesdről. Népi kézműves alkotóink egyszerre, ilyen nagy számban még nem mutatkoztak be a Kossuth téren. A magas színvonalú műhely munka, amelynek célja a gyerek és felnőtt látogatók körében a népi kézművesség népszerűsítése, elismerést váltott ki a látogatókból.
 • Az országos rendezvény tiszteletére HBMKIK kiadásában megjelent a Népi kézművesek Hajdú-Bihart Megyében című reprezentatív kiadvány, melyet egyesületi elnökünk írt és szerkesztett. A kiadványban 22 alkotó, a Népművészet Mesterei, népi iparművészek szerepnek rövid életrajzzal, alkotásaikról fotókkal. Képek mutatják be a megye népi kézműves szakiskoláját és az alkotóházait és a Magyar Kézműves Remek 2015-ös megyei díjazottjait.
 • Október 29-én köszöntötték a megye és Debrecen hímzői a 40 éves Csapókerti Díszítőművészeti Kör-t. A ma 12 fővel dolgozó alkotó közösség nagy múltú művészeti együttes, több Gránátalma díjjal számtalan országos kitüntetéssel büszkélkedhet. Alapító művészeti vezetője Szabó Kálmánné a Népművészet Mestere volt, jelenlegi vezetője Göncziné Tóth Aranka a Népművészet Mestere. A megyei egyesület és Hagyományok Háza Emléklapot adott át a csoport vezetőjének, köszöntötték őket a társ csoportok, művészeti együttesek.
 • A Nyugat-dunántúli hímzésekkel ismerkedtek meg a megyei hímző továbbképzés alkalmával egyesületi tagjaink. Vendégünk volt Csapó Frigyesné hímző népi iparművész. Az eredeti darabok fotóit és a mai tervezések is megismerhették a részt vevők, különösen fontos volt a díszítmények bonyolult öltéstechnikáinak elsajátítása.
 • Október 4.-án nyitjuk meg a Sárándi Közösségi Házban az „Elöttem az utódom” című kollektív kiállításunkat.
 • A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának október 2-3-4 között van a Kari Napok programja. Ezen a programon Egyesületünk tagja, Dr. Csapóné Dr. Riskó Tünde 2016. okt. 4-én délután kézműves foglakozást ( gyöngyfűzés) tartott az egyetemistáknak.
 • Vezetőségi ülés lesz október 5-én, itt értékeljük a Mesterségek Ünnepét és a 6. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált. Előkészítjük a Zilahra tervezett szakmai programunkat.