Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Mesterségek Ünnepén részt vett Hajdú-Bihar Megyei delegáció tagjai 5 megyei alkotót ünnepelhettek a Budai Várban. A hajdúszoboszlói Galánfiné Schmidt Teréz szövő, a nádudvari szakiskola oktatója, a nádudvari Fazekas Ferenc fazekas népi iparművész, szintén a szakiskola oktatója és a debreceni Bujdosó Sándorné hímző, szövő elnyerte a Népművészet Mestere címet.
  A józsai Sütő Brigitta hímző, oktató a Népművészet Ifjú Mestere címet, Dezsőné Borbély Emma szövő, népi iparművész a NESZ Hagyományőrző díját vehette át.
  A Mesterségek Ünnepe 4 napja igen jó hangulatban telt, mestereink nagyon népszerűek voltak a közönség körében. Sokan elismerően nyilatkoztak a Ludas Matyi téma köré szerkesztett játékokról, kézműves bemutatóról, mely szervesen kötődött Debrecen hagyományos kultúrájához.
 • A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indítjuk kiállítás sorozatunkat az Előttem az utódom-mesterek és tanítványok a családban címmel. A 13 féle mesterséget, 50 alkotót felvonultató kiállítást Debrecenben, majd 5 megyei településen és a Szilágyság fővárosában, Zilahon is bemutatjuk fél éven át. Az első bemutató a Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában lesz szeptember 14-én.
 • A nyári szünet után ismét elindulnak a Népi mesterségek Házában a programok.
  Szeptember közepén A Fény Felé Alapítvány tagjainak bőrműves foglalkozást tart Nagy Bea, bőrös szakoktató, Prima Primissima díjas fiatal tagunk.
  Szeptember 17.-én a Gránátalma Hímző Kör tanulmányútra indul Gömörbe, az ottani múzeumi és magángyűjtemények megismerésére.
 • Hatodik alkalommal rendezzük meg a Debreceni Népi Kézműves Fesztivált városunkban. Ebben az évben 3 napos lesz a rendezvénysorozat. Kapcsolódunk a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara valamint a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyrendezvényéhez, „A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében” című programhoz. Egyesületünk társ szervezője az országos eseménynek.
  Két napos szakmai konferenciával indul a program, ahol felkért előadó Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza osztályvezetője, Pál Miklósné a NESZ elnöke, Dezsőné Borbély Emma szövő, Hagyományőrző díjas népi iparművész és Báder Miklósné a Hevesi Háziipari Szövetkezet elnöke.
 • Debrecenben a Kölcsey Központban rendezik meg a 2016-os Magyar Kézműves Remek pályázatra beérkező alkotásokból a kiállítást. A megnyitó szeptember 22-én délelőtt lesz . A Kossuth téren több mint 30 pavilonban, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjai valamint a Matyó Népművészeti Egyesületből Kovács Szabolcs bútorfestő, Hevesből a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotói és a kisgyőri Kovács Attila cipész, csizmadia népi iparművész mutatkozik be. Lesznek kézműves műhelyek, Tanodák, gyermek programok és árusítás is. A szabadtéri programot megnyitja Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere.
 • Ebben az évben 40 éves a Csapókert Közösségi Ház hímző szakköre. Ünnepi kiállításukat szeptember 29-én nyitjuk meg. A kiváló együttes alapító vezetője Szabó Kálmánné hímző,a Népművészet Mestere volt, aki a közelmúltban halt meg. Több mint 10 éve adta át a csoport vezetését Gönczi Antalné Tóth Aranka szakkörvezetőnek, a Népművészet Mesterének. A csoportnak jelenleg 12 tagja van. Több Gránátalma és más országos díj birtokosai.