Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Magyar Kézművességért Alapítvány ” A Magyar kézművesség – 2016 és Mennyegző és Kézművesség ” címmel meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból Július 28-n nyílt kiállítás a Duna Palotában. Egyesültünkből 5 alkotó vett részt a kiállításon: Tóth Aranka hímző, népi iparművész, a Népművészet mestere; Katonáné Kalmár Terézia mézeskalács-készítő; Kiss Árpádné palástkészítő, viseletkészítő népi iparművész; Molnár József kovács, népi iparművész; Radics László mézeskalács-készítő. Katonáné Kalmár Terézia, Kiss Árpádné és Molnár József díjazásban részesültek.
  • 2016. 08. 05-07-n a Hajdúk Világtalálkozóján Berencsi Erika nemez készítő, Dobosné Hajdú Anikó hímző és
    Radics Zoltán mézeskalácsos képviselte egyesületünket.
  • A Borókagyökér Egyesület táborában Gyönyörűné Erdei Judit és tanítványa ismertette meg a gyerekeket a szűrrátéttel.
  • 2016. július 29 – augusztus 6. között került megrendezésre a 17. nemzetközi büyükçekmecei kulturális és művészeti fesztivál Isztambulban, melyen a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjaként – Egyesületem és a NESZ támogatásával – lehetőségem volt a magyar delegáció tagjaként részt venni. Egy igen alaposan megszervezett, színes és valóban nemzetközi fesztiválon nyílt lehetőségünk bemutatkozni, és egy szeletét bemutatni a magyar kultúrának, népművészetnek. A fesztivál különleges, magával ragadó, pörgő hangulatát visszaadni nem igazán lehet, igyekeztünk a sok-sok fotóval, videóval valamit ebből megőrizni és továbbadni. Azt hiszem mindnyájunk nevében írhatom, hogy felejthetetlen élményekkel és szakmai, baráti kapcsolatokkal gazdagodva tértünk haza. Köszönettel tartozom Egyesületem és a NESZ felé, köszönöm a bizalmat, a lehetőséget. Igen nagy felelősség volt megfelelni az elvárásoknak, hogy megfelelő módon, színvonalon tudjuk hazánkat képviselni. Köszönettel tartozom a rendezők felé is a zökkenőmentes, igen alapos és lelkiismeretes szervezésért, a legendás török vendégszeretetért.
  • A Debeceni IX.Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiállításra érkezett alkotásokat tekinthették meg az érdeklődők Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya kiállítótermében Június 28-július 6.-ig. A bemutatón 25 alkotó közel 200 pályamunkája volt látható. A megnyitót Fazekas Lajos a Népművészet Mestere, a zsűri egyik tagja tartotta, a zenei élményt Szabó Zoltán, a NIO osztályvezetője okarina játéka biztosította.