Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • 2016.június 9-én Mikepércsen a Wass Albert Közösségi Ház nagy termében volt a ,,Mesterek és tanítványok” című vándorkiállítás megnyitója. A megjelent alkotókat és az érdeklődőket a település alpolgármestere köszöntötte. A Bazsarózsa népdalkör és az „Uccu neki” citerakör színvonalas műsora után Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző népi iparművész a HBMNE titkára nyitotta meg a kiállítást és mutatta be az alkotókat és alkotásaikat. Kovács Dorottya versével zárult a kiállítás megnyitója. A kiállítás 2016. június 30-ig munkanapokon 8-18 óráig látogatható.
 • 2016. június 15-19 között 2. alkalommal került megrendezésre Debrecenben az Országos Hímző tanfolyam közel 60 fő részvételével. A programban szerepelt a Déri Múzeum állandó kiállításának megtekintése. Az ország számos részéről és a határon túlról érkező jelenlévők a következő napokban nagy örömmel tanulmányozták, rajzolták, fotózták a felvidéki és nyugat dunántúli hímző kultúra, különböző varrás technikáival készült 100 évnél idősebb darabjait,melyek a méltán híres Déri György, múzeum alapító gyűjteményéből származnak.
  A tábor negyedik napján a Hajdu-Bihar megyei Népművészeti Egyesület székházában bemutatásra került a pásztor művészet dalban és táncban,Virágos Lajosné Kozák Anikó képes, zenés előadásában, ehhez kapcsolódott Csibi Gyuláné a Népművészet Mestere szűrszabó-szűrhímző bemutatója. A továbbiakban a résztvevők nagy érdeklődéssel forgatták a közel múltban megjelent Debreceni cifraszűr és a debreceni kisbunda című könyvet, melyet a szerző, egyesületi tagunk, Bujdosó Sándorné mutatott be. A délután közös vacsorával és baráti beszélgetéssel zárult.
  Szombaton a tábor résztvevő autóbuszos szakmai kiránduláson vettek részt. Meglátogatták Dezsőné Borbély Emma,szövő népi iparművész, a Gubás Társulat vezetője Gyapjús Házát, Hajdúszoboszlón, találkoztak Porkoláb Ferenc szűrrátétes, szűrszabóval, a Népművészet Mesterével Derecskén. A kirándulás utolsó állomása Sáránd volt, ahol Gyönyörűné Erdei Judit, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész mutatta be szűrrátétes lakás textiljeit, öltözeti darabjait, valamint tanítványai remekeit. A táborosoknak lehetősége volt arra is,hogy kipróbálják a szűrrátétes technika „csipkézését”, a legnehezebb kézi munkafázist.
  A szakmai út alkalmas volt arra, hogy az országos hímző tábor résztvevői betekintsenek Hajdú-Bihar megye jellegzetes textil kultúrájának mai éltetőivel, kiváló alkotóival.
 • A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagjai június 18.-án Debrecenben a Malompark melletti kis piac tetőteraszon csalàdi sport napon kézműves foglalkozàst és népi jàtszóhàzat tartottak.
 • IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál
  A pályázati kiállítás megnyitója május 27-én 15.00-án volt a debreceni Malompark emeletén. A bemutatásra került pályamunkákat 3 tagú zsűri bírálta. Idézet a jegyzőkönyvből: “A pályamunkáknál tapasztalható az újítás, az innováció, ugyanakkor a pályázat címe azt sugallta, hogy korábban már valamely pályázaton szerepelt munkákat is beadhatnak, ötvözzék a régi és az új anyagokat. Ennek ellenére több pályázó újonnan készült alkotással pályázott.”
  A pályázati kiállítást meghívta a Hagyományok Háza is, a megnyitó junius 28.-án 16 órakor lesz a Szilágyi Dezső tér 6 sz. alatt. Megtekintehető július 6.-ig.
 • Előzetes :
  Rongyszövő és gubaszövő tábor,
  2016. július 18-23. Népi Mesterségek Háza. Művészeti vezető Dezsőné Borbély Emma
  Hajdú- Bihar megyei Népművészeti Egyesület tábort szervez a rongyszövés hagyományainak felelevenítésére és a debreceni guba megismerésére és annak gyakorlatban történő kivitelezésére mai eszközökkel.
  II. Országos Mézeskalács Tábor
  Ideje: 2016 július 11-15 . Művészeti vezető, Radics László a Népművészet Mestere
  Helyszínei:a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székháza, Déri Múzeum, Radics László műhelye, Debrecenben, Katonáné Kalmár Terézia műhelye, a Népi Kézműves Szakiskola és ifj. Fazekas István, Fazekas Ferenc és Fazekas Lajos fazekas műhelye, Nádudvaron. Mindkét táborra elfogadnak még jelentkezést a herzsbet99@gmail.com email címen.