Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Az „Ami él, annak meg kell újulnia” című regionális konferenciát április 23.-án tartottuk a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében. A több mint 50 alkotó részvételével megtartott tanácskozáson olyan jelentős szakemberek előadásait hallhattuk, mint dr. V. Szathmári Ibolya, dr. Magyari Márta debreceni etnográfusok, Illés Vanda osztályvezető, Hagyományok Háza, konzultációt, próba zsűrit vezetett dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere és Csákányi Zoltán etnográfus, Hagyományok Háza munkatársa. Az alkotók a hímzés, a szövés és a csipke valamint a fém és a fa művesség témáival foglalkoztak. Ezen a rendezvényen nyitottuk meg a Mesterek és Tanítványok című pályázati kiállításunkat, egyesületi tagjaink munkáiból.
  • Május első napjaiban eldőlt, hogy a IX: Nemzetközi Fazekas Fesztivál szabadtéri vásárával  csatlakozunk a „Hortobágy házhoz jön” és a „Magyar Nemzeti Parkok Hete” nyitórendezvénye programjához. A nagyszabású rendezvény május 28-29.-én 10.0-19.00 óráig ill. 9.00-18.00 óráig lesz, helyszíne a debreceni Nagyerdő Békás tó és környéke.

A fazekas fesztivál pályázati kiállítása május 27.-én délután 15 órakor a Debreceni Malompark-ban nyílik, a szakmai konferencia 17 órától a Népi Mesterségek Házában lesz.

A közös programról sajtótájékoztatón adtak hírt a rendezvények szervezői. Ez az első alkalom, hogy a megyei civil szervezet önálló partnerként van jelen a Földművelési Minisztérium által támogatott nagyrendezvényen. A 9. alkalommal megszervezett fazekas fesztivál szabadtéri programjain 22 alkotó vesz részt, a pályázatra 35 fazekas nyújtja be pályamunkáját.

  • A Mesterek és tanítványok című kiállításunkat május 11.-én a nagyváradi Tibor Ernő Galériában mutattuk be a nagy számú  helyi érdeklődő előtt.
  • Május hónapban sok fiatal érdeklődőt fogadtunk a Népi Mesterségek Házában. Kézműves foglalkozást tartottunk Fény Felé Alapítvány fiataljainak, a Könnyűipari Szakközépiskola valamint az Ady Gimnázium és svájci testvériskolája diákjainak.  Ez utóbbi, 35 fős csoport nemezeléssel, mézeskalács készítéssel és a népi bőrművességgel ismerkedett.