Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A debreceni Malomparkba és a hajdúszoboszlói Aqua Sol Szállodába érkezik az Egyesületi Húsvéti Nyuszi.
  Népi kézműves játszóházakat, kézműves bemutatókat, vásárt és más, a Jeles Napok alkalmára összeállított komplex programokat ajánlunk 2016-ban a debreceni Malomparknak. A város szerte ismert bevásárló központ kérésére együttműködési megállapodást dolgoztunk ki, ennek első megvalósulása a „Húsvét a Malomparkban” elnevezésű program lesz március 26-án. Népi kézműves játszóházunkban mézeskalács készítés, húsvéti tojásdíszítés, textiles technikák felhasználásával húsvéti apró használati tárgyak alkotása, „tojás-lego” összeállító verseny, szálas anyagból tojástartó fonása, húsvéti népi játékok, daltanulás szerepel az egyesületi kínálatban.
  Egyesületünk két fiatal alkotója tojásdíszítésre tanítja a Hajdúszoboszlói Aqua Sol Szállodába érkező felnőtteket és gyerekeket március 27-én.
 • A Békéscsabai Országos Textiles pályázaton elért eredményeink:
  I. díj Dezsőné Borbély Emma szövő, guba szőttes
  II. II. díj Erdeiné Törőcsik Katalin tüllrátétes asztalterítő
  III. II. díj Doedesné Tasnádi Tímea szőttes öltözet
  IV. II. díj Kormányos Lászlóné kalotaszegi nyargalásos öltözet
  Különdíj: Kiss Árpádné református palást
  és a Debreceni Gránátalma Hímző Kör úri hímzéses garnitúra.
  A kiállításon szerepel alkotásaival Horváthné Nagy Olga- hímző, Esztár,
  Rózsa Sándorné szövő, Balmazújváros
  Szilágyi Sándorné hímző népi iparművész, Debrecen
  Tarsoly Andorné hímző népi iparművész Debrecen
  Buka Csabáné csipkeverő, Debrecen
  Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, Hajdúsámson
  Papp Anita nemezes, Hajdúnánás, valamint
  A Homokkerti Nefelejcs Szakkör, Debrecen. Vezető: Tarsoly Andorné
  a Tégláskerti Öltögetők, Debrecen. Vezető: Tarsoly Andorné
  a Tiszta Forrás Hímző Kör, Debrecen. Vezető, Molnár Tiborné népi iparművész
  a Hajdúsámsoni Öltögető Klub. Vezető: Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész
  a Kabai Kézimunka Szakkör. Vezető Molnár Tiborné
 • Élő-nép-művészet címmel konferenciát szervezett a már lebontott Élő Népművészet kiállításhoz a Hagyományok Háza a Néprajzi Múzeumban március 18-án.Egyesületünk vezetéségi tagjai részt vettek a programon, tapasztalataikról beszámolnak majd az április 9-i Közgyűlésünkön.
 • Március 13-ig látogatták Sárándon az Alföld Virágai című kollektív kiállításunkat a helybeliek.
  A nyitva tartás időszakában többször tartott kézműves bemutatót, tárlatvezetést a településen lakó alkotónk, egyesületi titkárunk, Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző népi iparművész.
 • A Népi Mesterségek Házában folytatódott a Fény Felé Alapítvánnyal való együttműködés jegyében a fogyatékkal élők számára tartott népi kézműves foglalkozás. A március 17-i közös munka a Húsvét jegyében telt, a tojásdíszítés 3 technikájával ismerkedtek meg vendégeink. A fiatal felnőttek igen fogékonyak a programjaikon kínáltakra, az átlagban 10-12 részt vevő közül 5-6 személy minden programon megjelenik és alkot. Ezen a foglalkozáson mindenki megkapta azt a szappant is, amit a múlt hónapban készített, és a befejező munkálatokat átvállaló Sütő Brigitta oktatónk örömmel nyújtotta át az alkotóknak.
 • Az Óvónők Klubja foglalkozásán is a tojásdíszítés volt a téma.
 • Április 1-én 2-án a Népművészet Mesterei a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, „jó gyakorlatok”címmel kézműves bemutatókkal, könyv bemutatóval, tárlatvezetéssel és gasztronómia témákkal kapcsolódik egyesületünk székháza, a Népi Mesterségek Háza a Népi Kézműves Alkotóházak, Nyitott Műhelyek, Műhelygalériák III. Hétvégéjéhez.
 • A nálunk 2 naposra tervezett programon az Értéktárak tevékenységére hívjuk fel a figyelmet, bemutatjuk a napjainkban megjelent Debreceni cifraszűr és debreceni kisbunda című könyvet, hímzés bemutató tartunk, majd a debreceni páros kolbászból is adunk kis ízelítőt. A két napos programmal csatlakozunk a nemzetközi eseménysorozathoz, melyet a NESZ kezdeményezésére az Ahazak /Alkotóházak Szövetsége, jelenleg 42 taggal/ szervez.
 • Áprilisi előzetes:
  A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 2016 április 9-én 8.30 órai kezdettel tartja Közgyűlését a Homokkerti Közösségi Házban. Napirendek: A 2015-ös Közhasznúsági jelentés ismertetése és elfogadása, tisztújítás, egyebek. A közgyűlésre meghívjuk azokat a megyei és debreceni intézményeket, szervezetek is, akikkel Együttműködési Megállapodásunk van.
  Ismét útnak indul az egyesületi alkotók munkáiból szerkesztett kiállítás sorozatunk a Mesterek és Tanítványok címmel.
  AZ első bemutató helye a Debreceni Művelődési Központ Pódium terme, ideje a II. Regionális Népművészeti Konferencia napja, április 23. A kiállításon egyesületünk idősebb és fiatalabb tagjai, mestereink és az ő tanítványaik szerepelnek majd. Bemutatásra kerülnek hímzések, viseletek, szőttesek, szűrrátétes, bőr és nemez munkák, csipkék, fazekas munkák, fafaragások, fém alkotások, ötvös munkák, szálas anyag, mézeskalács alkotások, gyöngy ékszerek. Egyes mestereknél a tanítvány a szakkörben dolgozó alkotó, míg többeknél a család gyermeke, aki tovább viszi a mesterséget.
  A pályázatra beadott tárgyakat zsűri bírálja el, és válogatja a kiállításon bemutatandó alkotásokat.
  A kiállítást Hajdú-Bihar megyében egész évben vándoroltatjuk, előzetesen felkérését kaptunk Nagyváradra is.
  A II. Regionális Népművészeti Konferenciát április 23-án 10.00 órai kezdettel tartjuk a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében. Címe:” Ami él, annak meg kell újulnia”
  Programja:
  9.40-10.30 A múzeumi gyűjtemények szerepe, lehetőségei a kortárs népművészeti tárgyak tervezésénél. Előadók dr. V. Szathmári Ibolya és dr. Koticsné dr. Magyari Márta etnográfus, muzeológusok /Déri Múzeum, Debrecen/
  10.40-11.40 A „M” /modern/ kategória zsűrizésének tapasztalatai. Előadó Illés Vanda /NIO, Bp./
  12.00-14.30 Szekció foglalkozások két csoportban, textil és faművesség – a zsűrizés és a tervezés témákban. A foglalkozásokat vezetik: dr. Illés Károlyné hímző a Népművészet Mestere /Békéscsaba/ és Csákányi Zoltán etnográfus, /NIO Bp./
  14.30-15.00 Mesterek és Tanítványok című kiállítás megnyitása. Megnyitja Hubert Erzsébet etnográfus /H.B.M.N.E. Debrecen/
  A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a herzsebet99@gmail.com vagy tarsoly.ibolya@freemail.hu címen április 10-ig.