Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Országos megmérettetés a Vasutas Népművészeti Kiállításon

Tízedik alkalommal rendezték meg 2015 október 29.-én az Országos Vasutas Népművészeti Kiállítást a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A kiállításon bemutatott alkotásokat előzetesen a szakmai zsűri bírálta és döntött a díjazásról.
Kiemelkedően szerepelt két Hajdú-Bihar megyei szakkör, a Tiszta Forrás Hímző Kör II, a Kabai Kézimunka Szakkör III. díjat kapott.
Mindkét alkotó csoport vezetője Molnár Tíborné hímző népi iparművész,és az egyéni díjazottak is Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.
Egyéni díjakat kaptak:
Harsányi Edit hímzés kategóriában I. díjat,
Kiss Mihályné rece hímzés kategóriában II. díj
Fazekasné Nagy Ibolya (hímzés) megosztva Miskolczi Dimitrankával (horgolás) III.díjat.
L. Mikecz Ágnes hímzés kategóriában különdíjas lett.
Baji Angéla gyöngy kategóriában III. díjat kapott.

A Népi Mesterségek Házában is megünnepeltük a Hallowen-t

Az Óvónők Klubja október 23.-i foglalkozásán a Haloween megünneplését, a hagyományos álarcok, töklámpások készítését tanulták meg a megjelent óvónők Sütő Brigitta szakoktató, játszóház vezető segítségével.

Milánóban is csodálták a fekete cserepeket és a magyar hímzéseket október 15-30-ig

ifj. Fazekas István fazekas, Tarsoly Andorné hímző és Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző népi iparművészek, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület delegáltjai zárták a Milánói Világkiállítás magyar bemutató sorozatát. Alkotóink két hetet töltöttek a magyar pavilonban, ahol kamara kiállításon mutatták be alkotásaikat, elsősorban a megyénkre jellemző fazekas és hímző kultúrát, és napi 10 órában kézműves bemutatót tartottak a nagy számú érdeklődőnek.

Vándorolnak az Alföldi Virágok

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból szervezett pályázati kiállítás sorozat második állomása volt a Létavértesi Művelődési Házban tartott bemutató. Az október 20.-án tartott megnyitót követően Páll Józsefné csipkeverőnk tartott sok nézőt vonzó vert csipke bemutatót.
November 10.-én Monostorpályiban megnyitott vándorkiállításon 31 alkotó munkái szerepeltek. A délelötti megnyitóra a település iskolásait hívták meg a szervezők, közel 60 gyermeket. A ünnepség rendhagyó volt, hiszen egyesületünk titkára, aki maga is pedagógus és kiváló népdalénekes, a gyerekeknek népdalokat énekelve mutatta be a népművészet virágait. Közös éneklés során keresték meg a virágokat a tárgyakon,és közben együtt énekeltek a tulipánról, a rózsáról, a liliomról, a szegfűről.
A jelen levő egyesületi tagok beszéltek az ifjú érdeklődőknek az ott kiállított tárgyak mindennapi és ünnepi használatáról is. Kézműves bemutató tartott Buka Csabáné csipkeverő népi iparművész.

Játszóház a fürdővendégek részére

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a Hajdúszoboszlói Hungest Hotel Aqua Sol közötti szakmai kapcsolatban új fejezet nyílik. Az elmúlt 5 évben népművészeti üzletet működtettünk a fürdővárosnak ebben a kiemelt szállodájában, 2015 őszétől szakembereink játszóházi foglalkozást tartanak kiemelt ünnepek, jeles napok alkalmával. Október 24.-én és 31-én a Hallowen-i játszóház, december közepén Adventi program lesz az üdülő vendégeknek és gyerekeiknek. A programokat két fiatal alkotónk Sütő Brigitta és Sipos Anita vezeti.

Debrecen ismét fogadta a vándorlegényeket

2015 november 6-án és 7-én a fiatal népi kézműveseké volt a Debreceni Művelődési Központ.
Immár 11. alkalommal nyitottuk meg a pályázati kiállítást és tartottuk az Országos Vándorlegény Konferenciát jeles hazai szakemberek részvételével a pályázató fiatal alkotók részére. A részt vevők, a pályamunkáikat beadó egyének és alkotócsoportok a kiállítás megnyitóján díjakat és különdíjakat vehettek át. Egyesületünk a „Mester Díjat” és a „Kiváló Alkotóközösség” díjat ajánlotta fel. Kapta Benő Tamás, a Nádudvari Szakiskola népi bőrműves oktatója és a Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátétes népi iparművész vezette Sárándi Szűrrátétes Csoport.

Kihelyezett zsűrizést tart a Hagyományok Háza Debrecenben

November 20-án lesz az immár hagyományos NIO zsűrizés egyesületünk székházában.
Minden népi kézműves műfajban várjuk az alkotásokat.
A zsűrizés feltételeiről az egyesület honlapján részletes tájékoztatást adunk.

A Népművészet ma élő Mestereinek kiállítása látható november 11-től

A debreceni székhelyű Kézműves Alapítvány, a Hajdú-Bihar megyei és a Bihari Népművészeti Egyesület valamint a Debreceni Művelődési Központ első alkalommal szervez közös programot az Alapítvány kezdeményezésére, 25 éves fennállásuk tiszteletére.
A rendezvény egyik kiemelkedő eleme a Hajdú-Bihar megyében élő Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotók munkáiból rendezett kiállítás. Megyénkben 15 a Népművészet Mestere címmel díjazott alkotó már nem él, 17 mester azonban közöttünk él és alkot a mai napig. Mind a 17 mester elfogadta a felkérést, így közel 100 tárgyukat tudjuk bemutatni. Kiállítás megnyitó 2015 november 11-én 15 órakor lesz Debrecenben, Tímárházban, Népi Mesterségek Házában.
A bemutató alkalmával igényes kivitelezésű katalógus készül az alkotókról és alkotásaikról.

Születésnapok kiállítással ünnepelve…

A „Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője”::Alapítvány és a Nádudvari Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár kiállítást rendez az alapítvány 16. és Fazekas Ferenc fazekas népi iparművész, egyesületünk hajdani elnöke 60. születésnapja alkalmával.
Megnyitó november 14.-én 17 órakor az Ady Endre Művelődési Központban.

Decemberi ajánlatunk

Várjuk együtt a Mikulást játékkal, dallal és édességekkel!
A Népi Mesterségek Házában nyitott kézműves műhelyekkel várjuk a Mikulást, az óvodás csoportokat és egyesületi tagjaink gyerekeit, unokáit.
December 4-én 10-15 óráig mézeskalácsot díszítünk, karácsonyfadíszeket alkotunk gyöngyből, tobozból és együtt várjuk a Hortobágyról érkező, subás Mikulást!