Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Népművészeti kiállítással ünnepeltek

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában az intézmény fennállásának 10 éves évfordulója alkalmával egyesületünk pályázati kiállításának megnyitójával kezdődött az ünnepségsorozat. A Közösségi Ház munkatársait és megjelent ünneplőket Debrecen megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális Bizottsága elnöke, majd a Debreceni Művelődési Központ igazgató helyettese köszöntötte. Az alkotóközösségünk hímzéseket, szőtteseket, fazekas munkákat, nemez öltözet kiegészítőket, gyöngy ékszereket, ötvösmunkákat, mézeskalácsokat, csipkéket mutatott be a tárlaton. A kiállítást az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet mutatta be a megjelent nagyszámú érdeklődőnek.
A kiállítást 2015 október 20-án Létavértesen famunkákkal kiegészítve mutatjuk be.

Érték Nappal ünnepeltük azt, hogy Hungarikum lett a debreceni páros kolbász

A Hungarikum Bizottság 2015 október 13-án ülést tartott a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában, ahol a Hungarikumok közé emelték a debreceni páros kolbászt.
Az ülés résztvevői ellátogattak a Régi Városházára , hol megtekintették az Érték Nap programjait a megye és a város „párba állított értékekeit”, az értéktárba felvett népi kézműves tárgyaikat. A debreceni hímzett cifraszűrt és a bihari rátétes szűrt, a nádudvari fekete kerámiát és a debreceni mázas kerámiákat. A komádi és a furtai hímzések párja a debreceni kisbunda hímzés volt. A bemutatón találkozhattak a debreceni polgárasszony viseletével a hozzá tartozó gyöngyös pártával és pásztorkalapokkal. A rögtönzött kiállításon láthattak még debreceni ütőfás mézeskalácsot, a farvillás debreceni bicskát, a nánási szalmából készült használati tárgyakat is.
A rendezvényen sok, odalátogató gyerek és felnőtt ismerhette meg Hajdú-Bihar megye és Debrecen népi kézműves értékeit, melyeket napjainkban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kézművesei készítenek.

Matyó hímzésekkel foglalkoztak a hímző körvezetők

A havi rendszerességgel megtartott hímző továbbképzésen október 17-én a matyó kultúrával ismerkedtek a résztvevők. A mezőkövesdi és a szentistváni matyó hímzésekből mintákat, zsűrizett, díjazott alkotásokat tanulmányoztak. A foglakozást Dobosné Hajdú Anikó hímző szakoktató, szakkörvezető és Sipos Anita, fiatal etnográfusunk tartotta.

Egyéb hírek

– Október 23-án a Halloween-re készülnek az Óvónők Klubjában
– A Népi Mesterségek Házában rendszeresen találkoznak a megye és Debrecen népi kézművessége iránt érdeklőd óvónők. Az októberi az utolsó foglalkozáson tökből formálnak lámpást, maszkot.

– Október 30-án 15 órától „Szekrényeink régi kincseiből” válogatunk.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk arra a programra, amely segít eligazodni a régi textilek között, keressük az értéket, a feldolgozatót az örökségeink között.
A kincsvadászatot Kormányos Lászlóné hímző, viseletvarró népi iparművész vezeti.
A Népművészet Népi Kézműves Mesterei Hajdú-Bihar Megyében
A debreceni székhelyű Kézműves Alapítvány kezdeményezésére, 25 éves jubileumuk megünneplésére a Hajdú-Bihar megyei valamint a Bihari Népművészeti Egyesület kiállításon mutatja be a Népművészet Mestere címet kapott alkotóit. A 17 alkotó alkotásaiból rendezett kiállítás november 11-én a Tímárházban nyitjuk meg.