Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület hímző, szövő és fazekas alkotóból, néprajzos szakemberekből alakult csoport június 8-án folytatta azt a gyűjtőmunkát, amelyet az év elején kezdett Déri Múzeumban. A gyűjtőmunka célja az, hogy a Szilágyságba tervezett „Határon átnyúló értékmentés” című programra felkészüljenek a Szilágyságból származó textilgyűjteményt tanulmányozva. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által anyagilag is támogatott projektben, mely június 23-26 között valósul meg Szilágy megyében, az egyesületi tagjaink mellett a Déri Múzeum néprajzi osztálya vezetője, dr. Koticsné dr. Magyari Márta valamint a Zilahi Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum néprajzosa és művészettörténésze vesz részt. A szilágysági hímzések, vászon szőttesek, fazekas munkák mellett a fafaragás is témája lesz a gyűjtőmunkának, ezt dr. Magyari Márta vállalta fel. A program kiemelt jelentőség az adja, hogy tudomásunk szerint a romániai szakemberek által is feldolgozatlan a Hajdú-bihariak tervezett kutatási témája. Az együttműködés a két megye civil szervezetei és a múzeumai között ezzel a projekttel indul el és várhatóan írásos megállapodással folytatódik. Büszkék vagyunk arra, hogy a feltáratlan értékek megismerésében és majdani megismertetésében úttörő szerepet vállalunk, együttműködéseket kezdeményezünk a két ország népi kézműves kultúrájával foglalkozók között
  • 2015. június 17 és 21 között Debrecen városa első alkalommal lesz helyszíne a Hagyományok Háza Országos Hímző Tanfolyamának. A nyári programra várhatóan közel 40 szakember érkezik az ország különböző pontjairól, részt vesz a táborban a Hajdú-Bihar megyei hímzők egy csoportja is. Téma a Tiszántúli úri hímzés, a zsinórdíszítés és a nyargalásos technikák valamint a debreceni hímzések. A program a debreceni Déri Gyűjtemény textilanyagára épül, az előadók nagy része is helybeli szakember. dr. V.Szathmári Ibolya, dr. P. Szalay Emőke muzeológusok, Kormányos Lászlóné, Sebestyénné Györfi Anna, Kovácsné Szeitz Ágnes, Kiss Árpádné viseletvarrók, Tarsoly Andorné hímző népi iparművészek. A táborba érkezők számára az első jelentős esemény az Észak-alföldi Régió Élő Népművészet című kiállítás megnyitóján való részvétel, majd múzeumi gyűjtőmunkák /Déri Múzeum, Református Egyháztörténeti Múzeum/lesz. A gyakorlati foglalkozásoknak a Debreceni Művelődési Központ Tímárháza ad otthont. A szakmai kirándulást Hajdúnánásra és Balmazújvárosba terveztük, Mihalkó Gyula pásztorkalap készítő, a Népművészet Mestere alkotóházába és Kovácsné Szeitz Ágnes viseletvarró népi iparművész műhelyébe Hajdúnánásra. A táborosokat a HBMNE székházában, a Népi Mesterségek Házában az utolsó napon vacsorára és házbemutatóra várjuk, majd a napot Múzeumok Éjszakája programjainak látogatásával zárjuk.
  • Létavértesre a híres Rozsnyai Gyűjtemény meglátogatására szervez programot az egyesület fazekas szekciója. Június 20-ra egész napos programot terveztek, kipróbálják a múzeum kertjében lévő a kemencét is, káposzta és rétes sütés lesz a fazekasok által hozott és alapanyagokból és receptjeik alapján.