Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Magyar Kultúra Napját ismét Álmosdon ünnepi a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület. A település meghívásának örömmel teszünk 2015-ben is eleget, hiszen Kölcsey Ferenc életében igen jelentős szerepe volt Álmosdnak, ennek az Érmelléki kis falunak. A költő, politikus emlékháza napjainkban is zarándokhely, különösen ezen a jeles napon. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület „Debreceni Kortárs Népművészeti Értékek” címmel mutatja be az ütőfás mézeskalács, a farvillás bicska, a guba szövés, a debreceni fazekasság, a debreceni kisbunda hímzés, a cifraszűr, a debreceni gyöngyös párta készítés mai mestereit valamint a Hajdú fajáték család 3 darabját. Mindezek a debreceni értéktárba került tárgyak egyesületi tagjaink műhelyeiben készültek. Megnyitás január 20-án 14 órakor. Megnyitja január 20.-án 14 órakor Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Kölcsey Ferenc álmosdi emlékházánál a megnyitót követően koszorút helyeznek el a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Hajdú-Biharmegyei Népművészeti Egyesület nevében.
  • A Népi Mesterségek Házában január 12-én újra elindul a fazekasok részére hirdetett tanfolyam. Cél az alapismeretek elsajátítása a fazekaskorongon. A Hagyományőrző Nyitott Műhely sorozatban az egyesület hímzői a hajdúsági fehérhímzésekkel foglalkoznak. A program január 17-én 9 órától lesz a Népi Mesterségek Házában. Előadó: Kormányos Lászlóné hímző-viseletvarró népi iparművész. A továbbképzést a megye hímző szakkörvezetői és szakköri tagjai részére szervezzük. A szakmai ismereteken túl az egyesület vezetői segítséget adnak az elsősorban vidéken dolgozó csoportvezetőknek a közművelődési-közösségfejlesztő feladatokról is.
  • Január 17-én pótszilvesztert tartanak a fafaragók a Népi Mesterségek Házában. Ez a csoport 23-án tartja az évadnyitó szakmai tanácskozását, ahol megbeszélik a 2015-re tervezett munkatervüket. A festékes szőnyegek tervezésével foglalkoznak megye szövői részére szervezett továbbképzésen. A foglalkozás január 27-én lesz a Népi Mesterségek Háza szövő műhelyében. Előadó Dezsőné Borbély Emma szövő népi iparművész.
  • Január 31-én találkoznak a fazekasok az évadnyitó program egyeztető megbeszélésre.