Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

 • KOMPLEX NÉPMŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR, 2016. DIÓSGYŐR A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület – Diósgyőri Kézműves Alkotóház Július utolsó hetében tartotta hagyományos Komplex Népművészet Alkotótáborát felnőttek részére.
  Szövés, gyöngyfűzés, hímző és fafaragó szekciókban zajlott a szakmai munka, emellett mindennapra egy – egy mesterséggel ismerkedhettek meg a tábor résztvevői.
  Szövőink a vászonszövéssel ismerkedhettek meg, a szekció elmélet és gyakorlati munkáját a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület szakemberei vezették.
  A Hímzők a felvidéki vagdalásos technikában mélyedhettek el, Gál Andrásné Népi iparművész segítségével.
  Kiss Gabriella a Népművészet Ifjú Mestere, Népi iparművész a sárközi; gyöngygallért, és dupla csavarintóst tanította meg az érdeklődő gyöngyfűzőknek. Fafaragásban a vájt edénye készítésének technikáját leshették el az érdeklődők Farkas Béla teknővájó Népi Iparművésztől.
  A mindennapra jutó mesterségekből: a fazekasság, a tojásírás, a tűzzománcozás, a játékkészítés és a kosárfonás volt terítéken.
  A telt házzal működő, jó hangulatú táborban a szakmai előmenetel mellett, kiváló alkalom volt az ismerkedésre, vendégünk volt a Sajómenti Népművészeti Egyesület is.
  A legfiatalabb generációra is gondoltunk, a szülőkkel, nagyszülőkkel érkező gyermekeknek, külön „ szekciót” alkottunk, ahol napközben több népi kismesterség alapjait ismerhették meg.