Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Napraforgó Városi Napközis Tábor (Bregyó-köz)

Napraforgó Városi Napközis Tábor június végétől hat héten át fogadta a diákokat. A gazdag programban már hagyománynak számít,hogy az idén is szép számmal képviselte magát a Fehérvári Kézműves Egyesülete, és gazdag kézműves programokkal várták a gyerekeket.
A kézműves mesterségek széles tárházát próbálhatták ki a táborban lévők keddenként, minden héten más-más tevékenységet. Így, ha egy gyerek hosszabb időt töltött a táborban, akkor is talált magának érdekes, újfajta kézműves tevékenységet hétről-hétre.
Természetesen az elkészített darabokat a gyerekek elvihették haza, a tábor emlékeként, és reméljük, hogy kedvet kaptak a kézművességhez.

Kézművesek Stratégiája

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2015. július 20-án az ÁROP -1.2.24-2014-2014-0001 „A fogyasztóvédelmi intézményrendszer szervezeti működésének fejlesztése” elnevezésű projekt keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Fogyasztóvédelmi Osztály közreműködésével „Kézművesek Stratégiája ” címmel előadást szervezett.
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában (Székesfehérvár, Rác u. 27.) az eseményen résztvevők az következő témákban hallhatnak előadásokat: vásárokon, kitelepüléseken való árusítás, mire kell figyelni fogyasztóvédelmi szempontból, milyen szabályokat, előírásokat kell betartani az árusnak, jogok és kötelezettségek.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság részéről szavatosság, panaszkezelés, árfeltüntetési szabályok és általános piacfelügyeleti tudnivalókról hangzott el tájékoztató.
Majd a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Biztonsági és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály részéről elektronikus kereskedelmi tevékenység jogszerűségéről, kézműves termékekre vonatkozó reklámtevékenységről kaptak hasznos információkat az érdeklődők.

Kapunyitogató program

Egyesületünk ebben az évben is bekapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája által szervezett Fejér megyei Kapunyitogató programba, melynek célja a közösségi művelődéshez kapcsolódó feladatok ellátásában nehézségekkel küzdő kistelepülések megsegítése.

A programsorozatban júliusban Nagykarácsony, Kincsesbánya érdeklődő lakóit fogadtuk szeretettel.

A Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai közül sokan színvonalas kézműves foglalkozásokat tartottak a helyszíneken. Kicsikkel és felnőttekkel egyaránt (újra)felfedeztették az alkotás örömét, a természetes anyagok megmunkálásában rejlő csodás lehetőségeket.

Asszonyműhely és Kosárfonó alkotóhét

Két alkotóhét résztvevői szorgosgoskodtak a Fehérvári Kézművesek, történelmi hangulatú házában július 13-18-ig, az Europa Nostra díjas Rác utcában.
Az Asszonyműhelyben sokféle tevékenységgel lehetett megismerkedni, ami a régi korok világába repített vissza egy kicsit ezen a héten. Nyüzsögtek a lányok, asszonyok a nemezelés, a szövés, a fonás körül.
A fonálfestésnél kíváncsian vártuk, hogy a természetes festő növényekből milyen színeket lehet varázsolni.
Japán stílusú kistáska, majd másnap tűtartó, hajtogatós batyú varrása közben a kezünk szaporán járt, de kellemes beszélgetésre, eszmecserére is volt lehetőség bőven.
Senki nem hagyta ki a népi stílusú copfos baba és ruhájának elkészítését sem.
A szövő műhelyben szaporán csattogtak a szövőszékek. Volt, aki kipróbálta a sokféle lehetőség közül, de még visszatér máskor is, és volt olyan is, aki az egész hetet a szövőszék mellett töltötte. Mutatós, szép darabok készültek.

A kosárfonással most ismerkedők és haladók is érkeztek a kosárfonó alkotóhétre.
Az alap elkészítése során sok segítséget kaptak a szakmai vezetőtől. A kosár oldalának elkészítése látszólag könnyebb műveletnek tűnt , gyorsan alakultak a sorok, de ez is sok figyelmet és pontosságot igényelt.
Aki már korábban is fogott vesszőt a kezébe, az a saját elképzeléseit valósította meg. Gyöngyökkel és fonallal variálta a vessző szálait.
Szorgalmasan járta a kezek egész héten.

Nevetős, vidám hangulatú és eredményes volt mindkét alkotóhét. Sok szép munkával tértek haza a résztvevők az idén is.

Gyöngyfűző alkotóhét

2015. július 27-31.
Az alkotóhéten a régi magyar hagyományos, tájjellegű ékszerekkel, használatukkal ismerkedtünk meg.
Rövid elméleti tájékoztatást kaptunk a gyöngyök fajtáikról, az alapanyagokról, és a színek, formák jelentéseiről a népi kultúrában.
Majd a népi motívúmokat felhasználva, nagy örömmel kezdtünk láncok, karkötők, fülbevalók elkészítésébe .
Ezeket a darabokat a mai viselethez lehet használni.
A népi ékszereken kívül a modern gyöngy bemutatása, fűzésének oktatása és gyakorlása is szerepelt a hét témái között.

Kézművesek utcája

A Koronázási Ünnepi Játékok keretén belül a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szeretettel meghívja és várja Önöket a Rác utcában tartandó Kézművesek utcája rendezvényünkre augusztus 15-17 napokon.
Kiállításunkon A fazekasság történeti korszakait mutatjuk be, az ókori, a középkori és az újkori fazekasság jellemző vonásai és gyönyörű alkotásai elevenednek meg, és ehhez kapcsolódóan a fazekas mesterség kipróbálására is lehetőség lesz.
A fenti napokon Kézművesek utcájává válik a Rác utca, naponta legalább tíz korabeli mesterség mutatkozik be . Ennek során a látogatók egy-egy folyamatba bekapcsolódhatnak, és sokféle kézműves tevékenységet próbálhatnak ki.
A Fehérvári Kézművesek Házában augusztus 15-én, szombaton 16 órakor nyíló kiállítás keretében a seregélyesi tájház szőtteseit tekinthetik meg az érdeklődők.

Rendezvényünk látogatása ingyenes.

Dr. Kresz Mária Alapítvány 2015/16. tanév képzése

Székesfehérvári képzési helyszínen:

Akkreditált, 120 órás népi játszóházvezetői képzést (indítási engedély száma: R/2106/2014). Szombatonként kéthetes ciklusban 9-16 óra között.

A népi játszóházi képzésre Székesfehérvár Rác utca 27. szám alatt, a Kézművesek házában is be lehet iratkozni, a következő időpontokban:

2015. augusztus 28. péntek 18-20 óra
2015. augusztus 29. szombat 10-14 óra között.

Bővebb információ az Alapítvány honlapján és a www.fehervarikezmuvesek.hu vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon