Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • A Szent Imre Iskolaház gyermekeinek 2014. március 11-én és 12-én foglalkozásokat tartottunk
  Németh Ádám Iskolaház vezető köszönő szavai:
  „Ezúton is köszönöm a gyerekeink nevében a szép foglalkozásokat! Nagyon jól érezték magukat, sok örömöt “csempésztek be” kedves kollégáik ezeknek a gyermekeknek az életébe.”
  Örülünk, hogy kellemes órákat szereztünk, a Fehérvári Kézművesek nagy szeretettel foglalkoztak a gyerekekkel.
 • Márciusi “Asszonyműhely”- foglalkozás a fehérvári Kézművesek házában.
  Igazi vidám hangulatot varázsoltunk a színes tulipánjainkkal ezen a szombati napon.
  Tavaszi rátétes, többfunkciós tárolót és Húsvét közeledtével pár nyuszis apróságot készítettünk Bodáné Fenyves Zsuzsa segítségével.
  Nagyon jó hangulatú és eredményes volt az ASSZONYMŰHELY foglalkozás, mindenki kész munkákkal ment haza.
 • Kézművestársunk, Magyar Imréné kiállítása
  A Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjaként Erzsi csuhéval és szálasanyaggal foglalkozik, de kedves időtöltése régi vásznak és csipkék gyűjtése is. 30 éve végzi a gyűjtőmunkát Fejér, Veszprém és Somogy megyében. A szőttesei között vannak 120 évesek is. Legrégebbi darabjai 1881-ből illetve 1924-ből valóak, amit a beleszőtt évszámok is mutatnak. Ismerősei is halottak erről a szenvedélyéről és szívesen adják oda hagyatékukat ebbe a magángyűjteménybe.
  A vásznak között csíkos, fogasos, kiskockás, nagykockás és csíkritmusos munkákat nézhettünk meg. Erzsi érdekességként mesélte, hogy egy-egy lány teljes staférungja egy mintával készült.A „Letűnt világ emlékei” című kiállítás a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan Székesfehérváron a Szent István Művelődési Ház, Szent Korona Galériájában nyílt meg.
 • Kunkovács László kézműves társunk a Kossuth-díj 2015. évi kitüntetettjei között
  Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában 2015. március 15-én az Országház kupolatermében.
  Magyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Kossuth-díjat adományozta:
  KUNKOVÁCS LÁSZLÓ Balogh Rudolf-díjas fotóművésznek, néprajzkutatónak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának kiemelkedő, az alföldi életet és a pásztorhagyományokat megörökítő művészi pályája elismeréseként.
 • Tojásfestő foglalkozások
  Tojásíró kalákába jöttek össze a fehérvári Kézművesek Házába azok a lányok-asszonyok, akik alaposabban meg akarták tanulni a hímestojás díszítésének az ősi technikáját. Három alkalmat ( 9 óra) biztosítottak a szervezők arra, hogy rövid elméleti ismeretek után elsajátítsák az íróka használatát, a festés ill. ecettel való maratás fortélyait.A hangulat a régi fonókéra hasonlított. Öröm volt együtt lenni, beszélgetni, megcsodálni egymás munkáját és büszkén dédelgetve hazavinni a saját tojásokat. Bár minden résztvevő legalább 2-3 ismerősét megtanítaná arra, amit a Kézművesek Házában tanult! Ez lenne csak a bíztató folytatás!
  „ Jöttem a fagyon,
  Adjanak piros tojást, ha vagyon.
  Ha nem, a tyúkokat ütöm agyon…”
  (Sóvidéki locsolóvers)
 • Népi Kézműves Közösségek a Közép-Dunántúlon” címmel regionális konferenciát szerveztünk
  Március 21-én, Székesfehérváron a Kézművesek Házában kézműves szakkörvezetők számára rendeztünk konferenciát. Életre hívója a Hagyományok Háza volt, a rendezést a Népművészetei Egyesületek Szövetségének bevonásával annak tagszervezetei valósították meg az országban hét helyszínen, melyek közül az egyik a székesfehérvári volt.A konferencia célja: összehívni azokat a szakkörvezetőket, leendő szakkörvezetőket, a téma iránt érdeklődőket, akik részt vesznek, vagy a jövőben szereplői lehetnek a kézművesség szakköri kereteken belül történő továbbéltetésének.

  A Hagyományok Háza részéről Beszprémy Katalin, Az NMI részéről Török Károlyné Miszori Marianna, a Veszprémi Népművészeti Egyesülettől Szuperné Bohus Judit, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete részéről Párniczky Ilonka néni, Angyal Zsuzsa és Hankovszky Dóra tartottak előadásokat.

  Mit kaptunk a nap folyamán? A megkérdezett részvevők válaszai alapján: megerősítést, lelki és szellemi támogatást, tapasztalatokat, információkat, új ötleteket és nem utolsósorban egymás megismerését, új barátokat, összekapcsolódó szálakat.
  A konferenciával elültettünk valamit.
  Az egyesületünk felelőssége, hogy térségünkben újra és újra rátekintsen, öntözze és ápolja ezt a palántát. A mi felelősségünk, mivé tud növekedni.

 • Európai Művészet és Kézművesség Napjai
  “Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéje”
  A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nyitott hévégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára.
  Az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete
  2015. március 28-án 10 – 20 óráig „Tojásfestő-maraton” családi programra várta az érdeklődőket, a Kézművesek házába ( Székesfehérvár, Rác utca 27).Aki eljött a Kézművesek házába, az megismerkedhetett különböző tojásfestési- tojásdíszítési technikákkal.
  Kézműveseink váltották egymást, és mutattak más és más tojásdíszítő eljárásokat, népi hagyományost és újakat is. Egy időben mindig 2-3 technikával dolgoztak kézműveseink.
  A tojások díszítése mellett lehetett készíteni különféle lakásdíszeket, húsvétra szánt ajándékokat, tojástartókat népi kézműves technikákkal csuhéból, gyékényből, vesszőből.