Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • Februári “Asszonyműhely”- foglalkozás a Fehérvári Kézművesek házában.
  Ezen a napon könyvborítót készítettünk patchwork technikával,- Bodáné Fenyves Zsuzsa irányításával. A sokféle anyagból és díszítési lehetőségekből szebbnél szebb munkák készültek szakácskönyvre, füzetre. Mindenkinek sikerült egy, vagy több borítót és mellette még egyéb textil díszt készíteni.
 • Fonó-szövő napot tartottunk február 28-án a Fehérvári Kézművesek házában.
  2013-ban hagyományteremtő szándékkal tartottuk az első fonós-szövős napot, az idei már a harmadik alkalom volt.
  Szenczi Jánosné közvetlen hangú úti beszámolója egy órára a makedón és az albán tájra repített minket. Megismertük az ott élő emberek kézimunkáikban megjelenő színvilágot, a szövés alapú, gyöngyökkel, flitterekkel készült régi ruhadarabjaikat, lábbelijüket, az otthonaik berendezését és régi szokásaikat.
  A szövő naphoz kapcsolódva sok szép szövésben gyönyörködhettünk, érdeklődve figyeltük a szövések színeit és mintáit. Az alapszíneik a vörös, a fekete és a nyers, de ezek mellett sok munkájukban a szivárvány szinte minden színe és árnyalata megjelenik, napsugaras, vidám, mediterrán hangulatot sugallva.
  A hallgatóság soraiban a szövők, a látott képek alapján lelkesen mondták a nálunk és Erdélyben is ismert motívumok nevét vagy hasonlóságát.
  Füzes Zsuzsa a gyapjúval, a kártolóval, a kézi fonással és a rokka használatával ismertette meg az érdeklődőket, természetesen mindent ki is próbáltunk.
  Nógrád megyéből, Becske településéről érkezett a polgármester asszony és vele együtt asszonyok, akik most tanulnak szőni. Nagy örömünkre, ők a falujukban szövéssel szeretnének foglalkozni, másokat is bevonva ebbe a hagyományosan asszonyi tevékenységbe. Szenczi Jánosné és Telbiszné Csilla irányításával szőhettek szövőszéken, szádfán.
  Nagy volt az érdeklődés a lapkarmantyúval való szövés iránt is, Dr. Gulyás Antalné és Szügyi Éva segítette a első lépéseket, aztán már szépen alakultak a sorok, készültek a telefontartók, apró táskák.
  Gál Mihályné, Irénke nagy szeretettel tanította a gyékényfonást. Az alapvető fogásokkal már gyermekkorában ismerkedett Pápoc községben, a nagyszüleit figyelve. Táskáit, dobozkáit, használati tárgyait szemlélve, többen munkához is láttak kedves útbaigazításait követve.