Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • XIV. Betlehemi szép csillag kiállítás megnyitása
  Hagyományainkoz híven, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Hitoktatói és Művelődési Ház és a Szent Donát Alapítvány ebben az évben ismét meghirdette a XIV. Betlehemi szép csillag pályázatot.
  A Szent István Hitoktatói és Művelődési Ház kiállító termében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete XIV. alkalommal mutatta be a „Betlehemi szép csillag” pályázat legszebb darabjait.Ez a kisded tárlat büszkén illeszkedett be az intézmény rangos kiállításainek sorába. Itt, a belváros közepén hívta és várta a családokat, iskolásokat egy valódi Adventi programra, jászol-látogatásra.
  A kiállításon, november 26-án Szenczi Jánosné a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke kedves szavakkal fogadta a megjelenteket, ezt követően Spányi Antal Megyéspüspök Úr köszöntője után dr. Jungbert Béla a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartója nyitotta meg a kiállítást. A Hungarikum együttes szép dallamokkal karácsonyi hangulatot varázsolt.
  A betlehemeken kívül, külön teremben alakították ki a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak angyal témában készített munkáit. E mellett – mintegy előzetesként – Takácsné Ambrus Éva csuhéműves készülő állandó kiállítása anyagának egy részletét is megcsodálhatták a látogatók.
  Idén a meghirdetett pályázatra 56 munka érkezett. A zsűri 8 felnőtt és 12 gyermek illetve gyermekcsoport számára javasolt ajándékot. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Kató Balázs fazekas kapta.
  A támogatók, a Szent Donát Alapítvány, a Püspöki Iroda, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Katolikus Rádió, a Szent István Hitoktató és Művelődési Ház, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából a szombati megnyitón kerültek a díjak átadásra.
 • Karácsonyi készülődés az Asszonyműhelyben két alkalommal
  November végén és december elején karácsonyi lakásdíszek, ajándéktárgyak készítésével elkezdtünk készülődni az ünnepre.
  Hangulatos ajtódíszt , ajándékos zacskót varrtunk Bodáné Fenyves Zsuzsával. Zsuzsa kincsei között talált angyalka minták alapján kedves darabokat készítettünk. A lakásunkat is szebbé tehetjük az ünnepekre, és ajándéknak is gyönyörűek.
  Jagasicsné Gábor Ildikó saját tervei alapján angyalka, harang, mikulásvirág karácsonyfa és ajándékcsomag díszeket készítettünk gyöngyökből. Természetesen az ékszerek sem maradtak ki a választási lehetőségek közül, angyalka fülbevaló, mobil, kulcstartó dísz, közül lehetett választani.Természetesen mindig nagyon jó a társaság, ami mindenki számára nyitott.
  Januárban ismét nyitjuk az Asszonyműhely ajtaját, szeretettel várjuk az érdeklődőket.
 • „Harmónia textilben-agyagban” Szenczi Jánosné, Kováts Judit és Tóthné Albrecht Anikó kézművestársaink kiállítása
  Móron, a Lamberg-kastélyban nyitották meg a „Harmónia textilben-agyagban” című kiállítást december 27-én. – a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai – munkáit csodálhattuk meg.
  Várakozva léptünk be az ajtón, és elénk tárult egy varázslat.
  Zsuzsa szőtteseihez, ünnepi terítőihez könnyű volt megtalálni Judit színben hozzáillő, lágy, kerek formájú agyag edényeit. Mintha csak előre megbeszélték volna, de nem, szívből jött ez a harmónia, egymástól függetlenül alkottak.
  A meghitt gyerekkuckóban, Anikó vidám babái, állatfigurái, Zsuzsa meleg színű gyapjúból szőtt falvédői, terítői és párnái között visszarepültünk az időben.
  Mindhárman meleg színekkel dolgoztak, jó volt elidőzni egy-egy kiállított tárgy-együttes előtt, és átélni a látványt, az összhangot. A kiállításon nézelődve ráébredtünk arra, hogy az alkotók kapcsolódnak egymáshoz, szívvel-lélekkel dolgoznak, a puha természetes anyagok és a gömbölyű formájú agyag munkák kiegészítik egymást, összetartoznak, megnyugtatnak.
  A megnyitót Fenyves Péter, Mór város polgármestere, Jakubek Tiborné a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója gondolataival, Szenczi János és Szigeti Ferenc gitáron megszólaló dallamaival nyitották meg.
  Köszönet a rendezőknek, akik észrevették mindhárom alkotónál a harmóniát, és a kedves berendezéssel még fokozták a hatást.Sokat jelent a kiállítás megtekintése szívnek és léleknek is! Várjuk a látogatókat, megtekinthető december 21-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.
  Az egyesülez tagjai közül sokan eljöttek a megnyitóra, együtt örültünk a szép kiállítás sikerének.
  A képeket a fehervarikezmuvesek.hu honlapunkon a Galériában lehet megtekinteni.
 • Adventi kiállítás VárpalotánVárpalota-Inota Művelődési Ház vezetője, Nyikus Szabina felkérésének nagy örömmet tettünk eleget. A Fehérvári Kézműves Egyesület tagjainak az ünnephez kapcsolódó munkáiból kiállítást rendeztünk, hozzájárulva ezzel a város Adventi hangulatához. A kiállított tárgyak között megtalálható a díszített mézeskalács, a csuhéból készült karácsonyfadísz, betlehemek, az agyagból készített harangok, karácsonyi faliképek, a ünnepet idéző textilképek. A karácsonyhoz hozzátartozik a hó is, a havas út, melyen csilingelő lovas-szánok röpítenék a szánban ülőket, és a lovakat olyan sallang ékesítené, mely kiállítva a falakon látható.
 • Adventi foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Házában
  Advent minden vasárnapján 9-12 óra és 13-16 óra között kézműves foglalkozásokat tartottunk felnőtteknek és gyerekeknek a Fehérvári Kézművesek Házában.( Rác utca 27.)

  Ezeken a napokon sokan kerestek fel bennünket, kézműveseink különféle technikákat mutattak. A foglalkozások során a hozzánk betérők süthettek és díszíthettek mézeskalácsot, készíthettek kézműveseink segítségével népi kézműves technikákkal karácsonyi díszeket, fenyőfa díszeket és ajándékokat szeretteiknek, barátaiknak.
  Sokféle kézműves mesterség kipróbálására volt lehetőség, az elkészített műveket szeretettel vitték haza az érdeklődők.

  Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.