Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Művésztanya Székesfehérváron

„Nyiss ajtót a barkóságra” volt a címe a Királdi Művésztanya bemutatkozó kiállításának és a megnyitón megtekintett divatbemutatónak 2016. október 7-én, a Szent István Hitoktató Központ és Művelődési Házban.( Székesfehérvár, Liszt Ferenc u.1.)

A kiállítás megnyitón életre keltek a barkó hímzés motívumai Molnár-Madarász Melinda (Meyke) által tervezett ruhákon. A csodálatos divatbemutató örömet szerzett az Árpád Szakképző Iskola és az I. István Középiskola diákjainak, akik a manökenek voltak és nem kevésbé az érdeklődő közönségnek is.

A „Nyiss ajtót a barkóságra” ötletet követve a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is ajtót nyitott a középiskolás fiataloknak és minden érdeklődőnek, hogy megismerjék Fejér megye néprajzi kincseit, hímzésmotívumait, hagyományait.
A kiállítást követő napon megkezdődött a gyakorlati munka a Kézművesek házában, folytatódott október 22-én, végül november 12-én zártuk a programot.
A három alkalom során Párniczky Józsefné által összegyűjtött hímzésmotívumokat dolgoztuk fel mesterek segítségével. Az egyik csoport hímző-öltésekkel, a másik csoport bútorfestési technikával készített alkotásokat.
Kappanyos Katalin és Landgráf Katalin textilművészek divattörténeti előadásokkal, a tervezési folyamatok bemutatásával, a motívumok elhelyezésében hasznos ötletekkel, tanácsokkal segítették a csoportok munkáját. A hímző öltések tanítását a székesfehérvári hímző-szakkörök vezetői, tagjai végezték, Csuthy Lászlóné, Puspán Béláné és Gerebics Lajosné.
A csoportok közösségépítését a királdi Művésztanya vezetői Pálmai Ilka és édesanyja Farkas Éva vállalta.
A Tabajdon élő Simóné Béllei Ágnes és lánya Simó Ágnes bemutatták lakóhelyük mintakincseit, a tabajdi hímzés-motívum gyűjteményüket.
A csoportoknak alkalmuk volt megtekinteni a seregélyesi tájházban összegyűjtött, hímzett régi ruhadarabokat is, melyeket Hollósi Pista bácsi bocsátott a rendelkezésünkre.
A bútorfestéssel készült ékszerek elkészítésében Csendes Lajos, Radetzky Jenőné, Kovácsai Gabriella és Borsos Márta segítette a munkát.

A 3 alkalom végén kiállítással és összegzéssel fejeztük be a rendezvény-sorozatot. A jelképesen kinyitott ajtót továbbra is „nyitva hagyjuk”, és a megkezdett programot a jövő évben folytatjuk.

Köszönjük a Magyar Művészeti Akadémiának és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy programunkat támogatta.

Köszönjük mindenkinek, akik elfogadták felkérésünket, partnereink lettek és munkájukkal segítették a rendezvényünk sikerét.

  • Asszonyműhely- varrás, gyöngyfűzés, gyapjúszövés októberben

Nagymama stelázsijának polcain sorakoztak Bodáné Fenyves Zsuzsa őszi hangulatot sugárzó munkái.
Ezen az estébe nyúló foglalkozáson kedvencünk volt a crazy technikával készült dísztök, melyből két egyforma nem készült.
A gyöngyfűző csoportban szép gyöngyökből válogathattunk, és mindenki elkészítette a kedvére való darabot Jagasicsné Gábor Ildikó segítségével.
A gyapjúszövés iránt érdeklődők megtartották első megbeszélésüket, ismerkedtek a fonalakkal, az eszközökkel. 2016. november 18-án, pénteken13:30-tól indult az első foglalkozásuk Telbiszné Heckenast Csilla vezetésével a Fehérvári Kézművesek Házában, a Rác utca 27-ben.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.