Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében Július 4-től egy hetet töltöttek a fiatalok a Gyerekműhelyben, a Fehérvári Kézművesek nagymamáink korát idéző alkotóházában. Az első nap reggelén egy meglepetéssel szereztünk örömet a műhelyben szorgoskodóknak. Mindenki kapott egy tarisznyát, amit a gyerekek díszítettek rátétes technikával, majd napról-napra ebbe gyűltek a kincsek , az alkotásaik. A kézművesség színes palettáját állították össze a szervezezők, szem előtt tartva, hogy a résztvevők minél több kézműves tevékenységet kipróbálhassanak. A szövés különféle fajtáit ismerték meg, apró tárgyak, mobiltokok készültek. Majd a bőrművesség, a varrás és a gyöngyfűzés következett. Macik, szivecskék, madárkák, babák, lovacska, bőr bugyellárisok, karkötők, gyűrűk , mind alig fértek el a kis tarisznyákban. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, a kínálatból választhattak miket készítettek el, kreatívan variálták a színeket és az anyagokat is. A kézművesektől figyelmet , kedves szavakkal útbaigazításokat kaptak. Ajándékok is készültek szülőknek, testvéreknek, a család tagjainak. A vakáció egy kellemes hetét töltötték nálunka gyerekek, a kis tarisznyájukra tekintve pedig boldogan gondolnak vissza az itt töltött napokra.
  • „Asszonyműhely” alkotóhét ifjúsági és felnőtt korosztály számára a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (július 25-29.) A tábor az előző évekhez hasonlóan most is nagyon jól sikerült. Az évről évre járó résztvevőkön kívül több új érdeklődőt is köszönthettünk, akik tudásukat gyarapítva alkotni vágytak. Ez a hét kellemes, nyugodt hangulatban lehetőséget teremtett igazi kikapcsolódásra, a szép munkák elkészítésén kívül pedig igazi pihenést és feltöltődést nyújtott. Bodáné Fenyves Zsuzsával mindenki megalkotta kitűzhető névjegyét, ami egy kedves, személyes emlék a táborról. Egyik nap szalaghímzéses kis dobozt, filc zsebkendőtartót lehet készíteni, a másik napon neszikett varrtunk több változatban, egyszerűbbet, bonyolultabbat. Nagy kedvenc volt a nemezelés Balla Gemmával. Kisméretű tárgyakat készítettünk, megtanultuk azok díszítését, záródását, különböző anyagminőségek társítását. A héten kétszer választhattuk a gyöngyfűzést is. Domak Erzsébet ötletei alapján szép karkötőket, nyakláncokat füztünk, amit a nap végén viseltek a szorgoskodók. Tóthné Albrecht Anikó mintái alapján varrtunk macikat, babákat és természetesen szép ruhákat is a babáknak. Kovácsai Gabriella egyedi, fára festett nyakláncok készítését mutatta meg. A szövőműhelyben egész héten kellemes csattogó hang hallatszott, az érdeklődők hamar megismerték és kezelték a szövőszékeket dr. Gulyás Antalné segítségével. Az egyik napon  Pusztináról, a  Magyar Házból érkezett vendégek kedveskedtek nekünk szép dalaikkal, népviseletbe öltözve. A tábor zárásakor mindenki elégedett volt, jó volt együtt lenni és közösen alkotni. Találkozzunk jövőre is! Az év hátralevő napjain is lehetőség lesz a Kézművesek házában szőni a szövőműhelyben, gyöngyöt fűzni vagy varrogatni az Asszonyműhely foglalkozásokon, Zsuzsa és Anikó már készülnek az új ötletekkel!
  • Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.