Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • Európai Művészet és Kézművesség Napjai

“Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje”

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nyitott hévégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára, azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen értékek hordozói azok a létesítmények, amelyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.

Az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete április 1-én 10-17 óra között szeretettel várta az érdeklődőket a Kézművesek házában, Székesfehérvár, Rác utca 27.

Ezen a napon kézműves foglalkozásokat tartottunk és beszélgetni lehetett kézművesekkel, kézművességről.

A betérő vendégeket a következő programmal vártuk:

 • nemezelés Grim Mária vezetésével kezdőknek és haladóknak
 • Szőttesek a nagyvilágból – Szenczi Jánosné képes élménybeszámolója 11 órakor és 15 órakor
 • Alkossunk együtt – kézművesek alkotási folyamatának bemutatója többféle szakágban, érdeklődők bevonásával
 • Asszonyműhely áprilisban – Itt a tavasz!

Április elején magával ragadtak bennünket a körülöttünk csodás színekben pompázó virágok a parkokban és a kertekben, ezért az Asszonyműhelyben is a virágokkal foglalkoztunk.

Bodáné Fenyves Zsuzsa vezetésével kis kertünk színpompás szegletét varázsoltuk hangulatossá, Nagymama virágoskertje, az egyik legrégebbi klasszikus patchwork technikával!

 • Furfang feszt – Mesterségek ismerői

A HírBeleBumm idén harmadik alkalommal a Fehérvári Kézművesek Egyesületével közösen szervezte meg a fehérvári kreatívok napját Mesterségek ismerői címmel április 10-én.

Csaknem 40 amatőr és profi kézműves, zenész, előadóművész volt a Furfang Feszt alkotógárdájának résztvevője. Köztük a látogatók találkozhattak tizenéves közreműködővel ugyanúgy, mint tapasztalt, a hetvenedik életévét betöltött mesterrel.

Az idei Furfang Feszt alcíme volt: „Mesterségek ismerői”. Ezzel a szervezők a generációk közti párbeszéd fontossága mellett tettek hitet, amelyet a rendezvény filozófiájába szőttek azáltal, hogy több generáció együttes, aktív időtöltésének adtak teret.

A rendezvény lényege volt, hogy a kézművesekkel együtt, az ő útmutatásuk szerint mindenki maga készítsen el kisebb-nagyobb ajándéktárgyakat, gyerekjátékokat, boltban meg nem vásárolható, egyedi holmikat, amelyek éppen a saját kezű, odaadó munka révén lesznek összehasonlíthatatlanul szépek, kedvesek. A kézművesek a közös munka során megmutatták a szükséges fogásokat, így előzetes ismeret nélkül is bárki bármit kipróbálhatott.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Székesfehérvár MJV Önkormányzata támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.

 • Magyar Gyapjúfesztivál- Székesfehérvár

A fesztivál rendezésében Füzes Zsuzsanna, a Magyar Gyapjúfesztivál főszervezője mellett első alkalommal vett részt társrendezőként a Fehérvári Kézművesek Egyesülete,  és adott otthont a Kézművesek házában, valamint a Rác utca 23. szám alatti ház udvarában április 23-án.

A fesztivál kezdete előtti estén az első vendégek is megérkeztek, mosolyogva csodáltuk a bárányfelhők sokaságát az égen. Majd másnap a Gyapjúfesztivál résztvevői, látogatói nyüzsögtek a helyszíneken. A puha gyapjú, a színek sokasága, a készített termékek szépsége lenyűgöző volt, melyekben furulya hangja mellett gyönyörködhettünk.

A gyapjú szerelmesei magukkal ragadták a látogatókat is, a különböző műveleteket: kártolást, fonást, szövést, nemezelést ki is próbálhatták az érdeklődők. A Székesfehérvári Waldorf Óvoda és Iskola asztalkája körül az udvar csendes szegletében, apró kezek nemezeltek és kiváncsian ismerkedtek a mesterséggel, bizony rabul ejtettek néhány felnőttet is!

A múzeum épületében ismét kinyiltak az ajtók, a kalaposműhelyben egy lassan feledésbe merülő szakma eszközeit tekintve, a berendezett konyhában a bútorokat, tárgyakat csodálva lehetett a múltba tekinteni.

A Fehérvári Kézművesek házában az érdekes előadásokat még a gyapjúval most ismerkedők is érdeklődve hallgatták, talán lesznek páran, akik a gyapjút adó állatatok neveléséhez vagy a gyapjú feldolgozáshoz is kedvet kapnak.

A Gyapjú az öltözködésben címhez kapcsolódó divatbemutatók óriási sikert arattak, melyen a fesztiválon részt vevő alkotók mutatták be saját tervezésű, a mai kor igényének megfelelő , mai is büszkén viselhető ruhadarabjaikat és kiegészítőjüket.

A gyapjúval foglakozók nagy családja találkozott ezen a napon, szeretettel fogadva az új és a régi ismerősöket egyaránt.

 • Regionális tanácskozás a népi kézművességről

A NESZ  felkérésére idén második alkalommal szervezte meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a tanácskozást. Ebből az alkalomból Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke nívós , a szakmájukbanelismert és a témához nagyon értő előadókat hívott meg. A nagyon tartalmas előadásokból nehéz csak pár gondolatot kiragadni, hogy e beszámoló ne nyúljon hosszúra, de tükrözze a XXI. században e körül megfogalmazott tényeket és problémákat.

Dr. Paál Zsuzsanna előadását azzal kezdte, hogy a modern kategória értékeléséhez is fontos, hogy alapfogalmak értelmezésében egyformán járjunk el, a népművészet fogalma és szóhasználat tekintetében egyetértés alakuljon ki. Az alapfogalmak tisztázása után arra tért ki, hogy az újraalkotási folyamat legfőbb előfeltétele a néprajzi gyűjtés. Az új tárgy létrehozásakor kutatást, gyűjtést kell végeznünk, majd a tárgy új funkcióját és végső formáját úgy adjuk meg, hogy átszűrjük magunkon a gyűjtés során szerzett tapasztalatokat és ismereteket.

Sipos Éva előadásában az Iparkamara és a kézművesség, a Kamara és a kézműves egyesület kapcsolatáról beszélt. Szólt arról, hogy milyen területeken tudunk együttműködni, hogyan tudjuk egymás munkáját segíteni közös rendezvényekkel, pályázatokkal.

Kányási Holb Margit a „modern” kategória zsűrizéséről tartott előadást.  A kategória célja, hogy teret adjon az új törekvéseknek, az alkotói szabadságnak, újuljon meg a népi iparművészet, ugyanakkor a „tiszta forrásból” merítő, ihlető hagyományokat is tartsuk szem előtt. Elengedhetetlen a tervezés tanulása, fejlesztése. Az előadását sok-sok képpel illusztrálta, a képeken szereplő, zsűrizésre beadott textileket elemezve tanácsokat adott, bíztatott és bírálatot mondott.

Landgráf Katalin előadásában ismertette a magyarországi kézműves szakiskolákat, azok helyzetét, képzési profilját. Előadásában szó volt a népi kézműves szakmák helyzetéről, a változó oktatási lehetőségekről, a végzett hallgatók elhelyezkedéséről, a megszerzett tudás alkalmazásáról, munkába állásról, a továbbképzési lehetőségekről.

 • Meglepetés

Az abai Atilla Király Gimnázium 3 tanulója a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola országos felhívására (hordható ruhák készítése újrahasznosított anyagokból) elkészített egy néptáncos lány és fiú ruhát zsákok, fóliák , egyebek felhasználásával. A díjazáskor I. helyezést értek el, majd a ruhában táncoltak is. Ezeket a ruhákat mutatták be itt a konferencia résztvevőinek.

Ez a bemutató megosztotta a jelenlevőket. Az idősebb korosztály kigúnyolásnak  nevezte, míg a fiatalabbak nagyon jó ötletnek tartották. A ruhákat bemutató fiatalok a Balaton néptánc együttes tagjai, ők ezt a ruhakészítést komolyan vették, nekik ez nem a népművészet kigúnyolása, hanem egy kihívás volt, amit sikerrel teljesítettek.

 • Megnyitottuk a „Mesterek és tanítványok” című kiállítást, melynek anyagát az egyesületben működő szakkörök vezetőinek és tagjainak munkáiból válogattuk össze.

„Hagyomány és innováció” címmel Nyikus Anna, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az egyesületük Kreatív Stúdiójának projektjéről beszélt. Ismertette a kutatásaikat, munkájukat, egy kis kiállítás keretében bemutatta az elkészült kézműves alkotásokat.

 • Szekció-foglalkozások:

a textiles szekciót Bein Klára textilművész és Kányási Holb Margit textilművész vezette

a gyöngyfűző szekciót Decsi Kiss Mária gyöngyfűző népi iparművész vezette

a fazekas szekciót Csupor István néprajzkutató vezette

Minden szekció gyakorlati kérdéseket vitatott meg, konkrét tárgyakon keresztül, azokat elemezve zsűrizési megbeszélést tartott.

A konferenciáról cikk jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban és a Fehérvár Tv munkatársai az esti híradóban tudósítottak az eseményről.

A konferencia után egyesületünk értékelte az eltelt napot. Nagyon hasznos és tanulságos dolgokat hallottunk, láttunk, tapasztaltunk.

Mindenkinek, aki ezen a rendezvényen részt vett egy olyan szakmai feltöltődést adott, hogy az egyesület elnöke még egy hét múlva is a köszönő leveleket, gratulációkat kapott.

Köszönjük, hogy a NESZ egyesületünket kérte fel a regionális konferencia megtartására. 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában, vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.