Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

„Hass, alkoss, gyarapíts,… Élet a kézműves alkotóházakban” címmel kiállítás nyílt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállító termében (1011 Budapest, Fő u.6.)

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóháza is résztvevője ennek a kiállításnak.

Az egyesületünkben fonással-szövéssel foglalkozó tagok – Füzes Zsuzsa, Czettnerné Irénke, Telbiszné Csilla és Szencziné Zsuzsa -, a nyáron elmentek a Bakonyban található Tűzkövesbörc tanyára. Itt Nagy Tibor, a tanya gazdája több magyar őshonos állatfajta mellett, cikta juhokat tart.

A juhokról tavasszal lenyírt gyapjúból kedvükre válogathattak. A gyapjú egy részét a tanyán, másik részét otthon megmosták, szárították.

A megszáradt gyapjút Füzes Zsuzsa otthon kártolta, majd különféle vastagságú és ágú fonalakra megfonta.

A fonalakból Telbiszné Csilla párnát, Gulyásné Ági és Szügyi Éva egy-egy tarisznyát, Szencziné Zsuzsa egy terítőt szőtt.

Ezek a tárgyak és a műveletek fotói is láthatók a 2014.október 10-én megnyílt budapesti kiállításon.

Egyesületünk ezzel a programmal másoknak is kedvet szeretne csinálni ahhoz, hogy nemcsak a külföldről behozott gyapjú jó fonásra – szövésre, hanem az itthon is megtalálható jó minőségű gyapjú. Jó lenne, ha Magyarországon is lenne olyan vállalkozó, aki a lenyírt gyapjú mosásával, tisztításával foglalkozna.