Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Asszonyműhely márciusban

Húsvétra és tavaszra hangolódtunk  március 12-én az Asszonyműhelyben Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró és Jagasicsné Gábor Ildikó gyöngyfűző kézművesekkel. Nagyon örültünk, hogy újabb érdeklődők is érkeztek hozzánk.

Zsuzsával egy nagyon érdekes ötlet alapján húsvéti ajtódiszt lehetett készíteni, szép, hangulatos anyagok felhasználásával. Nyuszis apróságok közül is lehet válogatni, hamarosan szines csibehalmok vették körül a lelkes varrókat.

Természetesen most is megcsodáltuk Zsuzsa kosarából előkerülő meglepetéseit, inspirációit.

Most, amikor már egyre több tavaszi virágban és virágzó bokrokban, fákban gyönyörködhetünk, és a madarak is egyre hangosabban dalolnak, ideje volt, hogy a tavaszi hangulatot a gyöngyök segítségével is kifejezzük.

Különböző cseh üveg kása, csiszolt üvegek és Swaroski gyöngyök csodalatos színvilága közül válogathattunk. Ildikó tervezése alapján tavaszi virágokat, tulipánokat fűztünk, nyakláncot, karkötőt, medált vagy kitüző készítettünk.

Mindig nagy öröm az Asszonyműhelyt vezető kézművesek számára, ha látják, hogy a résztvevők boldogan töltik el nálunk ezt a napot, de most kedves, dícsérő szavakat is kaptunk egyik új vendéünktól:

„Nagyon jól éreztem magam, kedves volt a fogadtatás, igazi családias légkörben jó volt alkotni”.

Tojásfestő műhely a Fehérvári Kézművesek házában

Márciusban három alkalommal Tojásfestő műhelyt alakítottunk ki, ahol a tojásírás népi, hagyományos technikáját lehetett tanulni kézműveseink segítségével a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában.

Nagy örömünkre sokak érdeklődését felkeltette ez a szép régi mesterség. Voltak, akik rendszeresen betértek hozzánk, de mindegyik alkalommal új vendégeknek is helyet kínáltunk az asztaloknál. Akit magával ragadott a hímestojás készítésének öröme, barátnőjét, kedves ismerősét is elhívta hozzánk.

A Radetzky Jenőné , Csilla a tojásírás technikáját, az írókázást, Borsos Márti a tojásmaratás módszerét tanította a műhely tagjainak. A motívumok jelentésének megismerését követően a gyakorlásé volt a főszerep.

Az először kissé bizonytalan kezek a foglalkozások végére egyre határozottabban rajzolták a mintákat, és a nap végén boldogan helyezték el a szalmafészekbe a kész tojásokat.

Bizony, nincs annál szebb, mint egy kis kosárban a saját míves tojásainkkal díszíteni Húsvét ünnepén az otthonunkat.

A három nap alatt összekovácsolódott kis baráti társaság alakult, alkotott együtt.

„Tojásfestő maraton”   a Fehérvári Kézművesek házában

Családi programunkon március 19-én 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában.

Igazi családi nap volt, gyerekek nagymamával, szülőkkel érkeztek, felnőttek egyénileg és csoportosan is betértek hozzánk. A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, majd piros festőlébe vagy a hagymahéjával színesített vízbe kerültek. Ez utóbbiból a barna gyönyörű árnyalatában ragyogva kerültek ki. A tojásfestés mellett húsvéti ajándékok, lakásdíszek is készültek. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is.

Egy nagy családdá alakultak a betérő érdeklődők, együtt alkottak, beszélgettek az egy asztalnál tevékenykedők, majd egy másik kézműves mesterségnél másokkal ismerkedtek meg. A fotók is a kellemes hangulatról mesélnek.

Magyar Gyapjúfesztivál

Szeretettel várja Önt a Magyar Gyapjúfesztivál  (Székesfehérvár, 2016. április 23.)

Fő témánk: Gyapjú az öltözködésben (előadások, , divatbemutató, kiállítás)

A látogatók kézműves bemutatókon keresztül ismerkedhetnek meg a gyapjú kézi feldolgozásának lépéseivel, és minőségi kézműves gyapjútermékek, eszközök és alapanyagok között válogathatnak. Az alkotni vágyó látogatóink kézműves kihívásokban tehetik próbára ügyességüket.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Jelentkezés: info@gyapjufesztival.hu

Információ: www.gyapjufesztival.hu

Fő támogatóink: Fehérvári Kézművesek Egyesülete, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Harmatcseppek, Dörögdi Gyapjú

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.