Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

NESZ fórum

A NESZ február 4-5-én szervezett fórumára és tréningjére egyesületünknek lehetősége volt egy 40 év alatti fiatalt is magával vinni.
Ennek azért is volt nagy jelentősége, mert teljesen más, amikor a NESZ-ben folyó munkát ismertetjük és más, amikor valaki maga azt megtapasztalja.
A “nagy család”-dal való találkozás, egymás erősítése, mások munkájának, sikereinek, gondjainak megismerése, a személyes találkozások mind-mind lendületet adnak.
Tagtársunk egészen fellelkesülve, több ötlettel is gazdagította egyesületünk munkáját, melyből elsőként a honlapunk szerkesztőjével közösen ezentúl a hírek, események angol nyelven is olvashatók.
Angolul? Minek?
Székesfehérváron és környékén számos nagy cég működik, ahol a vezetők jelentős része külföldi, családjukkal együtt.
Már eddig is többen szimpatizáltak kézműves tevékenységünkkel. Az információ-átadás esetileg, személyes fordítással történt.
Az új segítség igényes érdeklődők és potenciális partnerek, cégek felé nyújt jó lehetőséget kapcsolatépítéshez.

Fonó-szövő szakmai nap

Füzes Zsuzsanna és Szenczi Jánosné vezetésével 2013-ban hagyományteremtő szándékkal tartottuk az első Fonó-szövő szakmai napot, így ez az idei rendezvény már a negyedik volt.
A szövött szélek összevarrása volt a téma 2016. február 27-én , a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában (Székesfehérvár, Rác utca 27.).
Érdekes kérdéskör megismerésére szervezett szakmai napot Szenczi Jánosné a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.
Bizony sok szövő, még a gyakorlottak érdeklődését is felkeltette a téma, és több, mint 50-en érkeztek távoli helyekről is hozzánk, Körmendtől Paksig, Debrecentől Győrig, és hallgatták a két híres előadót.

Lőrincz Etel textiltervező iparművész vetített képeken mutatta meg a szövött gyapjúszélek harmonikus összedolgozását, a helyes technika választását, a szövött darabok összeillesztésének csinját-binját, öltéseit és az esetleges problémák megoldását.

Vargáné Kovács Veronika a sióagárdi Hímzésmúzeum vezetőjé főleg vászon szőtteseknél alkalmazott összeillesztési öltésekről beszélt, amik egyben díszítették is a ruhadarabokat. Régi ingeket a kezünkben tartva hosszan csodálhattuk meg a vízfolyásos, a minden ember öltése és más különleges zsinórszerű vagy csipkés megoldásokat. Régen nem volt olyan asszony, aki ezeket az öltéseket ne ismerte volna.
A gyakorlati foglalkozásokon mindenkit örömmel töltött el, amikor két gyapjúszél összevarrása, a megfelelő öltés alkalmazásával szépen simult egymáshoz, illetve a vékonyabb vászon darabok általunk készített finom zsinorszerű varrással illeszkedtek. Veronika tanítás közben az öltések sorrendjét szinte versbe szedve ismételte -párosláb, árvaláb, összekötés-, ami az öltések megjegyzését remélhetőleg hosszú időre segítette.
Kérdés kérdés után hangzott el, sokat tanulva ezekből és a válaszokból is.

Füzes Zsuzsa fonó, szövő ősi mesterséget folytató kézműves, a Fonás rokkán és kéziorsón című könyv szerzője, szorgalmasan hajtotta a rokkáját. Elnyugodva néztük ritmikus, nyugodt mozdulatait, amikor a gyapjú szép sodrású szállá változik az ujjai között. Könnyű műveletnek látszik, de sokat kell gyakorolni, hogy szép egyenletes legyen és persze ne szakadjon el.

A nap zárásaként közösen vettünk részt Kubinyi Anna textilművész kiállításának megnyitóján a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

XV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat – Békéscsaba

A pályázaton a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjai közül szövők kaptak szép elismerést.
– Füzes Zsuzsanna kézzel festett és font fonalból sál és stóla alkotása I. díjat,
– Dr. Gulyás Antalné Bihari csipkefüggöny munkájáért II. díjat kapott, melyek a kiállításon szerepelnek.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Asszonyműhely februárban

Bodáné Fenyves Zsuzsa kosarából mindig csodák kerülnek elő. Már megszoktuk ezt, várjuk is az érdekességeket, amikben gyönyörködni lehet, és egyszer majd mi is meg tudjuk varrni ezeket.
Amíg a neszeszer sablonokat rajzoltuk, kézről kézre adtuk a mintát, addig Zsuzsa kiszabta az alapokat és hozzáfogtunk a rétegek tűzéséhez. Kézzel, szép egyenletes, apró öltésekkel , és néma csendben. Majd a díszítő minta tervezésénél és a bélés anyagának választásánál már kissé felélénkültünk.
A cipzár bevarrása és a darabok ( előlap, hátlap, lehajló kis fül, belső zseb ) összeillesztése folyamatokban Zsuzsa mindenkinek türelmesen magyarázott, otthonra már csak az utolsó szegő varrások maradtak, és a legfontosabb, kinek ajándékozzuk, vagy mit tartsunk benne, de ez egy nőnek nem okoz gondot.
Ismét sokat tanultunk, és szép darabbal tértünk haza.

Tojásfestő műhely a Fehérvári Kézművesek házában

Szeretettel hívjuk és várjuk azokat, akiket érdekel a tojásfestés népi, hagyományos technikája.
Három alkalommal lehet kipróbálni és gyakorolni ezt a szép mesterséget a Fehérvári Kézművesek házában ( Székesfehérvár, Rác utca 27. ): március 4-én, pénteken 16-19 óráig; március 11-én pénteken 16-19 óráig; március 18-án pénteken 16-19 óráig.

Radetzky Jenőné, Csilla a tojásírás technikáját, az írókázást, Borsos Márti a tojásmaratás módszerét tanítja meg a kezdő és a gyakorolni vágyó érdeklődőknek.
Az első alkalommal a motívumok jelentésének megismerését követően a gyakorlásé lesz e főszerep.
Bizony, nincs szebb dolog, mint egy kis kosárban a saját míves tojásainkkal díszíteni Húsvét ünnepén az otthonunkat.

Részvételi díj alkalmanként 500 Ft, amely tartalmazza az oktatást, az anyagok és az eszközök használatát és a sokszorosított mintagyűjteményt.

Kérünk mindenkit, hogy keményre főtt vagy kifújt tojást hozzon magával. A helyszínen kifújt tojás vásárolható.

„Tojásfestő-maraton”

Családi program a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában (Székesfehérvár, Rác utca 27.)
2016. március 19-én, 10 – 18 óráig

A nap folyamán többféle tojásfestő és tojásdíszítő technikával ismerkedhet meg az, aki betér hozzánk. A tojásfestés mellett húsvéti ajándékok, lakásdíszek is készíthetők.
Belépődíj: 600 Ft, amely tartalmaz 3 db kifújt tojást.
Aki többet szeretne festeni, kérjük, hogy hozzon magával kifújt vagy főtt tojásokat, vagy a helyszínen vásárolhat kifújt tojást.

8000 Székesfehérvár Rác utca 27.
honlap: www.fehervarikezmuvesek.hu
email: kezmuvesek@gmail.com
Telefon: 20/259-2952

IV. Magyar Gyapjúfesztivál

Szeretettel várja Önt a IV. Magyar Gyapjúfesztivál, Székesfehérváron 2016. április 23-án

Fő téma: Gyapjú az öltözködésben

A látogatók kézműves bemutatókon keresztül ismerkedhetnek meg a gyapjú kézi feldolgozásának lépéseivel, és minőségi kézműves gyapjútermékek, eszközök és alapanyagok között válogathatnak.

Az alkotni vágyó látogatóink kézműves kihívásokban tehetik próbára ügyességüket.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Jelentkezés: info@gyapjufesztival.hu

Információ:
www.gyapjufesztival.hu

Fő támogatóink:
Fehérvári Kézművesek Egyesülete
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Harmatcseppek
Dörögdi Gyapjú

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy a Kézművesek Háza FB oldalunkon.