Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Csuporné Angyal Zsuzsa kézművestársunk kiállítása

Béke az érkezőnek – köszöntötte Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és mézesbábos, Csokonai- és Gránátalma díjas, Népi Iparművész a vendégeit kiállításának megnyitóján, november 11-én.
A közvetlen , családias hangulatú estén, aki még nem ismerte Zsuzsát, egyből a barátjának érezhette magát. Beszélgetett, mosolygott, ragyogó szemekkel mutatta alkotásait, válaszolt az érdeklődőknek.
A mester munkáiból árad a múlt tisztelete, szeretete, Zsuzsa jókedve. A kiállítás sikeréhez Dr. Gulyás Antalné szövő, Szenczi Jánosné szövő és Varga Csaba fafaragó járult hozzá.
A napokban az Élő Népművészet pályázaton munkáját a zsűri Gránátalma-díjjal jutalmazta.
A kiállítást Csupor István néprajzkutató nyitotta meg.

Az egyesület tagjai közül sokan eljöttek a megnyitóra, együtt örültünk a szép kiállítás sikerének.
A képeket a fehervarikezmuvesek.hu honlapunkon a Galériában lehet megtekinteni.

Táncsics Iskola Márton napi foglalkozás

Márton napi népszokáshoz kapcsolódóan kézműveseink foglalkozást tartottak november 11-én a Táncsics Mihály Általános Iskola alsós és felsős tanulóinak.
Minden osztályból jöttek kíváncsi tanulók a kézműveseink köré.
Voltak, akik fehér ludakat varrtak, gyöngyöt fűztek, körmönfonással, szövéssel karkötőt készítettek, papírt merítettek. Termésekből, csuhéból, gyékényből, papírból sok-sok liba készült el ezen a napon.
Nagy volt az érdeklődés a felsősök körében a bőrből készített kulcstartó és karkötő iránt is.
Kicsik és a nagyobbak is nagyon jól érezték magukat, boldogan nézegették alkotásaikat.
Nagyon jó a kapcsolatunk az iskola vezetésével, többször felkérték már az egyesületet foglalkozások tartására, az egyesületi tagok pedig örömmel tettek eleget a felkérésnek.

Karácsonyi készülődés az Asszonyműhelyben két alkalommal

November közepén karácsonyi lakásdíszek, ajándéktárgyak készítésével elkezdtünk készülődni.
Bodáné Fenyves Zsuzsa érdekes, függeszthető gömbje nagyon különleges volt, ajándéknak is kiváló.
Jagasicsné Gábor Ildikó saját tervei alapján angyalka, harang, mikulásvirág karácsonyfa és ajándékcsomag díszeket készítettünk. Természetesen az ékszerek sem maradtak ki a választási lehetőségek közül, angyalka fülbevaló, mobil, kulcstartó dísz, közül lehetett választani.
2015. november 27-én, második alkalommal találkoztunk karácsonyi ajándékok varrására az Asszonyműhelyben, a Fehérvári Kézművesek házában.
Bodáné Fenyves Zsuzsa egy érdekes télapó zsák varrását mutatta meg különféle mintával, amibe ajándékot lehet rakni, még egy karácsonyi gyümölcskenyér is belefér. Csodaszép, ajándéknak is kiváló.
Érdekes technikákkal apróságok is készültek, magyal ágas teritő, karácsonyi diszek. Gyönyörű anyagokból választhattunk, és a közvetlen tere-fere sem maradt el. Természetesen mindig nagyon jó a társaság, ami mindenki számára nyitott.
Januárban ismét nyitjuk az Asszonyműhely ajtaját, szeretettel várjuk az érdeklődőket.

XIII. Betlehemi szép csillag kiállítás megnyitása

Hagyományainkoz híven, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Szent István Művelődési Ház ebben az évben ismét meghirdette a XIII. Betlehemi szép csillag pályázatot.
A pályázat célja, hogy segítse a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést, éltesse és felmutassa a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, ösztönözze a gyermekek és felnőttek alkotó kedvét.
Zsűrizés után a legjobb munkák díjazásban részesültek, és kiállításra kerültek.
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete őszinte szeretettel vállalja ennek az eseménynek megszervezését, igényes megrendezését évről-évre.
Idén a meghirdetett pályázatra 41 munka érkezett. A zsűri 6 felnőtt és 6 gyermek illetve gyermekcsoport számára javasolt ajándékot. A támogatók, a Szent Donát Alapítvány, a Püspöki Iroda, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Katolikus Rádió és a városi képviselők jóvoltából a szombati megnyitón kerültek a díjak átadásra.
Spányi Antal megyéspüspök Úr köszöntője és Radetzky Jenőné megnyitója után birtokba vette a közönség a kiállítást és a hozzá kapcsolódó fenyőfa és fenyődisz bemutatót, melyet a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjainak munkáiból állítottak össze.
Aki tudja, fogja kézen gyermekeit, unokáit és látogasson el velük december 20-ig a Szent István Hitoktatói és Művelődési Ház Galériájába (Székesfehérvár, Liszt F. u.1.), hétfőtől szombatig 10-17 óra, és vasárnap 15-18 óra között.

Adventi foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Házában

Advent minden szombatján 9 órától 17 óráig kézműves foglalkozásokat tartunk felnőtteknek és gyerekeknek a Fehérvári Kézművesek Házában.( Rác utca 27.)
Ezeken a szombatokon sokan keresnek fel bennünket, kézműveseink különféle technikákat mutatnak. Sokféle kézműves mesterség kipróbálására van lehetőség, az elkészített műveket szeretettel viszik haza az érdeklődők.
A részletes programról a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon lehet tájékozódni.

Adventi foglalkozások a Hiemer -házban

Az egyesületből minden Adventi vasárnapon kézműveseink tartanak foglalkozásokat a Hiemer-házban. Az elmúlt hétvégéken nagyon boldogok voltak kicsik és nagyok az alkotás örömétől. A gyerekek mellett anyukák és apukák is kedvet kaptak a kézműveskedéshez.
Készültek karácsonyfa díszek, angyalkák, gyöngyből, szalagokból. Nagyon mutatósak voltak a filcből készített angyalkák és fenyőfák is.
Sok csillagot , angyalkát alkottak az apró kezek.
Boldogan búcsúztak a foglalkozásokon résztvevők, az elkészült ajándékok és díszek megörvendeztették a készítőjét és azt is, akinek meglepetésül adják.

Foglalkozás hátrányos helyzetű gyermekeknek a Táncsics Mihály Általános Iskolában

Szociálisan rászoruló gyerekek számára tartottunk kézműves foglalkozásokat, mely során lehetőséget biztosítottunk a hagyományos magyar kézműves technikák néhány szegmensének bemutatására, egy-egy szakmai fogás kipróbálására, elsajátítására (Pl.: szövés, fonás, gyöngyfűzés, varrás, hímzés, bőrözés).

Közép-dunántúli Adventi Nép- és Iparművészeti Kiállítás

Az advent egyik hagyományos rendezvénye az Adventi nép- és Iparművészeti kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ kiállítótermében. (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

A termekben megtekinthetők a Fehérvári Kézművesek, zsűri által elismert míves darabjai is.
A kiállítás december 31-ig tekinthető meg, vasárnap és ünnepnapok kivételével naponta 10-18 óráig.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

22. Betlehemi jászol kiállítás a Magyarság Házában

A kiállításon hivatásos és amatőr művészek Jézus születéséhez és az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves, népművészeti, képző- és iparművészetialkotásai látható.
A pályázatra a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai közül többen adtak be munkákat, melyek a kiállításon szerepelnek. Gratulálunk a díjazottaknak és a kiállításon szereplőknek:

Bodáné Fenyves Zsuzsa
Tóthné Albrecht Anikó
Radetzky Jenőné
Szenczi Jánosné
Mariska néni, a mézeskalácsos
A Thúry György Múzeum és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület a minap mutatták be Bábos Mariska néni, a mézeskalácsos című kötetét a Magyar Plakát Házban. Meghívott előadó volt Szenczi Jánosné, Török Zsuzsanna, a Fehérvári Kézműves Egyesület elnöke.
A vendégeket Száraz Csilla, a múzeum igazgatója köszöntötte. Ezt követően a kötetet Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke ismertette.
Kiemelte, a könyv az utolsó nagykanizsai mézeskalácsos, Nagy Györgyné életét és híres kismesterségét mutatja be. Nagy Györgyné mindenkinek az emlékezetében Bábos Mariska néniként élt és él ma is. A kötet helytörténeti kiadvány.
Ahogy megtudtuk, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület kötetét két, korábban írt dolgozat szerkesztett változata adja. Az egyik részben az egykori általános iskolás honismereti szakkörök érdeklődési körüknek megfelelően, élményhez kötve rögzítették az ismereteket dr. Kaszab Mihályné tanár vezetésével.
A másik részben az akkori gimnazista Török Zsuzsanna dolgozata olvasható, mely dolgozat a keszthelyi Helikoni Ünnepségen akkor díjat nyert. Török Zsuzsanna azoknak a termékeknek a leírását gyűjtötte össze, melyeket Mariska néni készített. Többek között a mézesbábnak, a mézsörnek és a márcnak a receptjét, valamint viaszból készített áldozati offerek és halotti gyertyák leírását. A szövegeket rajzok és fotók illusztrálják.
A könyv harmadik részében a nagykanizsai Thúry György Múzeum fotótárában fellelhető, a mézesbábos mesterségről szóló képek segítségével idézik fel az akkori időket. Ezeket a képeket dr. Kerecsényi Edit gyűjtötte.
A könyvbemutatón Török Zsuzsanna is jelen volt. Hangsúlyozta, még 17 évesen ismerte meg az akkor 63 éves Mariska nénit. Ahogy emlékszik: „Mindig fakanállal kavarta a tésztának valót, emelte a tepsiket, rakta bele a kiszaggatott bábost, biztos kézzel és élvezettel díszítette (ejzolta) a figurákat, ránflizta a sziveket, stuffolta a virágokat. Én kérdeztem, ő meg mesélt mindenről, én jegyzeteltem, ő meg végezte tovább a dolgát. Ha hozzá mentem, mindig kaptam tőle mézesbábot, figurát, jókedvet, na és az az illat…!”
Ezt követően köszöntötték Mariska néni fiát, unokáját és rokonait, majd a múzeum igazgatója egy közös mézespuszedlizésre hívta a vendégeket.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.