Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Székesfehérvári Civil Nap 2015.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel a Székesfehérvári Civil Napon szeptember 19-én.
Köszönjük az érdeklődést, várjuk Önöket az alkotóházunkban, Rác utca 27!

A II. Magyar Értékek Napján Fejér megye képviseletére a Fehérvári Kézművesek Egyesületét kérték fel.

„Magyarország értékei egy helyen” – ez volt a mottója a II. Magyar Értékek Napjának, amit 2015. szeptember 12-én a Szent István téri Bazilika előtt, illetve részben a székesegyházban rendeztek meg a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen. Az egész napos program során Magyarország tizenkilenc megyéje, valamint a határon túli magyarlakta területek mutatták be értékeiket.
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjaként megyénket Jagasicsné Gábor Ildikó gyöngyfűző és Hidvégi Miklós bőrdíszműves képviselte.

A Magyar Népdal Napja 2015 – Martonvásár

Az alkalomhoz kapcsolódóan a kézműves vásáron vettek részt kézműveseink közül sokan.
Jókedv, nevetés, vásári hangulat, néptánc, népdal tette emlékezetessé a napot.

Fiatal szövők és nemezművesek találkoztak 2015. szeptember 26-án Székesfehérváron.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében idén is városunk adott otthont a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton indult szövők és nemezművesek szakmai találkozójának és kiállításának.
A pályázat szövő és nemezműves kategóriájának szakmai találkozóját harmadszor szervezték városunkban, a Rác utcai Mesterségek Házában és a Fehérvári Kézművesek Házában.
A Fehérvári Kézművesek Házában a seregélyesi tájház szőtteseiből rendezett kiállítás tekinthették meg a szakmai találkozó résztvevői.
A találkozó zárásaként a Malom utcai Táncházban Kányási Holb Margit, Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész, a zsűri tagja nyitotta meg a pályázat szövés, nemez kategóriájának október 10-ig látogatható kiállítását, és itt adták át a díjakat, okleveleket, emléklapokat is.

A gyapjúszövő egyéni kategóriában,

I. díjat Nyilas Anetta (Nádudvar) pályázó nyerte el, oktatója: Galánfiné Schmidt Teréz.

Nyereményeként a Fehérvári Kézműves Egyesület júliusi Asszonyműhely táborában tölthet el egy kellemes alkotó hetet.

Kapunyitogató program

Egyesületünket ebben az évbenben is részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája által szervezett Fejér megyei Kapunyitogató programban, melynek célja a közösségi művelődéshez kapcsolódó feladatok ellátásában nehézségekkel küzdő kistelepülések megsegítése.

A programsorozat Fejér megye települései közül Nagykarácsony, Tác, Bakonykúti, Söréd, mezőkomárom érdeklődő lakóit kereste fel.

A Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai közül sokan színvonalas kézműves foglalkozásokat tartottak a helyszíneken. Kicsikkel és felnőttekkel egyaránt (újra)felfedeztették az alkotás örömét, a természetes anyagok megmunkálásában rejlő csodás lehetőségeket.

Szakkörök indultak

A nyári szünet után, szeptemberben folytatódnak a szakköreink. A bútorfestő hétfőnként , a vászonszövő péntekenként várja az érdeklődőket. Havonta egy szobati napon a már hagyománynak számító Asszonyműhelybe várjuk az érdeklődőket, ahol foltvarrás technikával szebbnél szebb munkák készülnek.Hamarosan indul , a gyapjúszövő szakkör is.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.