Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • III. Magyar Gyapjúfesztivál

Június 6-án, 7-én a gyapjúfesztivál vendégei voltuk Taliándörögdön. A rendezők felkérésére kiállítást rendeztünk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szövőinek gyapjúszőttes munkáiból.
Szenczi Jánosné előadást tartott “Gyapjú a Baltikumban – útibeszámoló a szövő szemével” címmel.
Egyesületünk tagjai bemutatót tartottak szövésből és sallang készítésből.

A látványos birkanyírást figyelve az érdeklődők megismerhették a gyapjú feldolgozásának menetét, ezt a kiállításunkon képek is bemutatták. Sok gyapjúval foglalkozó szakember mutatta szebbnél szebb festett és natúr színű termékét. Ezzel az ősi alapanyaggal most ismerkedő látogató pedig a csodás színek kavalkádjában, a bemutatókban és az érdekes előadásokban élvezte a fesztiváli hangulatot. Minden gyapjút és fonalat meg lehett fogni, tapogatni , és a kártolást, szövést ki lehetett próbálni.
Mi is új gyapjúkészlettel tértünk haza, amit majd a nyári Asszonyműhely foglalkozáson fogunk felhasználni, nemezelni fogunk. Érdemes eljönni!

Köszönjük a szervezők munkáját és a meghívást!

  • Ismét ünneplőbe öltözött és megtelt élettel a Rác utca június 20-án, az immár „kiskamasz” korba lépett Tűzzel-Vassal Fesztivál alkalmából. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete immár 12. alkalommal rendezte meg a találkozót.

Az idei Tűzzel-Vassal fesztivált dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a hagyományőrző lovagok ágyújának elsütésével, a nyitó ceremónián részt vett Viza Attila Palotaváros önkormányzati képviselője is. Idén 40 késes és fegyverkovács érkezett Magyarország minden szegletéből, sőt jöttek kiállítók Csehországból és a Felvidékről is.

Kinyitottak az udvarok a Rác utcában, mindegyik portán más-más látnivaló várta a látogatókat, emellett volt lovagrendi bemutató, valamint a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjainak munkáit is megcsodálhatták a vendégek, megfigyelhették az ólomkatona öntés menetét is az érkezők. Sokan néztek be a szablya kiállításra is, ugyanis a Tűzzel-Vassal Fesztivált ebben az évben ennek a fegyvernek szentelték.
Az idei fesztivál másik központi témája Könyves Kálmán volt, akiről dr. Varga Tibor tartott előadást.
Amíg a férfiak a késes és fegyveres standoknál nézelődtek, nagy volt a nyüzsgés az Asszonyműhelynél, ahol a lányok és idősebb hölgyek régi népi háztartási fortélyokkal ismerkedhettek. Mivel ahogy a szólás mondja: „Kés, villa, olló gyermek kezébe nem való”, a kicsiket játékos vetélkedő, kézműves foglalkozás, íjászat és ügyességi próba, valamint gyermekelőadás várta.
Több éve hagyomány már a Tűzzel-Vassal Fesztiválon, hogy oklevéllel jutalmazzák a legszebbnek ítélt fegyverek készítőit. A merített papírból készült oklevelek mellett, az erre az alkalomra készített emléktálakkal 12 késes mestert díjaztak.
A hagyományokhoz hűen tűzugrással zárult a fesztivál.

Köszönetet mondunk minden támogatónknak, akik hozzájárultak ehhez a sikeres és szórakoztató naphoz.

  • Fejér Megye Nép- és Iparművésze 2015

A Fejér Megye Iparművésze címet Vincze Mátyás papírmerítő, a Fehérvári Kézműves Egyesület tagja, a Fejér Megye Népművésze címet pedig Józsa-Szaka Erzsébet Katalin nemezkészítő és Kecskeméti Róbert népihangszer-készítő vehette át.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Hetven alkotással neveztek a Fejér Megyei Értéktár Bizottság, Fejér Megye Önkormányzata, a Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett “Fejér Megye Nép- és Iparművésze 2015” című pályázatra. A Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai az idén is sok szép munkát küldtek a felhívásra.
A pályázat célja az volt, hogy Fejér megye nép- és iparművészeti kézműves termékeit és értékeit központba állítsák, hogy a Megyei Értéktár számos új értékkel bővüljön.
A Fejér megyében meghirdetett pályázat pályamunkáit szakmai zsűri minősítette május 6-án.
Az elismeréseket a Megyenap 2015 rendezvényen adták át Dunaújvárosban.

A „Fejér Megye Nép-és Iparművésze 2015” című kiállítás Dunaújvárosban került megrendezésre, júliusban a Kulcsi Község Önkormányzatnál tekinthető meg, majd augusztusban Sárkeresztúron zárul a kiállítás sorozat.

  • Alkotó heteink júliusban

Ifjúsági és felnőtt korosztály számára, kezdőknek és haladóknak a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. Kézművesek Háza (Székesfehérvár, Rác utca 27.)

Kosárfonó alkotóhét időpontja: 2015.július13 -17.

„Asszonyműhely”alkotóhét időpontja: 2015.július 13 -17.

Gyöngyfűző alkotóhét időpontja: 2015.július 27 -31.

További információ : www.fehervarikezmuvesek.hu vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon