Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • XII. Betlehemi szép csillag kiállítás

Advent első nyitó rendezvénye volt a XII. Betlehemi szép csillag kiállításunk, az idén is nagy sikere volt, amely Advent minden napján fogadta a látogatókat. A “Betlehemi szép csillag” pályázatra beérkezett alkotások kiállítása mellett a Szent Korona Galériában egy másik kiállítással is készültünk. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete egy-egy hangulatos életképpel megidézte a régi korok karácsonyi hangulatát. Továbbá a kézművesek az ünnephez kötődő saját alkotásaikból is kiállítottak, bemutattak karácsonyi terítékeket, asztal- és lakásdíszítést

  • Adventi kiállítás

Az advent második nyitó rendezvénye volt a ” Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt” Adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ, Művészetek Háza kiállítótermében. Az idén Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyei alkotások voltak láthatók. Vendégként  a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vett részt, így betekintést kaphattunk Békés megye élő népművészetébe is. A látogatók a termekben megtekinthették a Fehérvári Kézművesek zsűri által elismert míves darabjait is.

  • Békés megyei Népművészeti Egyesület

A Békés Megyei Népművészeti Egyesületből 15 kézműves látogatott el hozzánk decemberben. Számukra kétnapos szakmai programot szerveztünk. Részt vettek a “Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó ünnepségén, majd együtt sétáltunk át a Püspöki palota udvarába, megnéztük az adventi kivilágításban ragyogó Fő utcát, végül a Megyei Művelődési Központban megnyíló Adventi kézműves kiállítást. Másnap bemutattuk Székesfehérvár történelmi értékeit és a Rác utcában működő két alkotóházat, és egyesületünk népművészeti alkotótevékenységét.

  • Püspök udvar vásár

Megszokott eseménynek számít a város életében, hogy a székesfehérvári püspöki palota udvarában az adventi vásárt szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén is színvonalas népi és iparművészeti tárgyakkal várta az igényes, egyedi ajándékra vágyókat.

  • Radetzky Jenőné népi iparművész, Magyar Kézműves Remek díjas bútorfestő – egyesületi tagunk – kiállítása

Móron, nagyon szép környezetben, a Lamberg-kastélyban rendezték meg Radetzky Jenőné népi iparművész, Magyar Kézműves Remek díjas bútorfestő kiállítását. A két szobában kiállított székely festett bútorok, kisebb tárgyak ámulatba ejtették a belépőt, mintha egy erdélyi székely ember otthonába pillanthattunk volna be, egy régi korban.

Érthető ez az érzés, hiszen a kiállító népi iparművész egy erdélyi székely bútorfestőtől tanulta az első lépéseket, a virágok formáit, a levelek alakját és a székely mintakincs meleg színvilágát. Majd Erdélyben, múzeumokban járva, megfigyelve a legapróbb részleteket mélyített ismereteit. A kiállításon bemutatott darabok nagyon sok év és szorgos munka csodálatos eredményei.

A kiállítást Dr. Gelencsér József néprajzkutató, c. egyetemi docens nyitotta meg, közreműködött a Kákics Együttes.

  • Hiemer-ház foglalkozások

Nagy volt az érdeklődés az Adventi hétvégeken a Hiemer-házban tartott kézműves foglalkozásainkon, ahol örömmel, jókedvvel alkottak gyerekek, anyukák és apukák is. Természetesen minden alkalommal lehetett mézeskalács figurákat díszíteni, amit a gyerekek is nagyon élveztek. Készültek karácsonyfa díszek, angyalkák,  gyöngyből, szalagokból, porcelánfajanszból. Nagyon mutatósak voltak a filcből készített angyalkák és fenyőfák is. Sok csillagot, angyalkát alkottak az apró kezek gyékényből is. Boldogan búcsúztak a foglalkozásokon résztvevők, az elkészült ajándékok és díszek a megörvendeztették a készítőjét és reméljük azt is, akinek meglepetésül adták..

  • Karácsonyi készülődés Asszonyműhelyben, második alkalommal

Közkívánatra megismételtük a “Karácsonyi készülődés Asszonyműhely 2.” foglalkozását, mert a téma, a minta, az együtt alkotás és tanulás lehetősége kimeríthetetlen. Sütemény, tea mellett – picit megpihenve és beszélgetve – készültek az alkotások, még fokozottabb hangulatban. Rangos oktatók irányításával – Bodáné Fenyves Zsuzsa, Szenczi Jánosné, Tóthné Albrecht Anikó – szép munkák készültek. A fiatalság és a fiatal anyukák megjelenése is örömteli az egyesület számára!