Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • A XXIX. Nemezművészeti Alkotótábor

2014. augusztus 11-15. között a nagykőrösi alkotóházunkban került megrendezésre Nagy Mari Textilművész, a Népművészet Mestere és Vidák István Textilművész a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja vezetésével.

Meghívott tanítók:

Maximkizi Kongur Ongaisa kazak nyelvész és kézműves a kirgizeknék és kazakoknál azonos technikával készülő „Sirdak”- szabott varrt nemez készítését tanította.

Mehmet Girgic török növényi festő és nemezkészítő népművész dervis süvegkészítés bemutatót tartott.

Vidák Anna Népművészet Ifjú Mestere vezette a nemezkészítésben kevésbé jártas résztvevők csoportját, török mintás ülőlapot készítettek.

A munkához természetes és növényi festett gyapjút használtak, melyeket a helyszínen festettek Vidák István vezetésével.

A MMA által forgatott film az alábbi linken látható:

www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/nemezmuveszeti-talalkozo-nagykoroson

  • Díjak

Tíz alkotónak, köztük a tiszaalpári Kanalas János kosárfonónak adományozott Népművészet Mestere-díjat a magyar kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. augusztus 17-én Budapesten. Gera Klára nemezkészítő Király Zsiga-díjat kapott. A kitüntetéseket a Mesterségek Ünnepe alatt vehették át.

  • II. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál, Kecskemét, 2014. augusztus 21-24.

Számos ország csipkését hívtuk meg, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Oroszország, Portugália, Szlovákia képviseltették magukat.

Ezen országok kiállították csipkéiket és bemutatták nemzeti vertcsipke fajtáikat, elkészítésük technikáját és mintakincsüket. A kecskemétiek a csipke alkalmazásának egyik lehetőségét, a „konyhát” mutatták be, csipkés kötényeket, terítőket, függönyöket láthattunk tőlük.

  • IV. ORSZÁGOS KOSÁRFONÓ TALÁLKOZÓ

Tiszaalpár, 2014. szeptember 13-14.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a Kosárfonó Találkozót, egy ősi kosárfonó faluban, Tiszaalpáron. Az elmúlt évtizedig generációk éltek itt kosárfonásból. Kanalas Jánosnak, a főszervezőnek már a dédapja is kosárfonásból tartotta el a családját.

A találkozó célja, hogy több szinten érintse meg a részvevőket. A kiállítás egy szakmai megmérettetés, a közös fonás, a kosárfonó verseny egy szakmai találkozó, és elérhető egy továbbképzés a szakmai előadásokon.