Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • Gyertyamártás

Halottak napja előtt, Mindenszentek estéjén minden keresztény családlátogatást tesz halottainál a temetőben. A katolikusok gyertyát is gyújtanak a sírokon. A világítás több száz éves hagyomány. Erre az ünnepre készülve elevenítettük fel a gyertyamártás tudományát egy óvodás csoporttal.

  • Népművészeti kiállítás

„Mesterek és tanítványok – Az alkotó népművészet múltja, jelene és jövője a Duna-Tisza közén” című kiállításunk november 8-án nyílt meg Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A kiállítás célja, hogy bemutassa a ma mesterei a kapott tudásukat továbbadják a következő generációnak, ezzel bizonyítva, hogy a népművészet élő hagyomány. A kiállítást Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa nyitotta meg.

  • Nemez kiállítás

Tíz ujjal óvatosan készített kiállítást, mely az NMI 2 éves OKJ-s nemezkészítő tanfolyamának vizsgamunkáit mutatta be, Füzi László és Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője nyitotta meg november 8-án Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A megnyitó végén Nagy Mari és Vidák István átadták a hallgatóknak bizonyítványaikat.

  • Játékok kukoricából

A régi paraszti életben október-november az utolsó jelentős betakarítási munka, a kukoricatörés időszaka volt. A felnőttek mellett segédkező, tébláboló gyerekek számára mindig az aktuális anyagokból, ebben az őszi szezonban kukoricaszárból, csuhéból, csutkából készültek a játékok.

Egyesületünk szeretné a mai kor gyermekeivel is megismertetni ezeket a hagyományokat és játékokat. Foglalkozásaink célja, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan készülnek ezen természetes anyagokból a különféle játékok.

  • Gyapjúfonó kiállítás

Törteliné Fodor Mária Gyapjút festek, fonok, szövök, kötök c. kiállítása november 20-án nyílik Jánoshalmán a városi könyvtárban.