Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Táborok

A nyár folyamán 8 alkotótáborban vártuk az érdeklődőket. Minden tábor, minden évben más-más témakörrel várja a részvevőket.
Szalagszövő tábor – csángó bernyéc szövése
Kezdő szövő tábor – alapismeretek elsajátítása
Csipke tábor – húzott ujjú ing subrikálással
Szalma- és kosárfonó tábor – szalmából állatfigurák, vesszőből tárolóedények készültek.
Hímző tábor – fehérhímzés
Fafaragó tábor –pásztorkellékek készítése, kopjafa készítése Dr. Bánszky Pál emlékére
Játékkészítők tábora – kiállításra készültek remek darabok
XXX. Nemezművészeti Alkotótábor – nemeztáska készítése bőr megerősítéssel és díszítéssel, növényi festés

Mesterségek Ünnepe

Egyesületünk 29 fővel képviseltette magát a Mesterségek Ünnepén. Az egyesületünkben lévő szakágak közül bőrös, fafaragó, mézeskalácsos, késes, kékfestő, viseletkészítő, szalmafonó, kosárfonók, hangszerkészítők fazekasok, nemezesek, bútorfestők és játékkészítők mutatták be tudományukat az érdeklődőknek.

Milano Expo

Két tagunk, Apró Tamás fafaragó és Barcsay Andi fazekas, nemezkészítő kapott meghívást a NESZ által a Milánói Világkiállításra. Augusztus 17. és szeptember 1. között kézműves bemutatókat tartottak a magyar standon, képviselve hazánkat

Magyar Értékek napja

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen rendezte meg 2015. szeptember 12-én a Magyar Értékek Napját. Vidák Anna nemezkészítő és Barcsikné Tercsi Ibolya szövő képviselte egyesületünket a Szent István Bazilika előtt megtartott rendezvényen.

Nemzetközi Nemezművészeti Találkozó

Az augusztus 9-10-én, Nagykőrösön tartott IV. Nemzetközi Nemezművészeti Találkozó és Konferencia témája a kortárs nemez volt. Holland, belga, német, cseh, délvidéki és erdélyi alkotók mutatták be modern műveiket, számoltak be hazájuk nemezművészeti életéről. Nagy sikert arattak a gyermekruhák a bemutatón.

Országos Kosárfonó Találkozó
Tiszaalpáron, ebben az ősi kosárfonó faluban kerül megrendezésre az V. Kosárfonó Találkozó. Első nap kiállítás nyílik a részvevő kosárfonók munkáiból. Délután kosárfonó verseny. Másnap délelőtt szakmai beszélgetés a részvevőknek.

Nagy Mari képes beszámolója a táborról