Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

NEMZEDÉKRŐL NEMZEDÉKRE – A népi hagyományok ifjú éltetői Kecskeméten

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület által szervezett gálaműsorban a kecskeméti művészeti iskolákban és folklór műhelyekben folyó hagyományőrző tevékenység eredményeit láthattuk, az ifjú tehetségek mutatkoztak be 2015. november 13-án.,

GRÁNÁTALMA-DÍJAS NÉPMŰVÉSZEK

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjai közül 16-an adták be legszebb alkotásaikat a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás pályázati felhívására.
A zsűri a kiemelkedő alkotások közül is kiválasztotta legszebbeket, egyesületünk tagjai közül két alkotót is a legmagasabb elismerésben részesíttették. Gránátalma-díjjal jutalmazták a Horváth Béla Népművészet Mestere fafaragó csontberakásos bútorait, valamint a szálasanyag kategóriában Bene Ágostonné Nép Iparművész kosárfonó hasított vesszővel és nyúlvesszővel befont üvegeit.
Arany oklevelet kapott Schneider Péterné Népművészet Mestere bútorfestő hartai festett bútor együtteséért, ezüst oklevéllel jutalmazták az Arany János Kulturális Központ Díszítőművész Körét, vezetője Orbán Istvánné Népi Iparművész hímző. A hímzőkör csornai, hercegszántói, höveji arany és balatonfelvidéki fehér hímzésekkel jelent meg a kiállításon.

ADVENTI KIÁLLÍTÁS

Egyesületünk “A hónap alkotója” c. kiállításon mutatkozik be Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális Központban. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, természetes alapanyagból készült míves alkotások fazekas, nemezkészítő, csuhéfonó, szalmafonó, szövő, mézeskalácsos mesterektől származnak.

GYERTYAMÁRTÁS

Fiataloknak és felnőttnek is szervezni kellett egy-egy kézműves foglalkozást. A méhviaszból készült gyertyákat lapból tekertük fel, illetve a forró viaszba a kanócot újra és újra bemártva szépen lassan gyertyává hízlaltuk művünket.