Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

A Játék Céh az ország különböző pontjain élő alkotókat tömöríti. A tagok rendkívül különböző anyagokból és technikákkal alkotnak, az egyetlen közös bennük, hogy játékot készítenek. A Játék Céh tagjai minden évben egy kiállításon mutatják be új alkotásaikat.
A Céh tagjai közül 22-en küldték el alkotásaikat az idei kiállításra, mely május 14-én nyílt meg a Biatorbágyi Faluházban. A kiállítást Borbély László művészettörténész nyitotta meg, élmény volt hallgatni összeszedett, elemző, humorral és gondolatokkal teli méltatását.

Nemzedékeke nemezei
Ez egy különleges kiállítás, ahol a nemez “nyelvén” sikerült összekötni a múltat a jelennel és a jövővel. A múltat jelképezik a Nagy Mari – Vidák István páros által összegyűjtött eredeti közép-ázsiai, indiai nemeztakarók. A jelent az elmúlt években készült nemeztakaróik, a jövőt, az emeleten kiállított új nemeztechnikákkal készült fali nemezek és ruházat képviseli. A cím továbbá azt is kifejezi, hogy az eredeti és saját munkáikon kívül bemutatják két gyermekük, Anna és István munkáit is, akik a Népművészet Ifjú Mesterei. A kiállítás Budapesten, a Szép u. 1/b-ben június 19-ig látható.

Tavaszi kézműves vásár Kecskeméten
A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület évekkel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött a Hírös Nonprofit Kht-vel, hogy kölcsönösen támogatják egymás munkáját a magyar népi kultúra ápolása, fennmaradása érdekében. Ennek keretében került megrendezésre a Tavaszi Garabó vásár május 16-17-én Kecskeméten, a városháza előtt, melynek célja, hogy a látogatók valódi értékeket, magyar népi hagyományokra alapuló termékeket láthassanak, vásárolhassanak.
A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület több tagja mutatta meg tudását és portékáit ezen a vásáron, jelen volt Kovács Miklós Népművészet mestere kékfestő Tiszakécskéről és Schneider Péterné Népművészet mestere bútorfestő Hartáról. Tagjaink közül bemutatkozott még mézeskalácsos, fazekas, bőrös, hangszerkészítő, csuhéfonó, hímző, szalmafonó, fafaragó és kosárfonó is.
Egyesületünk kézműves foglalkozásokkal is várta a város apraját-nagyját. Szalmadíszek, nemezékszerek, csuhébabák, levendulabugyrok és faragott kiskanalak készültek a szorgos kezek által. Örömteli volt látni, hogy nem csak gyerekek, hanem felnőttek is szívesen leültek alkotni.

Fafaragás a gyereknapon
Nagykőrösön május 30- án tartották a városi gyereknapot, amelyen már hosszú évek óta tart fafaragó foglalkozást Karsay Istvánné faragó népi iparművész. A kezdőknek lehetőség volt megismerkedni az alapokkal, de akik már korábban is tanultak Margit néninél, itt gyakorolhattak, illetve továbbfejleszthették tudásukat. Népszerű ez a kézműves foglalkozás, alkalmanként 40- 50 gyerek veszi igénybe. A legkisebbek a szüleikkel együtt dolgoztak.

www.dunatiszakozi.hu