Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesület eseményei

Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesület eseményei

Kisgyőri Ökumenikus Betlehem

A Magyar Művészeti Akadémia, a Belügyminisztérium Start munkaprogram és a helyi önkormányzat támogatásával került átadásra november 30-án – Advent első vasárnapján Közép-Európa legnagyobb szabadtéri Betleheme.

A fából készült kültéri alkotás- az ökumenizmus jegyében- a négy történelmi egyház templomtornyát és 17 életnagyságú szobrot foglal magába.

A Betlehem megálmodója, tervezője, a munkálatok irányítója és aktív résztvevője Kékedi László Vilmos fafaragó, MMA tag, a Népművészet Mestere, Kisgyőr polgármestere.

 A helyszín ill. a terep előkészítése már februárban elkezdődött, a munkálatok zöme azonban a nyári alkotótáborban valósult meg.

Az átadás, melyen többek között 35 fővel részt vett az MMA néprajzi, népművészeti tagozata,  ökumenikus Istentisztelettel kezdődött melyen közreműködött ill. szolgált a helyi népdalkör és a Tarsoly együttes, Faragó Laura népdalénekes Galánfi András előadóművész, Kobzos Kiss Tamás előadóművész, Kóka Rozália mesemondó, Petrás Mária népdalénekes, Sipos Mihály népzenész és felesége Kardos Mária. A zsúfolásig telt templomból kis lámpásokkal a kézben vonult a tömeg a Betlehemhez, ahol Tállai András államtitkár szívhez szóló köszöntője után Fekete György az MMA elnöke elismerő és méltató szavakkal adta át a fogalmazása szerint „a világon egyedül álló alkotást” . Záró gondolatként a következőt mondta: „Legyenek azok a mesterek, akik ezt létrehozták, tanítói azoknak, akik a mi elmúlásunk után ezt az örökséget folytatni tudják az Isten dicsőségére!”