Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Golgota

2016 Virágvasárnap került sor Kisgyőrben a 2015-ös évben elkezdett fából faragott Golgota átadására Kisgyőrben.

Kékedi László, Kisgyőr polgármestere volt a megálmodója, a Családi Kézműves Szaktábor résztvevői pedig az elkészítői annak a faragott golgotának, melyet vasárnap délután adtak át Kisgyőrben. 

A monumentális mű keresztútján 14 stáció található. A jeleneteket angyalok tartják, melyeket a domboldalon hal formában helyeztek el, mert a hal a kereszténység egyik jelképe.

Az angyalok előtt csónak alakú fejfákon kerámiatáblákat helyeztek el, melyeken a látogató megtalálja a stációk történetét írásos formában is. Ezeket Horváth Zoltán keramikus népi iparművész készítette.

Az elültetett növények is a történethez igazodnak. Amelyik stáció az emberi jóságról szól, ott rózsafa áll, ahol a gonoszságról, ott szomorú barka. A stációk után Krisztus keresztjét láthatjuk. Ez egy 5 méteres kereszt, melynek gyökerei az ég felé állnak, és nem Jézus megfeszített testét látjuk rajta, hanem életfamotívumot. A középkorban volt használatos ez a motívum, jegyezte meg Kékedi László. A jobb oldali lator keresztjét míves faragás díszíti, azon a tulipán Krisztus keresztje felé hajlik, mert ez a lator megtért, a bal oldali kereszt viszont csak jelzésértékű faragást kapott. Az út végén pedig egy hatalmas, felkelő napkorongot látunk, ami a feltámadás jelképe.

Kékedi László elmondta azt is, a faragás előmunkálatait a település közmunkásai végezték, szintén ők takarították ki az elhanyagolt, gazos domb­oldalt, ahová a keresztút került. A táborban a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének népművészei pedig sok-sok ötlettel járultak hozzá az alkotáshoz. Támogatást a Magyar Művészeti Akadémiától kaptak. 

Riport Kékedi Lászlóval

“A legjobb cipő”

2016-ban is megrendezésre került Németországban a világon egyedülálló kézműves cipőkészítők bajnoksága, ahol immár negyedik alkalommal indult el munkáival Kovács Attila a Bükkaljai Mesterek Népművészeti egyesületének tagja.
Az alapvető követelmény az, hogy a mester a benevezett munkákat saját maga készítse el, amit megálmodott a tervezésen és kivitelezésen keresztül az utolsó mozzanatig.
Az alkotásokat nemzetközi szakmai zsűri esztétikai és szakmai szempontok alapján értékeli.

A zsűri döntése alapján Kovács Attila cipői díjnyertesek lettek. Attila ismertetése alapján tesszük közzé a benevezett cipők leírását és nagyon büszkék vagyunk az alkotójára!

1. “A CÍMERES” Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj”
Barna antik színű, egyedileg kézzel festett férfi félcipő, különleges ráma és talp-varrással.
A cipőszenzációja, hogy egy darab síkfelületű borjúbőrből van elkészítve, nincs a felső részén sehol varrás illetve toldás.
A talpán a történelmi Magyarország tölgyfa és babérkoszorús koronás címere látható, mely faragott és domborított technikával készült. A sarkán intarziás minta és réz szegezés díszíti, mely a talpon is visszaköszön.
Méret: 43.

2.”ŐSZI LOMB” Aranyérem + Legjobb Női cipő “Best of -Különdíj”

Vörös-barna színátmenetes, borjúbőrből készült női bokacipő.
A felsőrész levél formájú alkatrészekből van összevarrva, rajta erezetek melyek domborításos technikával készültek. A z egész cipő kézzel festett melyet az őszi lombok színei inspiráltak.
A cipő sarka belül helyezkedik el, nem látszik. A cipő bőrtalpára levélminta van faragva.

3. “PIRARUCU” Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj”

Vörösbor színű férfi bokacsizma, fekete csatszíjjal rámán-varrott technológiával.
A cipő érdekessége, hogy a legnagyobb édesvízi halfaj bőréből készült melynek neve Pirarucu, élőhelye az Amazonas folyó dél Amerikában.
A cipő talpán és sarkán véséses díszítés található.

4. “MEGFŰZTÉL” Ezüstérem

Barna kézzel festett, magas sarkú női szandál. Érdekessége, hogy a szandál felsőrész szélei négyszálas fűzéssel van eldolgozva és a talphoz ugyanezen bőrszíjakkal van rögzítve.
A bőrtalp a szandál két oldalán és hátul felhajlik, ez adja meg a szandál ívét és formáját és egyben a kérge is a lábbelinek.
A szandál sarka diófából és csontból lett kifaragva, a rajta lévő minta pedig égetéssel készült.
A zárást szarvasagancsból készült gomb biztosítja.

Díjátadó ünnepség Március 13-án Wiesbadenben ( Németország) volt

Kocsonya farsang

A 2016-os évben január 28-31. között rendezték meg Miskolcon a Kocsonya Farsangot. Az eseményen neves fellépők koncertjeivel, a legfinomabb kocsonyákkal, valamint kézműves vásárral várták a fesztiválozókat. A Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének tagjai is részt vettek a vásáron. Róluk közlünk egy pár képet.